Η S&P είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο στο ΒΒ από ΒΒ- με θετικές προοπτικές, βαθμολογία που απέχει μόλις δύο σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (Investment Grade) που είναι και ο στόχος της Ελληνικής Κυβέρνησης για το 2023.

Στις 22 Οκτωβρίου 2021 ο ίδιος οίκος είχε τηρήσει στάση αναμονής και δεν είχε προχωρήσει στην αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδος.

Οι εκτιμήσεις για το τι θα κάνει σήμερα η S&P είναι παρακινδυνευμένες, καθώς ο πόλεμος έχει επηρεάσει όλες τις οικονομίες και πλέον οι οίκοι αξιολόγησης μελετούν και επεξεργάζονται τα νέα δεδομένα όπως την επιβράδυνση της ανάπτυξης, τις πληθωριστικές τάσεις και την αγοραστική ικανότητα των πολιτών.

Υπενθυμίζεται πως στις 18 Μαρτίου 2022, εν μέσω του πολέμου, ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από BB σε ΒΒ High, με σταθερή προοπτική από θετική.

Πλέον, η Ελλάδα απέχει μόλις ένα σκαλοπάτι στην κλίμακα αξιολόγησης της DBRS από την επενδυτική βαθμίδα ώστε να χαρακτηριστούν πάλι τα ελληνικά ομόλογα ασφαλή για τους επενδυτές. Η DBRS αιτιολόγησε την αναβάθμιση υποστηρίζοντας πως  η Ελλάδα συνεχίζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική της εξυγίανση και εκτίμησε ότι ο πόλεμος θα περικόψει μια μονάδα από το ελληνικό ΑΕΠ το 2022.

Tην ίδια ημερομηνία, 18 Μαρτίου 2022 ήταν προγραμματισμένη και η αξιολόγηση της Moodys, η οποία όμως τήρησε για τρίτη φορά σιγή ιχθύος και δεν προχώρησε σε αξιολόγηση
Η αξιολόγηση της Moody΄s είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι η μοναδική από τους οίκους αξιολόγησης που βαθμολογεί την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. H Moody΄s, όπως προαναφέρθηκε, τρεις φορές, τον Μάιο του 2021, τον Νοέμβριο του 2021 και τον Μαρτιο του 2022, ενώ είχε προγραμματίσει την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδος είχε τηρήσει σιγή ιχθύος και δεν είχε μεταβάλει την αξιολόγησή της.

Αυτή είχε διαμορφωθεί τον Νοέμβριο του 2020 όταν ο οίκος είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στο Βa3 με σταθερές προοπτικές.

Εκτός επενδυτικής βαθμίδας εδώ και 12 χρόνια τα ελληνικά ομόλογα

Ο οίκος Fitch, είχε ανοίξει τον κύκλο των αξιολογήσεων της χώρας μας για το 2022 στις 15 Ιανουαρίου διατηρώντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο BB (δύο σκαλοπάτια απόσταση από την επενδυτική βαθμίδα) αλλά είχε αναβαθμίσει τις προοπτικές της οικονομίας από σταθερές σε θετικές.

H Eλλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που είδε την πιστοληπτική της ικανότητα να αναβαθμίζεται εν μέσω πανδημίας. Τα ομόλογα της Ελληνικής Δημοκρατίας βρίσκονται για περίπου 12 χρόνια εκτός επενδυτικής βαθμίδας, ώστε να παρέχουν ασφάλεια στους πιστωτές. Στόχος της κυβέρνησης ήταν μέσα από νέες αναβαθμίσεις το 2022 να «πιάναμε» την επενδυτική βαθμίδα το 2023. Τα ζητούμενα για τους οίκους αξιολόγησης, όπως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση ΑΕΠ και η συρρίκνωση των κόκκινων δανείων παραμένουν. Τα οικονομικά δεδομένα όμως λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης έχουν μεταβληθεί επί τα χείρω, όχι μόνο για την ελληνική οικονομία αλλά για την παγκόσμια οικονομία.