Οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο της χρονιάς αυτή την εβδομάδα, επεκτείνοντας το ράλι που έχει βάλει στο επίκεντρο την επιστροφή στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Πράγματι, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να φτάσουν αυτό το ορόσημο πριν από το τέλος του έτους.

Διεθνείς τιμές αναφοράς για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent διαπραγματεύτηκε στα 93,90 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Παρασκευής στο Λονδίνο, περίπου 0,2% υψηλότερα. Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, διαμορφώθηκε στα 90,41 $, σχεδόν 0,3% υψηλότερα για τη συνεδρίαση.

Τόσο το Brent όσο και το WTI διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα αντίστοιχα επίπεδα της χρονιάς την Πέμπτη. Τα συμβόλαια πετρελαίου είναι σημαντικά υψηλότερα από τον μήνα μέχρι την ημερομηνία και παραμένουν σταθερά σε τροχιά για την τρίτη συνεχόμενη θετική εβδομάδα.

Το ράλι τιμών έρχεται εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για στενότερη προσφορά μετά την κίνηση της  Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας να μειώσουν τα παγκόσμια αποθέματα και να παρατείνουν τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Η Σαουδική Αραβία, βασίλισσα του ΟΠΕΚ, δήλωσε στις 5 Σεπτεμβρίου ότι θα επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους, με την ηγέτη του ΟΠΕΚ τη Ρωσία να δεσμεύεται να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους.

Και οι δύο χώρες έχουν πει ότι θα επανεξετάζουν τις εθελοντικές περικοπές τους σε μηνιαία βάση.

Οι αναλυτές της Bank of America ανέφεραν ότι τώρα πιστεύουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν σύντομα να εκτιναχθούν πέρα από τα τριψήφια.

Διαβάστε ακόμη: