Οι τιμές του χρυσού ενισχύθηκαν την Τετάρτη λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, αλλά τα κέρδη περιορίστηκαν καθώς η ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο έδειξε σημάδια κόπωσης μετά τις διεθνείς εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας για παύση των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η τιμή του χρυσού spot σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.973,17 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας υποχωρήσει στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις και διαπραγματεύθηκε κάτω από το υψηλό πέντε μηνών που είχε χτυπήσει την περασμένη εβδομάδα. Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ΗΠΑ υποχώρησε 0,1% 1.983,30 δολάρια.

«Ο χρυσός είχε μια εξαιρετική πορεία, διαγράφοντας ένα ράλι πάνω από 10% σε δέκα ημέρες προς αυτό το βασικό επίπεδο αντίστασης στα $2.000. Αλλά κάθε κίνηση χρειάζεται μια παύση και έχουμε φτάσει σε αυτή τη φάση», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής του City Index, Matt Simpson.

«Προς το παρόν, οι ενδοημερήσιες κινήσεις έχουν λιγότερο νόημα με το ΑΕΠ των ΗΠΑ, την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Jerome Powell και μια έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που πλησιάζει. Αλλά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να φαίνεται ότι μπορεί να μην κλιμακωθεί αμέσως, ο χρυσός μπορεί να δυσκολευτεί να σπάσει τα 2.000 δολάρια. Ωστόσο, οι κερδοσκόποι χρυσού μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αγοράσουν πτώσεις πάνω από 1.950 δολάρια».

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες πίεσαν είτε για παύση είτε για κατάπαυση του πυρός στις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε πολιορκημένους Παλαιστίνιους αμάχους.

Οι αγορές περιμένουν επίσης με ανυπομονησία την δημοσίευση των στοιχείων του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο την Πέμπτη και του δείκτη τιμών παραγωγού την Παρασκευή, ενόψει της απόφασης πολιτικής της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές αγόρασαν ένα πρόσφατο sell-off.

Η τιμή spot ασημιού ήταν σταθερή στα 22,91 $ ανά ουγγιά, πλατίνα παρέμεινε στα 884,63 $ και το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1.124,80 $.

Εν τω μεταξύ η Anglo American Platinum της Νότιας Αφρικής δήλωσε την Τρίτη ότι η παραγωγή μετάλλων της ομάδας εξευγενισμένης πλατίνας μειώθηκε κατά 9% το τρίτο τρίμηνο, λόγω της διακοπής της παροχής νερού στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της και της χαμηλότερης παραγωγής συμπυκνώματος.

Διαβάστε ακόμη: