Ανοδική η «τροχιά» των ευρωομόλογων κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στον απόηχο των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Ισπανία, τα οποία υπέδειξαν αύξηση μεγαλύτερη του αναμενομένου για τον Μάιο, ενόσω επέστρεψε η τάση ανάληψης του ρίσκου στις αγορές.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν 8.7% το Μάιο σε ετήσια βάση, στη σημαντικότερη αύξηση από το Σεπτέμβριο του 1974, ενώ και στην Ισπανία γνώρισαν αύξηση 8.5%, επιστρέφοντας σε ανοδική πορεία μετά την αποκλιμάκωση του Απριλίου.

«Τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό σε συνδυασμό με την τάση ανάληψης ρίσκου ασκούν ανοδικές πιέσεις στις ομολογιακές αποδόσεις», ανέφερε στρατηγικός αναλυτής της HSBC.

Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης, σε υψηλό δύο εβδομάδων, στο 1.072%, για να πάρει εν συνεχεία μία… ανάσα στο 1.04%.

Στελέχη της CommerzBank βλέπουν την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου να σταθεροποιείται κοντά στο 1%, με τις αγορές χρήματος να προεξοφλούν επιτοκιακές αυξήσεις των 110 μονάδων βάσης έως τα τέλη του έτους.

Οι ίδιοι «βλέπουν», επίσης, διεύρυνση των spread ανάμεσα στις χώρες του «πυρήνα» και της ευρωπεριφέρειας, καθώς εκείνες του Ευρωπαϊκού Νότου θα επηρεαστούν περισσότερο από τη μετάβαση σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ενισχύθηκε περίπου 14 μονάδες βάσης, σε υψηλό εβδομάδας στο 3.035% με το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών να διευρύνεται στις 197 μονάδες βάσης. Στις αρχές Απριλίου, κινείτο κοντά στις 150 μονάδες.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι ανοδικές πιέσεις ήταν πιο συγκρατημένες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αγορές, με την απόδοση του δεκαετούς να διαμορφώνεται στο 3.54% και με το spread στις 247 μονάδες βάσης.

Στην πενταετία, το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 2.31%.

O όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος ξανά στα 107 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 58.000.000€ έγιναν στη δεκαετία.