Τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία τεράστιων αιολικών πάρκων σε επιλεγμένες περιοχές, έχουν ενεργοποιήσει όλους τους δυνητικά εμπλεκόμενους στον τομέα της ενέργειας και δη των ΑΠΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και άλλων χωρών, που έχουν ήδη μακρά εμπειρία παρόμοιων επενδύσεων.

Η Ελλάδα, έχοντας πολύ μεγάλα μήκη ακτών, νησιών και βραχονησίδων, προσφέρεται για τη δημιουργία αιολικών θαλάσσιων πάρκων και μπορεί να αναδειχθεί σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Άλλωστε, έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ 1,9 GW έως το 2030 και 9,8 GW έως το 2040.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, για να μεγιστοποιηθεί η αξία για την οικονομία, την κοινωνία και τις επενδύσεις, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη μιας τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας, ικανής να υποστηρίξει την κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία, αλλά και τη συντήρηση των έργων.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας και η Norwegian Offshore Wind NOW ανέλαβαν την πρωτοβουλία διασύνδεσης μεταξύ νορβηγικών και ελληνικών εταιρειών του κλάδου, προκειμένου να προωθήσουν την αποτελεσματική μεταφορά τεχνογνωσίας και να αναζητήσουν βιώσιμες συνέργειες.

Διοργανώνουν, μάλιστα και ένα διήμερο συνέδριο για τις 23-24 Νοεμβρίου που περιλαμβάνει συνεδρίες με διακεκριμένους ομιλητές ανοιχτές στο κοινό, μια κλειστή συνάντηση εργασίας και συναντήσεις B2B.

Διαβάστε ακόμη: