Παραμονή Χριστουγέννων και ο ΟΔΔΗΧ, πιστός στο ετήσιο ραντεβού του, δημοσιοποίησε τον προγραμματισμό χρηματοδότησης των αναγκών της χώρας για την επόμενη χρονιά.

Περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγων συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, την πρώτη έκδοση πράσινου ελληνικού ομολόγου στο β’ εξάμηνο του επόμενου έτους, την πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους τουλάχιστον 5,2 δις. ευρώ αλλά και την τελική αύξηση του ονομαστικού χρέους κατά μόλις 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2022 με «αξιοποίηση» σημαντικού μέρους των ταμειακών διαθεσίμων (άνω των 6 δις. ευρώ) ώστε το χρέος να πέσει ακόμη και κάτω από το 190% του ΑΕΠ.  

Ο ΟΔΔΗΧ φιλοδοξεί να εισπράξει 4,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και 1,3 δισ. ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs.

Τα έσοδα που προγραμματίζονται από τις αποκρατικοποιήσεις, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 700 εκατ. ευρώ. Ο στόχος είναι το χρέος να αυξηθεί κατά 3 δις. ευρώ. Για να επιτευχθεί ο στόχος της μικρής αύξησης του χρέους (και της μεγάλης μείωσης ως αναλογία ως προς το ΑΕΠ) θα διατεθούν περί τα 6,6 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Έτσι, θα συλλεγούν συνολικά 24,8 δισ. ευρώ τα οποία θα καλύψουν τις ακόλουθες ανάγκες:  

  1. Την αποπληρωμή μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων που λήγουν, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.
  2. Την καταβολή των τόκων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους ύψους 4,7 δισ. ευρώ.
  3. Την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος του 2022 το οποίο (προς το παρόν) εκτιμάται στα 2,7 δισ. ευρώ)
  4. Τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους οι οποίες υπολογίζονται για το 2022 στα 5,2 δισ. ευρώ
  5. Ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας (άλλες απαιτήσεις σε μετρητά βαφτίζεται) ύψους 4,3 δισ. ευρώ το οποίο ουσιαστικά θα χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις με τους πόρους που θα συγκεντρωθούν από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.