Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη, βρίσκεται «εντελώς εκτός ελέγχου».

Η κατάσταση είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη», προειδοποιεί ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει την είσοδο ειδικών ώστε να αποφευχθεί πυρηνικό ατύχημα.

Όπως τόνισε, σε συνέντευξή του την Τρίτη (02/08) στο Associated Press, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που υπάγεται στον ΟΗΕ, «η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη κάθε μέρα στο εργοστάσιο στη νοτιοανατολική πόλη» την οποία τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν στις αρχές Μαρτίου, σύντομα μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Κάθε αρχή πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί» δήλωσε στο Associated Press o Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής της IΑΕΑ, τονίζοντας ότι κάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο επικίνδυνη μετά την κατάληψη των εγκαταστάσεων από τις ρωσικές δυνάμεις στις αρχές Μαρτίου.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι εξαιρετικά σοβαρό και εξαιρετικά επικίνδυνο» είπε.

Το… παράδοξο στη Ζαπορίζια

Υπάρχει «μια παράδοξη κατάσταση στην οποία το εργοστάσιο ελέγχεται από τη Ρωσία, αλλά το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να εκτελεί τις εργασίες του, οδηγώντας σε αναπόφευκτες στιγμές τριβής και υποτιθέμενης βίας», είπε ενώ, όπως εξήγησε, αν και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει κάποιες επαφές με το προσωπικό, αυτές είναι «ελαττωματικές και αναποτελεσματικές».

Επιπλέον, είπε ότι η αλυσίδα για τον εφοδιασμό σε εξοπλισμό και ανταλλακτικά έχει διακοπεί, «άρα δεν είμαστε σίγουροι ότι το εργοστάσιο λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται». Ο ΔΟΑΕ πρέπει επίσης, «να πραγματοποιήσει επιθεωρήσεις για να διασφαλίσει ότι το πυρηνικό υλικό προστατεύεται», με τον Γκρόσι να επισημαίνει πως «και αυτός είναι ο λόγος που επιμένω από την πρώτη μέρα ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να πάμε εκεί για να πραγματοποιήσουμε αυτήν την αξιολόγηση ασφάλειας, να κάνουμε επισκευές και να βοηθήσουμε», αλλά «τόσο εγώ όσο και η ομάδα μου χρειαζόμαστε προστασία για να φτάσουμε στο εργοστάσιο».

Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στη Ζαπορίζια, κοντά στο Ένερχονταρ της νοτιοανατολικής Ουκρανίας βρίσκεται «σε περιοχή όπου εξελίσσεται ενεργός πόλεμος», πρόσθεσε.

Ακόμα και η φυσική ακεραιότητα της εγκατάστασης βρίσκεται σε κίνδυνο, ανέφερε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, θυμίζοντας ότι η περιοχή δέχτηκε βολές όλμων πριν καταληφθεί από τους Ρώσους λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Έκτοτε η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις στη Ζαπορίζια.