Η υπόθεση «Ελλάκτωρ» και ειδικότερα το ζήτημα της προσυμφωνίας Reggenborgh – Λ. Μπόμπολα, πέραν πάσης αμφιβολίας προκάλεσε «ρήγμα» και ένταση στη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπου κατά πληροφορίες ασκήθηκαν «πιέσεις» και επιχειρήθηκαν «παρεμβάσεις» από τρίτους νομικούς και πιθανόν …πολιτικούς παράγοντες, προς συγκεκριμένη κατεύθυνση!!!

Με αποτέλεσμα μέσα στο ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς να δημιουργηθούν δύο αντιμαχόμενα «μπλοκ» δυνάμεων…

Για την ιστορία, η άποψη που κυριάρχησε -και κατά κοινή ομολογία ορθώς- είναι ότι η συμφωνία Ολλανδών – Λ. Μπόμπολα για την αγορά μετοχών του Ελλάκτωρα υπήρξε σύννομη, δεν καταστρατηγήθηκε ο νόμος, ούτε οι διατάξεις, ούτε υπήρξαν φαινόμενα εσωτερικής πληροφόρησης και κατάχρησης της αγοράς!

Σε απλά λόγια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέληξε στο αυτονόητο, λαμβάνοντας μια απόφαση απέναντι σε έωλες και αυθαίρετες αιτιάσεις και καταγγελίες!

Ωστόσο εκείνο που δεν έχει γραφτεί και δεν γνωρίζει η αγορά, πέραν των ολίγων «μυημένων» είναι πως η εν λόγω απόφαση, ότι η προσυμφωνία Reggenborgh- Λ. Μπόμπολα είναι σύννομη, είναι αποτέλεσμα σφοδρής αντιπαράθεσης στο ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς, το οποίο κατέληξε σε ψηφοφορία με τελικό αποτέλεσμα 4-3!!!

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν έχει μεταθέσει την υπόθεση στο μέλλον, όπως γράφεται, αλλά έλαβε οριστική απόφαση δικαίωσης των Ολλανδών μέσα από μια συνεδρίαση ΔΣ θυελλώδη, όπου ήταν εμφανής η δημιουργία ενός μπλοκ τριών μελών, που ήταν «μπετόν» στη θέση που εξέφρασαν, δίνοντας μάχη για να γείρει υπέρ τους η πλάστιγγα!

Ουσιαστικά πρόκειται για το δεύτερο ΔΣ όπου συζητήθηκε το θέμα εκτενώς. Στο πρώτο, τον Ιούλιο, δεν υπήρξε ούτε ψηφοφορία, ούτε απόφαση, αλλά μετάθεση στο χρόνο!

Οι συμφωνίες Μπόμπολα – Ολλανδών για την «Ελλάκτωρ» και η επιτροπή κεφαλαιαγοράς

Έτσι φτάσαμε στο τελευταίο ΔΣ, προ 20 ημερών, το οποίο και τελικώς απεφάνθη, βάσει της εισήγησης της υπηρεσίας, ότι δεν υφίσταται νομικό ζήτημα, δεν έχει καταστρατηγηθεί ο νόμος και πως οι καταγγελίες των Μπακοκαυμενάκηδων στερούνται ουσίας και βάσης!

Η νίκη των Ολλανδών ωστόσο ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η ψηφοφορία ενός ΔΣ που κρατήθηκε μυστικό και δεν δόθηκε στην δημοσιότητα, έληξε με το οριακό 4-3!

Η εισήγηση της υπηρεσίας, που διενήργησε τον νομικό έλεγχο και εξέτασε ενδελεχώς την υπόθεση, ήταν πλήρως απαλλακτική για τους Ολλανδούς, ως προς τις καταγγελίες των Αρκάδων «εφοπλιστών» και των «συμμάχων» τους στο παρασκήνιο, του Σάκη, του Εξάρχου και των λοιπών νομικών και ενδεχομένως πολιτικών δυνάμεων που φέρονται να παρενέβησαν…

Υπό αυτή την έννοια η πρόεδρος της Επιτροπής κυρία Λαζαράκου στήριξε την εισήγηση των υπηρεσιακών ενώ αντιθέτως η αντιπρόεδρος κυρία Στάμου εξέφρασε αντίθετη άποψη!

Η υπόθεση έφτασε σε ψηφοφορία όπου την εισήγηση της υπηρεσίας υπερψήφισαν 4 μέλη, ενώ η κυρία Στάμου εξασφάλισε την στήριξη άλλων δύο μελών του ΔΣ, συμπτωματικά των δύο εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών στο ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς, που έχει τοποθετήσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρ. Σταϊκούρας!

Κατά διαβολική σύμπτωση επίσης, η τοποθέτηση της κυρίας Στάμου στο ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς μόλις η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία, που στο παρελθόν υπηρετούσε σε οργανική θέση στο Χρηματιστήριο και υπήρξε η νομική σύμβουλος της ΕΧΑΕ, ήταν επίσης επιλογή του Υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρα!

Σε απλά λόγια τα 3 μέλη του ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς που μειοψήφησαν, στηρίζοντας την καταγγελία των Μπακοκαυμενάκηδων και καταψηφίζοντας την εισήγηση των υπηρεσιών που ήταν υπέρ των Ολλανδών, αποτελούν πρόσωπα επιρροής του Υπ. Οικονομικών!

Ταυτοχρόνως, την ίδια ώρα φημολογείται ότι πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του υπουργού, έχει αναλάβει την παροχή νομικών υπηρεσιών – συμβουλών στη συμμαχία των Μπακοκαυμενάκηδων και λέγεται στην αγορά ότι στο παρελθόν παρείχε νομικές υπηρεσίες στην προηγούμενη διοίκηση της Ελλάκτωρ!

Όλα τούτα καταδεικνύουν, πως η απόφαση υπέρ των Ολλανδών ελήφθη σε ένα ΔΣ θρίλερ, που κρίθηκε οριακά, και το οποίο ενδεχομένως υποκρύπτει πολιτικό παρασκήνιο, παρεμβάσεις υψηλόβαθμων προσώπων, φίλων και συγγενών…