Σημαντικό ντήλ στα πλωτά αιολικά αφού μία σχετικά άγνωστη ελληνική βιομηχανία θα συνεργαστεί με τη μεγάλη Νορβηγική Moreld Ocean Wind.

Η Moreld Ocean Wind AS είναι ένας πάροχος τεχνολογίας που ειδικεύεται σε λύσεις πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ενώ η Lykomitros Steel SA είναι κατασκευαστής χάλυβα με έδρα στη Μαγνησία, για έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Η πρώτη παραγγελία πλωτήρων σε ελληνική βιομηχανία από τους leaders στο χώρο, Νορβηγούς δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας στα offshore αιολικά πάρκα.

Το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορά στην κατασκευή στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας, λίγο έξω από το Βόλο, παρτίδων από πλωτήρες για offshore floating αιολικά πάρκα, τα οποία προορίζονται για πελάτες της νορβηγικής εταιρείας ανά την Ευρώπη, που ετοιμάζονται να μπουν στη ραγδαία αυτή αναπτυσσόμενη, αλλά ακόμη ακριβή, νέα τεχνολογία.

Η συμφωνία υπεγράφη πρόσφατα στη νορβηγική πρεσβεία,, παρουσία της υφυπ. Εξωτερικών της χώρας, Maria Varteressian, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο του 9ο «Our Ocean Conference», που φιλοξενεί η Ελλάδα και δείχνει ένα όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για διμερείς συνεργασίες.

Οι Moreld Ocean Wind AS και Λυκομήτρος Steel SA θα αναπτύξουν από κοινού πλωτά υπεράκτια αιολικά έργα στην Ευρώπη.

Ο Wolfgang Wandl, Διευθύνων Σύμβουλος της Moreld Ocean Wind AS και ο Χρήστος Λυκομήτρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Lykomitros Steel SA, υπέγραψαν επίσημα το Μνημόνιο Συνεργασίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης της Norwegian Offshore Wind σε πρόσφατη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ουσιαστικά η νορβηγική εταιρεία συμφώνησε με τη Λυκομήτρος, η οποία προμηθεύει ήδη πλωτήρες για θαλάσια αιολικά σε Σκωτία, Γαλλία και Γερμανία, να «φέρουν σε πέρας από κοινού τα πρώτα πλωτά ευρωπαικά projects», όπως αναφέρει στην κοινή ανακοίνωση ο CEO, Wolfgang Wandl.

«Εαν μια ελληνική βιομηχανία είναι σε θέση να παίρνει παραγγελίες για πλωτήρες που προορίζονται για έργα στη Βόρεια Θάλασσα και αλλού, μπορεί να παίξει ρόλο και στην ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας» έλεγαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνέχιζαν: «Η συμφωνία ανάμεσα στη δυναμικά αναπτυσσόμενη μεταλλουργία, Λυκομήτρος Steel με έναν από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές διεθνώς στο χώρο των offshore floating αιολικών, τη νορβηγική Moreld Ocean Wind, δείχνει και στη πράξη τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, αρκεί να τις εκμεταλλευτούμε».

Με εταιρία ειδικού σκοπού θα παρακαμφθεί (;) η γραφειοκρατία στα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Το event της ΕΛΕΤΑΕΝ

Το ενδιαφέρον για τις υπεράκτιες ΑΠΕ δείχνει και η συμμετοχή όλων των μεγάλων ελλήνων παικτών στο κλειστό event που διοργανώθηκε από την ΕΛΕΤΑΕΝ και τη Norwegian Offshore Wind, μια ημέρα μετά τις υπογραφές στη νορβηγική πρεσβεία.

Στελέχη εταιρειών που διεκδικούν ρόλο στο νέο αυτό τοπίο, και συγκεκριμένα από τη ΔΕΗ, τη ΤΕΡΝΑ, την Helleniq Energy, την Ιντρακάτ, τη More και την Iberdrola, συναντήθηκαν με αντίστοιχα από τη Moreld Ocean, τη γνωστή μας από τις έρευνες υδρογονανθράκων PGS που δραστηριοποιείται δυναμικά και στις μελέτες για offshore αιολικά, καθώς και από τις εταιρείες παροχής λύσεων στο συγκεκριμένο χώρο, GeoProvider και Saitec Offshore Technologies.

Αντικείμενο του event, όπως και όσων έχουν ήδη προηγηθεί, να δοθεί η δυνατότητα για συνεργασία και στρατηγικές συμμαχίες, όπως αυτή μεταξύ Moreld και Λυκομήτρος, η πρώτη επαφή των οποίων είχε γίνει το περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα, σε μια από τις πρώτες εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει για το θέμα αυτό η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Σε εκείνη την ημερίδα, είχαν συμμετάσχει εκπρόσωποι από έξι κλάδους όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας και συγκεκριμένα από τα ναυπηγεία (Ελευσίνα), τη βιομηχανία ηλεκτρικών καλωδίων (Hellenic Cables), τη χαλυβουργίας (Σωληνουργεία Κορίνθου, Λυκομήτρος), από οργανισμούς λιμένων (ΟΛΠ, Ελευσίνα, Καβάλα), ναυτιλιακές εταιρείες (Diana Shipping Inc. συμφερόντων της κας Σεμιράμιδος Παληού).

Συναντήσεις όπως η χθεσινή, έρχονται σε μια περίοδο όπου θα δούμε ξανά κινητικότητα στο κεφάλαιο των υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα. Συμπίπτουν χρονικά με την επικείμενη σύσταση από την ΕΔΕΥΕΠ της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες στις περιοχές του πρώτου «κύματος» των υπεράκτιων αιολικών.

Η σύσταση του SPV προβλέπεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο μπαίνει μάλλον από αύριο στις επιτροπές της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Στο σχετικό άρθρο, προβλέπεται ότι τα δεδομένα αυτά (από τις μελέτες) θα μπορούν να χορηγούνται σε τρίτους, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το οποίο θα συναρτάται με τη συμμετοχή στο κόστος συλλογής των data, το χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθώς και την επιλογή τους στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.

Θαλασσιά αιολικά: 2 έως 2,5 δις το χρόνο οι επενδύσεις - Μέχρι το 2050 θα έχουν επενδυθεί πάνω απο 60 δις

Ελλάς – Νορβηγία συμμαχία

Η ελληνο-νορβηγική συνεργασία αρχίζει να αποδίδει καρπούς, τρέχει σε πολλαπλά επίπεδα και κομβικό ρόλο διαδραματίζει η ΕΔΕΥΕΠ μέσω των EEA Grants (https://eeagrants.org/), ένα χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με συνεισφορά της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση διμερών σχέσεων μεταξύ χωρών.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με τον νορβηγικό επιστημονικό οργανισμό SINTEF και με τη στήριξη της νορβηγικής πρεσβείας στην Ελλάδα (Greece).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανασκόπηση του νορβηγικού παραδείγματος, όπου μετασχηματίστηκε με επιτυχία ο ενεργειακός κλάδος με ανάπτυξη πράσινης ενέργειας και συγκεκριμένα τα υπεράκτια αιολικά και τα έργα CCS, για τα οποία είχε πραγματοποιηθεί πρόσφατα μια άλλη ελληνική αποστολή στη Νορβηγία.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμφωνήσαμε με τη Λυκομήτρος να κατασκευάσουμε μαζί τα πρώτα ευρωπαϊκά υπεράκτια πλωτά αιολικά έργα. Η τεχνολογία αιχμής για την εκβιομηχάνιση και την αποτελεσματικότητα, μαζί με το ιστορικό έγκαιρης παράδοσης και τα κάτωθεν σταθερά σχόλια των πελατών των υπεράκτιων αιολικών έργων, μας έπεισαν», είπε ο Wolfgang Wandl, Διευθύνων Σύμβουλος της Moreld Ocean Wind.

Μέσω της στενής συνεργασίας με την Ελληνική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, την ΕΛΕΤΑΕΝ, και με την οικονομική υποστήριξη των EEA Grants, η Norwegian Offshore Wind διευκόλυνε εποικοδομητικές συνεργασίες μεταξύ νορβηγικών και ελληνικών εταιρειών, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω συνεργασία και στρατηγικές συμμαχίες όπως αυτή.

Η υπογραφή του Μνημονίου είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής προσέγγισης της Norwegian Offshore Wind προς την ελληνική αγορά και της συνεργασίας της με την ΕΛΕΤΑΕΝ.

«Είναι ωραίο να βλέπουμε ότι οι προσπάθειές μας δημιουργούν αξία για τα μέλη μας», δήλωσε ο Arvid Nesse, CEO της Norwegian Offshore Wind.

Από την πλευρά της η Lykomitros Steel δηλώνει ενθουσιασμένη που θα συνεργαστεί με την Moreld Ocean Wind για την κατασκευή των πρώτων έργων της. «Ελπίζουμε ότι μαζί θα γίνουμε ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά των υπεράκτιων πλωτών μέσων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Moreld Ocean Wind διαθέτει μια μοναδική και κορυφαία, παγκόσμια τεχνολογία στην αγορά, η οποία θα επικρατήσει στο μέλλον», τόνισε ο Χρήστος Λυκομήτρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Lykomitros Steel.

Σε Τέρνα Ενεργειακή, όμιλο Κοπελούζου οι πρώτες άδειες για πιλοτικά υπεράκτια πάρκα

Και μνημόνιο ΕΕ – Νορβηγίας για πρώτες ύλες και μπαταρίες

Η ΕΕ και η Νορβηγία, υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης (ΜΣ) για τη δρομολόγηση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την ανάπτυξη βιώσιμων αλυσίδων αξίας πρώτων υλών και συσσωρευτών. Πρόκειται για σημαντικό δομικό συνασπισμό και ένα ακόμη απτό αποτέλεσμα της πράσινης συμμαχίας ΕΕ-Νορβηγίας, που ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας κ. Jonas Gahr Støre τον Απρίλιο του 2023.

Το μνημόνιο συνεννόησης (ΜΣ) υπεγράφη από τον Maroš Šefčovič, εκτελεστικό αντιπρόεδρο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διερεύνηση Προοπτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τον Jan Christian Vestre, υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας του Βασιλείου της Νορβηγίας.

Η νέα εταιρική σχέση προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για μελλοντοστραφή και μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Νορβηγίας στον τομέα δύο αξιακών αλυσίδων στρατηγικής σημασίας.

Υποστηριζόμενη από γεωγραφική γειτνίαση, η στενότερη ενσωμάτωσή τους μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κινδύνων διαταραχών του εμπορίου, αυξάνοντας παράλληλα τη συνολική ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας και δημιουργώντας θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας.

Η υπογραφή συμπίπτει με την 30ή επέτειο της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, η οποία διασφαλίζει τη συμμετοχή της Νορβηγίας στην ενιαία αγορά και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεών μας. Επιπλέον, καταδεικνύει τις δυνατότητές τους.

Υπεράκτια αιολικά: Πότε θα γίνουν οι προκηρύξεις διαγωνισμών και που θα βρεθούν τα κονδύλια;

Οι τομείς συνεργασίας

Το ΜΣ καθιερώνει στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Νορβηγίας στους ακόλουθους πέντε τομείς:

Ενσωμάτωση των αξιακών αλυσίδων πρώτων υλών και μπαταριών, με τη διευκόλυνση κοινών επενδυτικών έργων μέσω κοινών επιχειρήσεων, κοινοπραξιών, φορέων ειδικού σκοπού και άλλων μορφών συνεργασίας από βιομηχανικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης τελικών χρηστών με προμηθευτές πρώτων υλών.

Η συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, ενώ τα αποτελέσματα από κοινά έργα θα αποτελέσουν μια καλή βάση για πιθανή βιομηχανική υιοθέτηση και υλοποίηση. Η Νορβηγία ήταν πολύ δραστήρια στο πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και καινοτομία «Ορίζων 2020» και εξακολουθεί να το πράττει στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη».

Η εφαρμογή υψηλών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση προτύπων και πρακτικών θα διευκολυνθεί μέσω της αμοιβαίας διαβούλευσης και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με σχετικές πολιτικές και πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης και της διαχείρισης αποβλήτων.

Κινητοποίηση χρηματοδοτικών και επενδυτικών μέσων για τη στήριξη επενδυτικών έργων στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, ιδίως μέσω του Invest EU, της ευρωπαϊκής συμμαχίας για τις πρώτες ύλες και της ευρωπαϊκής συμμαχίας για τους συσσωρευτές.

Ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων για υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας στους τομείς των πρώτων υλών και των συσσωρευτών. Αυτό περιλαμβάνει την κινητοποίηση των ενδιαφερόμενων μερών και τη χρηματοδοτική στήριξη για την ανάπτυξη και την εφαρμογή κατάλληλων πρωτοβουλιών και την υιοθέτηση υφιστάμενων πρωτοβουλιών, όπως η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Συσκευαστών.

Μετά την υπογραφή του ΜΣ, η ΕΕ και η Νορβηγία θα συνεργαστούν με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την εφαρμογή του χάρτη πορείας για την εταιρική σχέση. Ως πρώτη δραστηριότητα, προγραμματίζεται εκδήλωση επιχειρηματικής αντιστοίχισης κατά τη διάρκεια του Hannover Messe στις 22 Απριλίου.

Συνέταιρους στα υπεράκτια αιολικά θέλουν οι ξένοι - Τι συζήτησαν και τι ζήτησαν οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές από τους Έλληνες της Ενέργειας - «Έρχονται» δεκάδες zoom calls τις επόμενες βδομάδες!

Το ιστορικό της συνεργασίας

Η εταιρική σχέση για τις πρώτες ύλες και τους συσσωρευτές αποτελεί ένα από τα δομικά στοιχεία της πράσινης συμμαχίας ΕΕ-Νορβηγίας, η οποία υπεγράφη τον Απρίλιο του 2023, με στόχο την ενίσχυση της κοινής δράσης για το κλίμα, των προσπαθειών προστασίας του περιβάλλοντος και της συνεργασίας για την καθαρή ενέργεια και τη βιομηχανική μετάβαση.

Είναι επωφελής και για τα δύο μέρη, καθώς συμβάλλει στην επίτευξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Στην πράξη, θα στηρίξει την ανάπτυξη βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού μεταξύ των δύο πλευρών και θα καταστήσει δυνατή την προώθηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση προτύπων, καθώς και την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τις πρώτες ύλες.

Η Νορβηγία είναι χώρα πλούσια σε ορυκτά με σπάνιες γαίες, μαγνήσιο, τιτάνιο, βανάδιο, φωσφορίτη και άλλους υπό εξέταση πόρους. Διαθέτει επίσης μεγάλη ικανότητα επεξεργασίας για πολλές πρώτες ύλες. Τα τελευταία χρόνια, ο τομέας των συσσωρευτών αναπτύσσεται σημαντικά, με πολλές νέες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα.

Η ΕΕ διαθέτει μια εδραιωμένη και αναπτυσσόμενη αγορά πράσινων τεχνολογιών, όπως οι συσσωρευτές, με εκτιμώμενη ζήτηση το 2023 ύψους 175 GWh, η οποία προσφέρει πολλές ευκαιρίες για συμφωνίες αποδέσμευσης, κοινές επιχειρήσεις και κοινά έργα έρευνας και καινοτομίας.

Η βιομηχανία συσσωρευτών της ΕΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις να έχουν δυναμικότητα έως και 220 GWh αύξησης και επιπλέον 1 TWh έργων κατασκευής συσσωρευτών έχουν ανακοινωθεί ή βρίσκονται επί του παρόντος υπό κατασκευή.

Επιπλέον, η ΕΕ αναπτύσσει τις δυνατότητές της όσον αφορά τις κρίσιμες πρώτες ύλες και τις πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας, προσφέροντας ευκαιρίες συνεργασίας με νορβηγούς εταίρους.

Δεδομένου ότι οι κρίσιμες πρώτες ύλες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων για την πράσινη και καθαρή ενέργεια, η Επιτροπή, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, άρχισε να αναπτύσσει μια σειρά εταιρικών σχέσεων για τις πρώτες ύλες με τον Καναδά και την Ουκρανία το 2021, το Καζακστάν και τη Ναμίμπια το 2022, την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Ζάμπια, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Γροιλανδία το 2023 και τη Ρουάντα το 2024.

Οι εν λόγω εταιρικές σχέσεις επιτρέπουν και στις δύο πλευρές να προωθήσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις σε μια ασφαλή, βιώσιμη και ανθεκτική αξιακή αλυσίδα πρώτων υλών, η οποία είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη της μετάβασης σε κλιματικά ουδέτερες και ψηφιοποιημένες οικονομίες.

Οι εταιρικές σχέσεις συνάδουν με τη στρατηγική Global Gateway, τη βασική πρωτοβουλία της ΕΕ για επενδύσεις για βιώσιμα και υψηλής ποιότητας έργα στον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των χωρών εταίρων και διασφαλίζοντας διαρκή οφέλη για τις τοπικές κοινότητες, και μέσω της οποίας η ΕΕ θα κινητοποιήσει έως και 300 δισ. EUR.

Διαβάστε ακόμη: