Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, υποστηριζόμενες από την υποχώρηση του δολαρίου ΗΠΑ και των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve μπορεί να είχε ολοκληρώσει των κύκλο αυξήσεων επιτοκίων αφού η κεντρική τράπεζα κράτησε σταθερά τα επιτόκια.

Ο χρυσός spot σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.9889 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 0,5% στα 1.997,50 δολάρια.

Οι τιμές του χρυσού πρέπει λίγο πολύ να σταθεροποιηθούν πριν συνεχίσουν να ανεβαίνουν, επειδή η μακροπρόθεσμη άποψη είναι ακόμα θετική, δήλωσε ο Carlo Alberto De Casa, αναλυτής αγοράς στην Kinesis Money.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών, η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά την Τετάρτη, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούσαν να προσδιορίσουν εάν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορεί να είναι αρκετά σφιχτές για να ελέγξουν τον πληθωρισμό.

Οι traders τιμολογούν τώρα με πιθανότητα 80% για νέα παύση της Fed τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME.

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,7% ως απόκριση, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τραπεζογραμματίων αναφοράς υποχώρησαν σε χαμηλό άνω των δύο εβδομάδων.

Το ενδιαφέρον της αγοράς μετατοπίζεται πλέον στην έκθεση μισθοδοσίας μη γεωργικών εκμεταλλεύσεων των ΗΠΑ που αναμένεται την Παρασκευή για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων της Fed.

Παρά το γεγονός ότι ο χρυσός χρυσός ξεπέρασε το επίπεδο αντίστασης των 2.000 $ πριν από μερικές ημέρες, το De Casa εξακολουθεί να βλέπει μια σταθερή ζώνη αντίστασης εκεί, καθώς η ανάκαμψη των τιμών που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα ήταν «πιθανώς πολύ γρήγορη».

Ο χρυσός, ο οποίος χρησιμοποιείται ως αντιστάθμισμα έναντι της πολιτικής και οικονομικής ασάφειας, πέρασε το βασικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές έτειναν προς τον χρυσό εν μέσω αυξανόμενων αναταραχών στη Μέση Ανατολή.

Ενδεικτικό του κλίματος, οι συμμετοχές του SPDR Gold Trust, του μεγαλύτερου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν 0,2% στους 861,51 μετρικούς τόνους την Τετάρτη.

Μεταξύ άλλων πολύτιμων μετάλλων σε τιμή δολαρίου, το spot ασήμι παρέμεινε σταθερό στα 22,9934 δολάρια ανά ουγγιά, το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.109,7803 δολάρια, ενώ η πλατίνα υποχώρησε 0,5% στα 916,05 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: