Η ουκρανική εταιρεία ατομικής ενέργειας γνωστοποίησε σήμερα (06/08) την αναστολή λειτουργίας του ενός από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

«Μετά την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο, ενεργοποιήθηκε το σύστημα προστασίας έκτακτης ανάγκης σε έναν από τους τρεις αντιδραστήρες που λειτουργούσαν και διεκόπη η λειτουργία του», έγραψε η Energoatom, σε δημόσιο μήνυμα.

Οι βομβαρδισμοί «προκάλεσαν σοβαρές ζημιές» σε έναν σταθμό που περιείχε άζωτο και οξυγόνο και σε ένα «βοηθητικό κτήριο». Υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι διαρροής υδρογόνου και ραδιενεργών ουσιών και ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι επίσης υψηλός», επισημάνθηκε εν συνεχεία.

«Ο βομβαρδισμός (…) προκάλεσε σοβαρό κίνδυνο για την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου», συνέχισε η Energoatom, υποδεικνύοντας, ωστόσο, ότι συνεχίζει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια και ότι το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται εκεί.

Χθες (06/08), οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι πραγματοποίησαν τρία πλήγματα κοντά σε αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αν και η Μόσχα ελέγχει αυτή την περιοχή από την έναρξη της εισβολής.

Ο ρωσικός στρατός, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι ουκρανικές δυνάμεις ευθύνονται για εκείνους τους βομβαρδισμούς, οι οποίοι προκάλεσαν πυρκαγιά, που κατασβέστηκε αργότερα.