Σήμερα (29/05), ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί μονάχα εάν κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «δεν είμαι αισιόδοξος» για ό,τι θα μπορούσε να συμβεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Βλέπω τη σαφή πρόθεση της Ρωσίας να κερδίσει τον πόλεμο. Δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, αν δεν το καταφέρει», σημείωσε, μιλώντας από τη Βαρκελώνη.
Ζοζέπ Μπορέλ: «Η Πολωνία άρχισε να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στα F–16»
Την 23η Μαΐου, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι η Πολωνία άρχισε να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στη χρήση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F–16 και αρκετές χώρες παρουσιάζονται έτοιμες να παράσχουν αεροσκάφη στην Ουκρανία.
«Αισθάνομαι ευτυχής που επιτέλους η εκπαίδευση πιλότων για τα F–16 έχει αρχίσει σε πολλές χώρες. Στην Πολωνία, για παράδειγμα. Θα πάρει χρόνο, αλλά όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κατά την έναρξη της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, που ήταν αφιερωμένη στη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
«Διασφαλίσαμε το “πράσινο φως” της Ουάσινγκτον για την εκπαίδευση στα F–16 και εργαζόμαστε σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να εκκινήσουμε τις εκπαιδεύσεις· είναι σημαντικό να το κάνουμε, το ταχύτερο δυνατόν», σημείωσε η Υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, Κάισα Ολόνγκρεν. «Κατ’ αρχάς, αρχίζουμε με τις εκπαιδεύσεις. Η παροχή αεροσκαφών θα είναι το επόμενο στάδιο», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για «μία κοινή προσπάθεια με τη Δανία, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλους συμμάχους».
Η κ. Ολόνγκρεν δεν ανέφερε την Πολωνία, όμως, ο Δανός ομόλογός της, Τρολς Λουντ Πούλσεν, ανέφερε ότι το θέμα των F–16 έχει συζητηθεί με τη Βαρσοβία. Ωστόσο, η προμήθεια αεροσκαφών προμηνύεται περίπλοκη. «Η Μεγάλη Βρετανία δε διαθέτει F–16», αποσαφήνισε η Κάισα Ολόνγκρεν.
Επιπλέον, ούτε η Γαλλία, ούτε η Γερμανία κατέχουν F–16. «Δεν έχουμε συμβολή, απλώς διότι δεν έχουμε F–16 και δε μπορούμε να εκπαιδεύσουμε πιλότους», επανέλαβε ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους. Οι Σουηδία, Λετονία και Εσθονία έχουν, ακόμη, ενημερώσει ότι δε διαθέτουν F–16.
Τα μαχητικά θα μπορούσαν να παρασχεθούν στο Κίεβο από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης –οι οποίες, δεν έχουν προβεί σε ανακοινώσεις έως σήμερα– ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα», σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Παλ Τζόνσον. «Πρέπει να παράσχουμε στην Ουκρανία, όλα τα απαραίτητα όπλα», τόνισε ο αρμόδιος Υπουργός της Εσθονίας, Χάνο Πέβκουρ. «Θα παραδώσουμε», διαβεβαίωσε ο κ. Μπορέλ, σχολιάζοντας πως «συγκεκριμένα στοιχεία» για τις προμήθειες πυρομαχικών θα ανακοινωθούν στο τέλος της Συνόδου.
«Τα κράτη – μέλη μάς παρουσίασαν λογαριασμούς για ένα ποσό ύψους 10 δισ. ευρώ, δηλαδή πολύ περισσότερα από ό,τι προβλεπόταν» για τα όπλα που έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, επισημάνθηκε. Αποζημιώσεις της τάξεως του 40% των ποσών θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (FEP), που δημιουργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις συνεισφορές των χωρών – μελών εκτός του προϋπολογισμού της Ένωσης, τον οποίο διαχειρίζεται η Επιτροπή. Με ένα αρχικό ποσό ύψους 5.7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021 – 2027, έχει ήδη αποδεσμεύσει 3.6 δισ. ευρώ για τις προμήθειες στην Ουκρανία.
Η Ουγγαρία αρνείται να εγκρίνει μία νέα δόση 500 εκατ. ευρώ, επιβεβαίωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης, αν και εξέφρασε βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο ποσό θα αποδεσμευθεί.
Διαβάστε ακόμη:
- «Κλείνει» η υπόθεση Novartis: Απαλλακτικό βούλευμα για Φρουζή – Μανιαδάκη
- Ηνωμένες Πολιτείες: Αγοράκι κατάπιε 40 τσίχλες και σχηματίσθηκε μία «μπάλα» στο στομάχι του – Πώς το έσωσαν οι γιατροί
- Πέγκυ Τρικαλιώτη: «Λύγισε» στον αέρα της ΕΡΤ – Τι συνέβη (βίντεο)
- Πώς ο Κηφισός θα μπορούσε να μετατραπεί σε «ηλιακό ποταμό»