Υποχωρούν σήμερα οι τιμές των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 8,1% τον Μάιο, καταρρίπτοντας έτσι ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Η εξέλιξη αυτή «κλειδώνει» σύμφωνα με αναλυτές την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο. Σήμερα πάντως, ο Σλοβένος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ της ΕΚΤ, Ignatio Visco, υποστήριξε την ανάγκη να είναι η αύξηση των επιτοκίων σταδιακή. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να προβλέπει, μια καταρχάς αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25% τον Ιούλιο, και μία περαιτέρω κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο.

ΗΔΑΤ

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 207 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 109 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,64% από 3,50% έναντι 1,11% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,53% από 2,54%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου. Νωρίς το απόγευμα, το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,0720 δολ. από τα 1,0733 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για την ισοτιμία ευρώ/δολ., διαμορφώθηκε στα 1,0713 δολ.