Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα την απαλλαγή από κάθε κατηγορία για τον πρώην Υπουργό και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδο, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί για δωροληψία στην υπόθεση της Novartis.

Mε την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για τον Ανδρέα Λοβέρδο, «έκλεισε» οριστικά ο φάκελος για την ενοχοποίηση δέκα πολιτικών, οι οποίοι είχαν εμπλακεί με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων σε δωροληψίες, στο πλαίσιο των ερευνών για παράνομες πρακτικές που ακολούθησε και στη χώρα μας, ο φαρμακευτικός «κολοσσός».

Η απαλλαγή Λοβέρδου είναι γεγονός περίπου πέντε χρόνια αφού η εισαγγελέας διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, διαβίβασε τον φάκελο με τα ονόματα των δέκα πολιτικών στη Βουλή, ενώ αργότερα, ασκήθηκε δίωξη εις βάρος του, που δεν επιβεβαιώθηκε από τις επόμενες δικαστικές διαδικασίες.

Οι Δικαστές του Συμβουλίου, αξιολογώντας το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας, έκαναν δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως, Μαρίας Κάψου, η οποία επίσης είχε ταχθεί υπέρ της απαλλαγής του Ανδρέα Λοβέρδου.

Στο «διά ταύτα» του βουλεύματος από το Δικαστικό Συμβούλιο, με εισηγητή τον πρωτόδικη Αθανάσιο Μαρνέρη, επισημάνθηκε ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις για να αποδοθεί κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου, για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου, η οποία φερόταν κατά την κατηγορία να είχε τελεστεί στην Αθήνα, το χρονικό διάστημα από 01/04/2011 έως 17/05/2012.

Οι δικαστές σημειώνουν, ακόμη, στο σκεπτικό τους ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του Ανδρέα Λοβέρδου για υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της Novartis, αφού από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων δε διαπιστώνεται η ύπαρξη ενδείξεων, που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην Υπουργού.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερώνουν οι δικαστές στην αξιολόγηση των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», σημειώνοντας ότι οι ένορκες καταθέσεις τους είναι αόριστες, με την έννοια ότι δε συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο, λοιπές περιστάσεις δωροληψίας, ούτε προσδιορίζεται το ακριβές ποσό αυτής, οι ίδιοι δε, δεν ήταν ούτε αυτόπτες, ούτε αυτήκοοι μάρτυρες.