Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, στο 1% από 0,75%,  σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική αύξηση από τον Δεκέμβριο.

Σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της BoE ψήφισαν για τέταρτη συνεχή αύξηση των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο, σε μια εποχή που εκατομμύρια νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας ενέκρινε αύξηση 25 μονάδων βάσης κατά πλειοψηφία 6-3, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 1%. Η Τράπεζα ανέφερε ότι τα μέλη της μειοψηφίας προτίμησαν να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,25%.

Έκρηξη του πληθωρισμού, ανησυχία για την ανάπτυξη

Όπως πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, η BοE είναι επιφορτισμένη με την καθοδήγηση της οικονομίας, εν μέσω της έκρηξης πληθωρισμού που έχει επιδεινωθεί από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύθηκε σε υψηλό 30 ετών, 7% τον Μάρτιο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου, εν τω μεταξύ, υποχώρησε σε σχεδόν ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο, εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.