Η DBRS Morningstar μετά την αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας σε ΒΒ high, μόλις μια βαθμίδα από την επενδυτική βαθμίδα και υψηλότερα μεταξύ όλων των οίκων που λαμβάνονται υπόψη από την ΕΚΤ, αλλάζει ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις της εγχώριας οικονομίας φέτος αλλά και το 2023.

Η DBRS προβλέπει πλέον ότι η αύξηση του ΑΕΠ φέτος θα κυμανθεί στο 4,3% από 4,4% που προέβλεπε το Δεκέμβριο του 2021 και υψηλότερα στο 3,4% από 3,1% που προέβλεπε πριν για το 2023.

Επιπρόσθετα, οι εκτιμήσεις της για την ανεργία κινούνται χαμηλότερα στο 13,5% φέτος από 14,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της για το 2022 και 13,1% το 2023 από 13,5% που πρόβλεπε το Δεκέμβριο.

Οι προβλέψεις για την ανεργία έχουν βελτιωθεί στις περισσότερες χώρες, αντανακλώντας τις ισχυρές συνθήκες στην αγορά εργασίας. Αυτό αντανακλά τη συνεχιζόμενη χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία. Οι ισολογισμοί των νοικοκυριών παραμένουν ισχυροί στις προηγμένες οικονομίες, παρά την πρόσφατη πτώση των μετοχικών αγορών, που οφείλεται εν μέρει στην έκτακτης στήριξης που παρασχέθηκε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια και θα είναι πιθανότατα απορροφητής του πληθωρισμού.
Οίκοι αξιολόγησης: Εφικτή η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα το 2023

Οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται όμως

Οι κίνδυνοι αυξάνονται συνολικά, εξηγεί η DBRS, για το 2022-2032, αφού η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τις μακροοικονομικές προβλέψεις, ιδίως στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. «Χωρίς μια σχετικά γρήγορη επίλυση της σύγκρουσης, θα περιμέναμε περαιτέρω επιδείνωση, ιδίως εάν οι χώρες της G-7 επιδιώξουν να επιφέρουν πρόσθετες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πιέσεις στη Ρωσία», εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης.

Οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σχετικά μέτριες και γενικά υποθέτουν οι αναλυτές του οίκου ότι ο μακροοικονομικός αντίκτυπος εκτός Ουκρανίας και Ρωσίας θα είναι διαχειρίσιμος, ακόμη και σε χώρες που εξαρτώνται από τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι μέχρι στιγμής ενέργειες της DBRS Morningstar για την αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων βασίζονται σε παρόμοιες παραδοχές σχετικά με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι ο οικονομικός και χρηματοπιστωτικός αντίκτυπος της σύγκρουσης θα μπορούσε να ενταθεί σε διάφορες τρόπους: (1) μια σημαντική και παρατεταμένη μείωση των ροών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου προς μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, (2) αυξημένη καταστροφή εντός της Ουκρανίας που θα οδηγήσει σε πρόσθετες προσφυγικές ροές μεγάλης κλίμακας, πιο εκτεταμένες στρατιωτικές συσσωρεύσεις σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και αυξημένες εντάσεις σε χώρες που μοιράζονται σύνορα με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, (3) επέκταση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων σε πρόσθετες χώρες, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, (4) διεύρυνση της στρατιωτικής σύγκρουσης ώστε να συμπεριλάβει την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ ή (5) κλιμάκωση άλλων περιφερειακών συγκρούσεων (π.χ. στη Μέση Ανατολή ή την Ασία), καθώς οι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να αξιοποιήσουν την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη προς όφελός τους.

Ενώ η Ρωσία εμφανίζεται όλο και περισσότερο απομονωμένη, η απομόνωση μπορεί να επιδεινώσει και να παρατείνει τις εντάσεις σε όλη την Ευρώπη, θα μπορούσε να διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό και θα μπορούσε να τελικά να αποτελέσει το έναυσμα για άλλες περιφερειακές συγκρούσεις, με συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Εν τω μεταξύ, η πανδημία φαίνεται να έχει περάσει σε νέα φάση, με πολλές χώρες να συνεχίζουν να χαλαρώνουν τους υγειονομικούς περιορισμούς, ενώ άλλες (ιδίως η Κίνα) συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στα κρούσματα με αυστηρά αλλά στοχευμένα τοπικά lockdowns.

Με τον πληθωρισμό ήδη υψηλό, τις προηγμένες οικονομίες σε φάση ανάκαμψης και την πιθανότητα πρόσθετων διαταραχών της προσφοράς, η DBRS βλέπει μια σειρά από βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους κινδύνους για τις προοπτικές.

«Αν και οι επιπτώσεις των πρόσφατων εξελίξεων παραμένουν πολύ ασαφείς, από πλευράς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, θεωρούμε ότι οι περισσότερες προηγμένες οικονομίες είναι καλά τοποθετημένες για να αντέξουν αυτές τις καταιγίδες», καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης.