«Λυτούς και δεμένους» για να κόψει με κάθε τρόπο την έλευση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλία Ξηρουχάκη στην Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, έχει βάλει το τελευταίο διάστημα ο Παύλος Μυλωνάς φοβούμενος – και σωστά – ότι πρόκειται για μεταγραφή που θα βάλει τέλος στην πολυετή θητεία του.

Τα απόλυτα επιτυχημένα placements που διοργάνωσε τους τελευταίους μήνες το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank και εσχάτως στην Τράπεζα Πειραιώς, «εκτόξευσαν» όπως ήταν φυσικό τις μετοχές του Ηλία Ξηρουχάκη τόσο στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στο σύνολο του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.

Το γεγονός της επιτυχημένης αποστολής που του ανατέθει, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ζωής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (απομένουν ουσιαστικά η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα και η διάθεση του εναπομείναντος 18% της Εθνικής Τράπεζας μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν πυροδοτήσει το τελευταίο διάστημα την πληροφορία που θέλει τον Ηλία Ξηρουχάκη να αναλαμβάνει στο άμεσο μέλλον υψηλόβαθμη θέση στην Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και πιθανότητα του Αντιπροέδρου ή του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου.

Πηγές της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν στο «R» ότι στο άκουσμα και μόνο της πληροφορίας «έλουσε κρύος ιδρώτας» τον Διευθύνοντα Σύμβουλο που αμέσως κινητοποίησε κάθε δυνατή πρόσβαση που μπορεί να διαθέτει στα εγχώρια κέντρα λήψης των αποφάσεων για να «κόψει τον δρόμο» του Ξηρουχάκη για την οδό Αιόλου.

Μάλιστα πληροφορίες που δεν έχουμε καταφέρει να επιβεβαιώσομε αναφέρουν ότι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους συνεργάτες του ο Παύλος Μυλωνάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η έλευση του Ξηρουχάκη αποτελεί δούρειο ίππο για την αντικατάσταση του καθώς θα του πριονίζει καθημερινά την καρέκλα».

Στα 6 ευρώ ανά μετοχή ήθελε ο Ξηρουχάκης την αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας

Το γεύμα της Τήνου

Ενδεικτικό της αγωνίας που έχει καταλάβει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας είναι το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα έφτασε στο σημείο να προσκαλέσει στο σπίτι του στην Τήνο για φαγητό τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη μήπως και καταφέρει να τον επηρεάσει για την παραμονή του στην θέση του.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα εξοχικά των δύο βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τον Παύλο Μυλωνά να «μεθοδεύει» συχνά «τυχαίες» συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό ενώ και η επώνυμη σύζυγος του διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Ωστόσο όλοι γνωρίζουν καλά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στην άποψή του για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με την οποία ο Παύλος Μυλωνάς δεν θεωρείται το πρόσωπο που μπορεί να σηκώσει το βάρος της «επόμενης μέρας» ενός success story της Εθνικής Τράπεζας.

Μάλιστα η ίδια εικόνα επικρατεί σε όλους τους κορυφαίους υπουργούς, στους σημαντικούς επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας που εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός, και φυσικά στους προβεβλημένους και προνομιακούς ξένους θεσμικούς επενδυτές – και επενδυτικές τράπεζες – που συνεργάζεται η κυβέρνηση.

Η σταγόνα πάντως που φαίνεται να έχει ξεχειλίσει το ποτήρι της δυσαρέσκειας στο Μέγαρο Μαξίμου είναι οι επιλεκτικές κινήσεις του Π. Μυλωνά στην Εθνική και η δημιουργία ενός προνομιακού κύκλου ημέτερων που απολαμβάνουν υψηλές αμοιβές, πρωτοφανή μπόνους και οφίτσια, αλλά και οι στρατιές πληρωμένων κονδυλοφόρων στα media που καθοδηγούνται από «εξειδικευμένους» πάσης φύσης νταραβεριτζήδες, έχουν προκαλέσει μείζον ζήτημα εσωστρέφειας στη μεγάλη τράπεζα, που έχει διαχωριστεί «ταξικά» σε πατρικίους και πληβείους, με ότι τούτο συνεπάγεται για την συνοχή της, σε μια εποχή που θεωρείται – και είναι- κρίσιμη για το μέλλον της!

Διαβάστε ακόμη: