Την ώρα που η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου πλησιάζει πολύ κοντά στο όριο του 3%, ο οίκος Standard & Poor’s ετοιμάζεται να προσφέρει στήριξη στην οικονομία, με μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης την Μεγάλη Παρασκευή, 22 Απριλίου, ανοίγοντας τον δρόμο στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για μια νέα έκδοση ομολόγων μετά το Πάσχα.
Στο οικονομικό επιτελείο και στους τραπεζικούς κύκλους επικρατεί η εκτίμηση ότι ο κορυφαίος, αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν θα διστάσει, αυτή τη φορά, να προχωρήσει σε μια ακόμη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την οποία ουσιαστικά έχει προαναγγείλει από τον Απρίλιο του 2021:
- Στις 24 Απριλίου 2021, η S&P είχε αιφνιδιάσει ευχάριστα, ανεβάζοντας τη βαθμολογία της Ελλάδας από το BB- στο BB, δηλαδή δύο σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Μάλιστα, είχε ανεβάσει την προοπτική (outlook) για τη βαθμολογία της χώρας σε «θετική», κάτι που σημαίνει ότι εντός 18μηνου θα πρέπει να ακολουθήσει μία ακόμη αναβάθμιση.
- Στις 23 Οκτωβρίου, όμως, ενώ ήταν προγραμματισμένη νέα ανακοίνωση για την Ελλάδα, η S&P προκάλεσε απογοήτευση, καθώς απέφυγε να προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση της οικονομίας. Έτσι, το βάρος έπεσε στις προγραμματισμένες ανακοινώσεις στις 22 Απριλίου 2022.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου και του τραπεζικού τομέα που επέστρεψαν από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχαν στο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link τόνιζαν την αισιοδοξία τους ότι η S&P θα προχωρήσει αυτή τη φορά στην αναβάθμιση της Ελλάδας, φέρνοντας τη χώρα μόλις ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.
Σημείωναν ότι η προβλεπόμενη διατήρηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα σε επίπεδα αρκετά υψηλά, παρά την παγκόσμια κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις και τη σαφή βελτίωση της κατάστασης στον τραπεζικό τομέα, με μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δημιουργούν το πλαίσιο που θα επιτρέψει στον οίκο να προχωρήσει σε μία ακόμη αναβάθμιση.
Το πιο δύσκολο βήμα, τονίζουν, θα είναι το επόμενο, καθώς η επόμενη αναβάθμιση θα φέρει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς είχαν «καεί» στη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, όταν κατηγορήθηκαν ότι έδιναν στην Ελλάδα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας χωρίς αυτό να αντανακλά την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση.
Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι δημοσιονομικοί χειρισμοί στο εξής χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Όπως τόνιζε σήμερα ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, η επενδυτική βαθμίδα είναι στόχος εθνικής σημασίας και δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε μια τρίτη χρονιά μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος και ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών, γιατί αυτό θα επανέφερε την αμφιβολία στις αγορές για το αν είμαστε μια χώρα μόνιμων, δίδυμων ελλειμμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, η αναμενόμενη αναβάθμιση από την S&P «λύνει τα χέρια» του οικονομικού επιτελείου για να προχωρήσει σε μια νέα έξοδο στην αγορά ομολόγων μετά το Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να εκδοθούν 5ετή ομόλογα, χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο της έκδοσης 7ετών τίτλων. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 2 – 3 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο όχι πολύ υψηλότερο από 2%, κάτι που θα θεωρηθεί επιτυχία, δεδομένου ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων βρίσκεται πολύ κοντά στο 3%, έχοντας αυξηθεί έντονα από το ιστορικό χαμηλό του 0,6%, που είχε καταγραφεί το περασμένο καλοκαίρι.