Ο ουκρανικός πάροχος πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζει ότι «τουλάχιστον δεκατέσσερις μονάδες βαρέως στρατιωτικού υλικού με τα πυρομαχικά τους, βρίσκονται στον αντιδραστήρα 1 του σταθμού», που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.
Οι καταγγελίες του Κιέβου ότι η Μόσχα αποθηκεύει βαρέα όπλα και πυρομαχικά στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού της –υπό ρωσική κατοχή– Ζαπορίζια προκαλούν έντονη ανησυχία.
«Το σύνολο του οπλοστασίου μαζί με όλα τα πυρομαχικά είναι, πλέον, κοντά στον εξοπλισμό που διασφαλίζει τη λειτουργία της τουρμπογεννήτριας», ανέφερε η εταιρεία Energoatom.
Ο ρωσικός οπλισμός βρίσκεται πολύ κοντά στην κύρια δεξαμενή λαδιού, το εύφλεκτο προϊόν της οποίας χρησιμοποιείται για την ψύξη της τουρμπίνας ατμού, ακριβώς όπως το υδρογόνο για τη γεννήτρια, σύμφωνα με την υπηρεσία. Το AFP επεσήμανε ότι δε μπορεί να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες, από ανεξάρτητη πηγή.
Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Η Ρωσία θα θέσει τους όρους για την ειρήνη στην Ουκρανία»
Στις 19/07, ο τέως Πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε πως η Ρωσία θα επικρατήσει στην Ουκρανία και θα ορίσει εκείνη τους όρους, με «φόντο» μία μελλοντική συμφωνία με το Κίεβο.
«Η Ρωσία θα επιτύχει όλους τους στόχους της. Θα υπάρξει ειρήνη με τους όρους μας», επεσήμανε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο πρώην ηγέτης της Ρωσίας, που θεωρείτο κάποτε στη Δύση πιθανός εταίρος, γίνεται όλο και περισσότερο φιλοπόλεμος στις θέσεις του και σκληρός στις επικρίσεις προς τη Δύση, ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.
Από την 4η Μαρτίου, το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια βρίσκεται στα «χέρια» των ρωσικών δυνάμεων
«Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», έγραψαν οι τοπικές αρχές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ συμπλήρωσαν ότι υπήρξαν προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας, σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι τα ξημερώματα οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το πυρηνικό εργοστάσιο, προκαλώντας πυρκαγιά σε κτήριό του. Η φωτιάκατα σβήστηκε νωρίτερα, εκείνο το πρωί.
Η κίνηση των Ρώσων να πλήξουν το εργοστάσιο προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Δυνητικά, πρόκειται για σαφές μήνυμα της Μόσχας ότι επιθυμεί να ελέγξει ό,τι αφορά την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ουκρανία, στο πλαίσιο «ακύρωσης οιασδήποτε απειλής εναντίον της Ρωσίας», όπως συχνά ισχυρίζονται αξιωματούχοι των δυνάμεων εισβολής, όταν αιτιολογούν την πολεμική επιχείρηση.