Σήμερα (05/04), ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τη γειτονική Πολωνία και την ευχαρίστησε για την «ιστορική» βοήθεια που προσφέρει στην πατρίδα του, τονίζοντας ότι η Βαρσοβία θα πρέπει να καταστεί βασικός εταίρος στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, μετά τη λήξη του πολέμου με τη Ρωσία.

Η Βαρσοβία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του Κιέβου και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, πείθοντας τις απρόθυμες χώρες να εφοδιάσουν την Ουκρανία με βαρύ οπλισμό. Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, τόνισε ότι «στο μέλλον», η χώρα μπορεί να παραχωρήσει στην Ουκρανία όλα τα καταδιωκτικά MiG–29 σοβιετικής κατασκευής, που διαθέτει. Η Πολωνία έχει ήδη δώσει οκτώ MiG–29 και πρόκειται σύντομα να αποστείλει ακόμη έξι, στο Κίεβο.

Ο κ. Ντούντα σημείωσε ότι η παράδοση όλων των μαχητικών (συνολικά, είναι περίπου τριάντα) θα εξαρτηθεί από «μία συμφωνία μεταξύ των συμμάχων» στο ΝΑΤΟ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Ακόμη, αποσαφήνισε ότι είναι αναγκαίο το «πράσινο φως» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δεδομένου ότι τα MiG–29 που παραμένουν στην κατοχή της χώρας έχουν προσαρμοσθεί «στα πρότυπα του ΝΑΤΟ», κυρίως σε ό,τι αφορά τα συστήματα επικοινωνίας και την ικανότητα αυτών να εκτελούν αναγνωριστικές πτήσεις, στον ΝΑΤΟϊκό εναέριο χώρο. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Πολωνίας απένειμε στον κ. Ζελένσκι το παράσημο του Τάγματος του Λευκού Αετού, την υψηλότερη διάκριση της Πολωνίας.

«Σταθήκατε στο πλευρό μας και είμαστε ευγνώμονες. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία ιστορική σχέση, ένα ιστορικό αποτέλεσμα και μία ιστορική ισχύς μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, παραλαμβάνοντας το παράσημο.

Ο κ. Ντούντα εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η Ουκρανία θα αναδειχθεί νικήτρια στον πόλεμο με τη Ρωσία. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η καθοδήγησή σας, σε συνδυασμό με τον ηρωισμό των Ουκρανών στρατιωτών, έσωσαν την Ουκρανία. Δεν αμφιβάλλουμε ότι εκείνη, σώζει την Ευρώπη από τον κατακλυσμό του ρωσικού ιμπεριαλισμού», σχολίασε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχετικά με την κατάσταση στη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολη, σημειώνοντας ότι θα ληφθούν οι «κατάλληλες αποφάσεις», εφόσον οι Ουκρανοί στρατιώτες κινδυνεύσουν να περικυκλωθούν από τις ρωσικές δυνάμεις. «Για εμένα, το σημαντικότερο είναι να μην χάσουμε τους στρατιώτες μας», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: