Πάνω από 31 δις ευρώ θα επενδυθούν στη χώρα μας σε ορίζοντα δεκαετίας, από το 2022 ως το 2031 σε ΑΠΕ, φυσικό αέριο και υδρογόνο από έλληνες και ξένους ενεργειακούς επενδυτές.

Στις  ΑΠΕ θα κατασκευαστούν μεγάλα και μεσαία αιολικά πάρκα στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα (τα λεγόμενα offshore), μικρά, μεγάλα και πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά, μικρά και μεσαία υδροηλεκτρικά και δευτερεύουσες μονάδες ΑΠΕ, όπως αντησιοταμιευτήρες.

Στο φυσικό αέριο έρχεται ικανός αριθμός σταθμών ηλεκτροπαραγωγής  για αντικατάσταση των λιγνιτικών σταθμών ως «πρόγραμμα-γέφυρα» τουλάχιστον ως το 2040.

Ακολουθούν μονάδες υδρογόνου και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας αλλά και υποδομές για τη μεταφορά υδρογόνου.

Φυσικά στην πρώτη γραμμή παραμένουν τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού που εκσυγχρονίζονται ή και κατασκευάζονται εξαρχής.

Επί συνόλου 32 δισ. ευρώ, το συνολικό ύψος των κονδυλίων για ενεργειακά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης φτάνει στα 7-9 δισ ευρώ (ανάλογα και με τα υπόλοιπα που θα μοιραστούν στο τέλος), στα οποία περίοπτη θέση έχουν αυτά για την απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και κατοικιών.

Επίσης η ΕΤΕΠ θα βάλει 2,2 δις, το Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης περί τα 2 δις και το  Invest EU μέχρι 1 δις. Το συνολικό ποσόν που μαζεύεται και θα επενδυθεί φτάνει τα 5,5 δις ως το 2027.

Αλλα 4-7 δις θα αντληθούν από το ΕΣΠΑ, ενώ και οι ιδιωτικές τράπεζες θα δανειοδοτήσουν βασικά ενεργειακά έργα με τη συνδρομή ιδίων κεφαλαίων μεγάλων ελληνικών και ξένων Ομίλων σε σύμπραξη πολλές φορές.

Συνολικά μέχρι το 2031 θα επενδυθούν στους τομείς αυτούς μαζί με τη μόχλευση και την ανατροφοδότηση κεφαλαίων περίπου 31 δις ευρώ.

ΔΕΗ : Απολιγνιτοποίηση  και νέα εποχή

Τα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ ως το 2024 περιλαμβάνουν  έργα σχεδόν 4  δις. ευρώ στις ΑΠΕ, την αναβάθμιση αλλά και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εως  το 2024 η ΔΕΗ θα λειτουργήσει έργα  ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1500 Μεγαβάτ. Ήδη έχει ξεκινήσει την κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού 230 MW στην Πτολεμαϊδα και σύντομα αναμένεται και  των 50 MW στη Μεγαλόπολη.

Παράλληλα  η ΔΕΗ και ο  γερμανικός όμιλος RWE θα προχωρήσουν  επενδύσεις 1 δις. ευρώ για φωτοβολταϊκά  συνολικής ισχύος 2.000 Μεγαβάτ. Η διοίκηση του Γ.Στάσση  προχωρά επίσης και στην μετατροπή έως το 2025 της Πτολεμαϊδας 5 από λιγνιτική σε μονάδα φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 1000 Μεγαβάτ  ύψους 250 εκατ. ευρώ.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: με ισχυρούς συμμάχους τον όμιλο του  Βαγγέλη Μαρινάκη και την Μαριάννα Λάτση στο χορό των μεγάλων επενδύσεων

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πλέον ισχυρούς συμμάχους στην πορεία  των μεγάλων επενδύσεων, τον μεγάλο και σοβαρό επιχειρηματικό Ομιλο του κ.Ευάγγελου Μαρινάκη και τις εταιρίες που ελέγχονται από την κα Μαριάννα Λάτση.

Η εταιρία διαθέτει ήδη έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2000 Μεγαβάτ σε λειτουργία ή υπό κατασκευή και ο άμεσος στόχος είναι τα 3000 Μεγαβάτ  έως το 2025.

Η ΤΕΡΝΑ προχωρεί σε επενδύσεις  1,3 δις. ευρώ σε ΑΠΕ, αποθήκευση και περιβάλλον-απόβλητα, ενώ σταδιακά θα θέσει σε λειτουργία αιολικά 400 MW και  θα ξεκινήσει την κατασκευή σημαντικών έργων στη διαχείριση απορριμμάτων. Το συνολικό ύψος των έργων ανέρχεται ξεπερνά τα 800  εκ. ευρώ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επίσης ανακοίνωσε την κοινή επένδυση με τη Motor Oil για την κατασκευή  σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή. Η ισχύς του ανέρχεται στα 877 MW και το ύψος της επένδυσης στα 375 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα υλοποιήσει  το  έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, μια επένδυση μισού δις ευρώ.

Τα ΕΛΠΕ περνούν στη  μετα-πετρελαϊκή εποχή

Ο πετρελαϊκός όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων στοχεύει  στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων κατά 30% έως το 2030. Το σχέδιο του ενεργειακού μετασχηματισμού φέρει την ονομασία “Vision 2025» και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επενδύσεις ύψους 2 δις. ευρώ σε έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW έως το 2030.

Ο όμιλος ήδη κατασκευάζει το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 204 MW στην Κοζάνη, ενώ η θυγατρική Elpedison, θα προχωρήσει στην  κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη. Η ισχύς της είναι στα 826 MW και το ύψος της επένδυσης πλησιάζει τα 400 εκ. ευρώ.

FSRU Αλεξανδρούπολης: Η πολυεθνική σημασία του σταθμού

Ο όμιλος  Κοπελούζου στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Στο σημαντικό (και από γεωπολιτική άποψη) έργο του  πλωτού  σταθμού  αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης ανοικτά της Αλεξανδρούπολης ρίχνει ιδιαίτερο βάρος ο Ομιλος Κοπελούζου.

Το σχέδιο ύψους  400 εκ. ευρώ είναι ενταγμένο στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. Πολύ πρόσφατα μάλιστα η Κομισιόν ενέκρινε και εθνική ενίσχυση της χώρας μας προς το έργο, ακριβώς λόγω της γεωπολιτικής σημασίας του.

Η εταιρία Gastrade στην οποία συμμετέχουν μετοχικά οι Gaslog, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, Bulgartransgaz και ίσως η κρατική εταιρία της Βόρειας Μακεδονίας, είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Αποσκοπεί στη μεταφορά φυσικού αερίου στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου αλλά και σε βαλκανικά κράτη.

Ο όμιλος Κοπελούζου επίσης τρέχει και το επενδυτικό σχέδιο της κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη ισχύος 662 MW και προϋπολογισμού 300 εκ ευρώ.

Η συμμαχία  Ελλάκτωρ – EDPR

Στις ΑΠΕ μπαίνει  και η Ελλάκτωρ που πλέον πέρασε σε ολλανδικά χέρια. Ο κατασκευαστικός όμιλος έχει ανακοινώσει από πέρυσι τη συνεργασία με τον πορτογαλικό Ομιλο EDPR  για έργα  900 MW συνολικού ύψους 1,1 δις. ευρώ. Οι δύο εταιρίες ήδη αδειοδοτούν μέρος του συνολικού σχεδίου στην Εύβοια. Πρόκειται για οκτώ αιολικά πάρκα ισχύος 470,4 MW με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 489 εκ. ευρώ.

 Η πολυεθνική  BP ξανάρχεται

Στην ελληνική αγορά ξαναμπήκε  και η πολυεθνική BP με την εταιρία Lightsource BP. Πρόκειται για την εταιρία όχημα του πολυεθνικού πετρελαϊκού ομίλου που επενδύει στις ΑΠΕ

Η εταιρία κατοχύρωσε 140MW στην πρόσφατη Κοινή Ανταγωνιστική Διαδικασία δηλαδή 40% της συνολικής δημοπρατημένης ισχύος, ως  μέρος από τα 640ΜW έργων που θα εξαγοράσει η Lightsource bp από την Kiefer TEK, κάτι που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές και επενδυτές ηλιακής ενέργειας στη χώρα.

Η Lightsource BP ξεκινά με επενδύσεις 160 εκ. ευρώ και στοχεύει σε 500 εκ. ευρώ

Η πορεία της  Mytilineos

Η  Mytilineos ήδη χτίζει τον πρώτο ιδιωτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 826 MW στη Βοιωτία, κόστους 300 εκ. ευρώ ενώ μπαίνει και στην κατασκευή ηλιακών πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα ανακοίνωσε  τη συμφωνία για απόκτηση  20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW ιδιοκτησίας της EGNATIA GROUP.

Το «πράσινο» άνοιγμα της Motor Oil

Ο όμιλος της Motor Oil εκτός από τη συμμετοχή με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην επένδυση κατασκευής   σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή έχει αυτή τη στιγμή αιολικά πάρκα  συνολικής ισχύος 1000 Μεγαβάτ. Τα πλάνα του πετρελαϊκού ομίλου περιλαμβάνουν και σχέδια για υδρογόνο και αποθήκευση ενέργειας.

2,4 δις για την «Δίκαιη Μετάβαση» σε περιοχές απολογνιτοποίησης σε πέντε άξονες

Υδρογόνο: ο Λευκός Δράκος

Στην Ελλάδα, ο Λευκός Δράκος βρίσκεται στα σπάργανα αλλά με προοπτικές ταχύτατης ανάπτυξης γι αυτό υπάρχει ενδιαφέρον από όλους τους ενεργειακούς Ομίλους της χώρας. Σε εξέλιξη είναι το σχέδιο για την παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση με βάση την ηλιακή ενέργεια που θα προέρχεται από φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1800 Μεγαβάτ στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο του προγράμματος White Dragon, με προϋπολογισμό 2,8 δισ. ευρώ.

Στο έργο, όχι τυχαία, συμμετέχουν οι ΔΕΠΑ, ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή,  ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, Motor Oil, Mytilineos, η πολωνική Solaris, καθώς επίσης το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Δημόκριτος και το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδος. Το σχέδιο συντονίζει  η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αφού εκεί θα καταγραφούν τα πρώτα αποτελέσματά του λόγω απολιγνιτοποίησης και επενδύσεων που πρέπει να γίνουν, με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης να έχει το πρώτο λόγο στις χρηματοδοτήσεις. Όλες οι τεχνολογίες που εξετάζονται είναι ήδη αναπτυγμένες και όχι σε ερευνητικό στάδιο

Ο «Λευκός Δράκος» της Δυτικής Μακεδονίας  ανταγωνίζεται άλλα τέσσερα αντίστοιχα προγράμματα ευρωπαϊκών χωρών και εταιρειών, αλλά η ελληνική πρόταση, υποστηρίζεται σθεναρά από την Κομισιόν ακριβώς λόγω της μεγάλης παραγωγικής και κοινωνικής μεταστροφής που γίνεται σε Κοζάνη-Πτολεμαίδα και Φλώρινα.

Οι ελληνικές εταιρίες υπέβαλλαν αναλυτικές προτάσεις για τον διαγωνισμό «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου» που είναι έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με πέντε διαφορετικά σχέδια:

α) αποθήκευση, μεταφορά και διανομή,

β) έργα βιώσιμης παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα,

γ) εξοπλισμός μεταφορών οχημάτων βαρέος τύπου,

δ) έργα εφαρμογών υδρογόνου στην ναυτιλία και

ε)  βιομηχανικός εξοπλισμός έργων υδρογόνου και βιομηχανικές εφαρμογές υδρογόνου.

Με το σχέδιο αυτό, η ηλιακή ενέργεια από τα εκτεταμένα φωτοβολταϊκά της περιοχής με τις νέες επενδύσεις που θα γίνουν, θα είναι η βάση για την παραγωγή του πράσινου υδρογόνου που υπολογίζεται ότι θα καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας και ότι πλεονάζει θα διατίθεται σε άλλες περιοχές για διαφορετικές χρήσεις.

Εννοείται ότι του σχεδίου «Λευκός Δράκος Δυτικής Μακεδονίας»  θα προηγηθεί  η προγραμματιζόμενη κατασκευή και λειτουργία τεράστιων φωτοβολταϊκών μονάδων και μονάδων παραγωγής ηλεκτρολυτών, με επενδύσεις που μπορεί να φτάσουν έως και τα 4 δισ. ευρώ. Σε πλήρη λειτουργία υπολογίζεται ότι ετησίως θα μπορούν να παραχθούν έως και 16.000 τόνοι πράσινου υδρογόνου από το ενεργειακό αυτό σύστημα.

Ο «Λευκός Δράκος» καταπίνει τους ανταγωνιστές του;