Η Γερμανία ενέκρινε το αίτημα της Πολωνίας για την εξαγωγή πέντε παλαιών μαχητικών αεροσκαφών MiG–29, ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με σημερινή (13/04) ανακοίνωση του Βερολίνου.

Ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, ανέφερε ότι το αίτημα έφθασε σήμερα και ότι η αυθημερόν έγκριση από το Βερολίνο αποδεικνύει την αξιοπιστία της χώρας, η οποία κληρονόμησε 24 μαχητικά MiG–29, σοβιετικής κατασκευής, από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, κατά την επανένωση το 1990. Την εποχή εκείνη, τα MiG θεωρούνταν από τα πλέον προηγμένα και σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο.

Το 2004, το Βερολίνο παρέδωσε 22 από αυτά τα αεροσκάφη, στην Πολωνία. Από τα υπόλοιπα δύο, το ένα συνετρίβη και καταστράφηκε και το δεύτερο, εκτίθεται σε ένα μουσείο. Η Βαρσοβία χρειαζόταν την έγκριση του Βερολίνου για να στείλει τα υπόλοιπα MiG–29, σε τρίτη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην πολωνική πρωτεύουσα πόλη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι η Πολωνία θα μπορούσε να βοηθήσει, προκειμένου να συγκροτηθεί ένας συνασπισμός των δυτικών δυνάμεων, που θα προμήθευε το Κίεβο με πολεμικά αεροπλάνα. Η Ουκρανία, που ελπίζει ότι θα εξαπολύσει μία αντεπίθεση εντός των επόμενων εβδομάδων ή μηνών, θέλει να εξασφαλίσει μαχητικά αεροσκάφη για να υπερασπισθεί τον εναέριο χώρο της.

Μέχρι τώρα, οι χώρες της Δύσης εμφανίζονται διστακτικές στην αποστολή προηγμένων αεροσκαφών στο Κίεβο, όπως για παράδειγμα F–16, όμως, ορισμένες στέλνουν τα παλαιά MiG–29, που χρησιμοποιούσαν ήδη οι ουκρανικές δυνάμεις.

Διαβάστε ακόμη: