Σε σορτάρισμα της βρετανικής λίρας προχωρούν οι traders, καθώς κλιμακώνεται η κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το CNBC.

Ο πληθωρισμός ανήλθε σε ετήσιο 9% τον Απρίλιο, υψηλό 40 ετών , καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να κινούνται αυξητικά αυ ομοιάζειφού η ρυθμιστική αρχή ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησε το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας των νοικοκυριών κατά 54% στην αρχή του μήνα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι προειδοποίησε για μια προοπτική που ομοιάζει με «Αποκάλυψη» για τους καταναλωτές, καθώς πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι το ένα τέταρτο των Βρετανών έχει καταφύγει στην παράλειψη γευμάτων.

Η στερλίνα έχει χάσει σχεδόν 8% έναντι του δολαρίου κατ’ έτος έως σήμερα και κυμαινόταν λίγο κάτω από τα 1,25 δολάρια από το πρωί της Παρασκευής, ελαφρώς πάνω από το χαμηλό πρόσφατο χαμηλό δύο ετών.

Δύσκολη αποστολή για την Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της αύξησης των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, μια ισορροπία που φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Η Τράπεζα αναμένει πτώση του ΑΕΠ τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους και βλέπει μια “πολύ απότομη επιβράδυνση” στο μέλλον, αλλά όχι μια τεχνική ύφεση — δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.

Ο Sam Zief, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής συναλλάγματος στην JPMorgan Private Bank, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ότι αν και η στερλίνα είναι “απίστευτα φθηνή” αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές που θέλουν να κλειδώσουν τα πρόσφατα κέρδη στο δολάριο θα ήταν καλύτερα να κοιτάξουν τα ευρώ παρά τις λίρες.

Σορτάρουν τη στερλίνα οι traders

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων στις 10 Μαΐου, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και οι θεσμικοί επενδυτές κατείχαν περισσότερες από 128.000 θέσεις σορταρίσματος προς τη λίρας, έναντι μόλις 32.000 τοποθετήσεων για άνοδο της μετοχης (long).

Οι ακάλυπτες πωλήσεις είναι μια επενδυτική τακτική όπου ένας κερδοσκόπος δανείζεται ένα χρηματοοικονομικό μέσο ή περιουσιακό στοιχείο, όπως μια μετοχή, και το πουλάει με την ελπίδα να το αγοράσει ξανά αργότερα σε χαμηλότερη τιμή, αποκομίζοντας έτσι κέρδος.

Οι αναλυτές συναλλάγματος της Goldman Sachs ανέφεραν ότι η υποαπόδοση της στερλίνας είναι η ισχυρότερη άποψη του κολοσσού της Wall Street για το συνάλλαγμα της G-10 αυτή τη στιγμή: “Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει παρόμοιο αντιστάθμισμα με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες μεταξύ της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του πληθωρισμού πολύ πάνω από τον στόχο, η BoE επέλεξε να δώσει σχετικά μεγαλύτερο βάρος στις προοπτικές ανάπτυξης, ενώ εξακολουθεί να βασίζεται σε παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς για να φέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του στόχου”, δήλωσε ο συν-επικεφαλής της Στρατηγικής Συναλλάγματος της Goldman Sachs, Zach Pandl.