H άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων είναι σχεδόν μονόδρομος λόγω των επιτοκίων, ωστόσο η εικόνα δεν είναι τόσο κακή.
Συγκεκριμένα, η άνοδος της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς στο 3,55%, το άνοιγμα των spreads (περιθωρίων), αλλά και οι υψηλές διακυμάνσεις (volatility) δεν δημιουργούν ανησυχίες αφού όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη της αγοράς ομολόγων: Σε ένα διάστημα 12 -18 μηνών η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική αναβάθμιση και στην πορεία τα ελληνικά ομόλογα θα τείνουν να διαθέτουν ένα spread ανάλογο, όπως χώρες του Νότου (λ.χ. Ιταλία) το οποίο είναι πιο σχετικό σε σύγκριση με το Γερμανικό ομόλογο.
Μάλιστα, όπως αναφέρει στέλεχος, εν όψει της επενδυτικής αναβάθμισης, θα μπορούσε να εξαλείψει την διαφορά.
Εξάλλου, στην τρέχουσα περίοδο όπου επίκειται αύξηση επιτοκίων η τιμή των ομολόγων πέφτει και ανεβαίνει η απόδοση, ωστόσο η αλλαγή στις τιμές εξαρτάται, κυρίως, από την διάρκεια, την απόδοση και την βαθμίδα της εκδότριας χώρας.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο οι τραπεζίτες είναι περισσότερο καθησυχαστικοί είναι διότι το απόθεμα του ελληνικού χρέους -σε κυκλοφορία- είναι μικρότερο έναντι του μεγάλου αποθέματος που διαθέτουν άλλες χώρες της περιφέρειας.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει σε σχετική ερώτηση, επικεφαλής του τμήματος ομολόγων μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας, δεν αναμένονται κερδοσκοπικές κινήσεις με σορταρίσματα ελληνικών ομολόγων καθώς “ λόγω του υψηλού κόστους δεν θα αποτολμούσαν τα hedge funds αυτού του είδους τις συναλλαγές”, παρά μόνο ορισμένες πωλήσεις.
Η πορεία, όμως, των ελληνικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα πέρασε από έντονες διακυμάνσεις- φάσεις καθώς την περασμένη Παρασκευή και την Δευτέρα 23 Mαΐου η αγορά χαρακτηρίστηκε από την άνοδο της απόδοσης και την άνοδο των περιθωρίων.
Η εικόνα, όμως, στην αγορά βελτιώθηκε μετά την δημοπρασία με την επανέκδοση ομολόγων απόδοσης 3,90%, λήξεως 2033, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Γενικότερα στα ελληνικά ομόλογα παρατηρείται ένα άνοιγμα των spreads, με το ελληνικό δεκαετές να διαθέτει spread 2,60% (μέση τιμή) έναντι του Γερμανικού.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η σύγκριση, των ελληνικών ομολόγων είναι πιο εύλογη με την διαφορά έναντι του ιταλικού δεκαετούς ή του αντίστοιχου Πορτογαλικού.
Οι διακυμάνσεις λοιπόν με το αντίστοιχο ιταλικό δεκαετές τους δυο τελευταίους μήνες έχουν περάσει από διάφορες φάσεις.
Πριν από δυο μήνες η διαφορά βρισκόταν στις 85 μονάδες, στην συνέχεια μειώθηκε στις 45 μονάδες και σήμερα κινείται στις 60 μονάδες.
Επιπλέον, όπως τονίστηκε και στην χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών της Eurobank, η ωρίμανση του χρέους είναι σημαντικά υψηλότερη με μέση λήξη τα 20 χρόνια έναντι 8 χρόνων που είναι η μέση ληκτότητα στις χώρες της περιφέρειας.
Επίσης η εξυπηρέτηση του χρέους στα έσοδα κινείται στο 5,6% έναντι 5,2% των χωρών της περιφέρειας και 9,5% σε χώρες με ανάλογη αξιολόγηση.