Σήμερα (01/12), ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανακοίνωσε πως θα μελετήσει με τους εταίρους στον ΟΑΣΕ, η Σύνοδος του οποίου άρχισε στο Λοτζ της Πολωνίας, «όλες τις νόμιμες δυνατότητες», προκειμένου η Ρωσία να υποχρεωθεί στην καταβολή υψηλού τιμήματος για την καταστροφή της Ουκρανίας.

«Κατασχέσαμε σχεδόν 20 δισ. ευρώ από ολιγάρχες και πρόσωπα που υποστηρίζουν τη Ρωσία και ελέγχουμε περίπου 300 δισ. ευρώ οικονομικών πόρων της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτά τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», τόνισε κατά τη διάρκεια της υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο ΟΑΣΕ απαριθμεί 57 μέλη, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι Ρωσία και Ουκρανία.

Η Βαρσοβία, η οποία προεδρεύει του οργανισμού εφέτος, αρνήθηκε την είσοδο του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στο έδαφός της. Η Μόσχα κατήγγειλε την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την ως «προκλητική».

Η Ρωσία εκπροσωπείται στο Λοτζ από τον αρμόδιο Πρέσβη στον ΟΑΣΕ.

Ο κ. Μπορέλ κατήγγειλε την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, εκτιμώντας πως συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του Οργανισμού. «Η Ρωσία έφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη, υπονόμευσε τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δε σεβάστηκε τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν ανάγκη μία νέα τάξη ασφαλείας, αφού η Ρωσία διέλυσε εντελώς αυτή που είχαμε», υπογράμμισε.

Τέλος, γνωστοποίησε μία πρόταση, «η οποία στοχεύει στην υποστήριξη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία, μία ιδέα που «πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί κατ’ αρχάς από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια, τα Ηνωμένα Έθνη».

Διαβάστε ακόμη: