Ο χρυσός ήταν ελαφρώς υψηλότερος την Πέμπτη, καθώς η σταθερή ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο που τροφοδοτήθηκε από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή βοήθησε στην αύξηση της καιρικής πίεσης από τα ισχυρά στοιχεία των ΗΠΑ που κατέπνιξαν τους φόβους για ύφεση.

Ο χρυσός spot ήταν υψηλότερα κατά 0,3% στα 1.986,29 δολάρια ανά ουγγιά. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι τιμές ήταν απλώς λιγοστές από το υψηλό πέντε μηνών που σημειώθηκε την Παρασκευή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,1% στα 1.996,40 δολάρια.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της σε σχεδόν δύο χρόνια το τρίτο τρίμηνο, αψηφώντας και πάλι τις τρομερές προειδοποιήσεις για ύφεση που εκδόθηκαν από το 2022. Ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένες 210.000 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε τον Οκτώβριο 21 από 200.000 την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας. Οι αξιώσεις βρίσκονται στο πολύ χαμηλό όριο του εύρους από 194.000 έως 265.000 για φέτος.

Τα δεδομένα «δίνουν την εικόνα μιας πολύ ισχυρής οικονομίας των ΗΠΑ», υποστηρίζοντας την αφήγηση ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια, κάτι που είναι αρνητικό για τον χρυσό, δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

«Είμαι έκπληκτος που δεν βλέπουμε μεγαλύτερη κίνηση προς τα κάτω στον χρυσό. Νομίζω ότι υπάρχει συνειδητοποίηση ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν θα εξαφανιστούν σύντομα».

Το δολάριο ΗΠΑ αυξήθηκε λιγότερο από 0,1%, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για τους αγοραστές στο εξωτερικό.

Ο χρυσός κέρδισε 9% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο από τις πιθανές συνέπειες της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς. Ωστόσο, οι παρατεταμένες προοπτικές για υψηλότερα επιτόκια έχουν αμβλύνει κάθε ανοδική τάση για τον χρυσό που δεν αποδίδει.

Στην Ευρώπη, η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα όπως αναμενόταν, σπάζοντας ένα άνευ προηγουμένου σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων.

Η εστίαση μετατοπίζεται στον δείκτη τιμών PCE που αναμένεται την Παρασκευή για ενδείξεις σχετικά με το τι να περιμένουμε από τη συνεδρίαση πολιτικής της Fed την επόμενη εβδομάδα.

Το ασήμι διολίσθησε 0,3% στα 22,95 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα έχασε λιγότερο από 0,1% στα 912,0 δολάρια και το παλλάδιο κέρδισε περίπου 1% στα 1.144,50 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: