Με ένα google doodle τιμά η Google τα 95 χρόνια από την γέννηση του Πολωνού Yoram Gross, σκηνοθέτη, σεναριογράφου, παραγωγού και δημιουργού κινουμένων σχεδίων.

Ποιός ήταν ο Yoram Gross που τιμάται με google doodle σήμερα

Ο Yoram Gross γεννήθηκε σαν σήμερα σε εβραϊκή οικογένεια το 1926 στην Κρακοβία της Πολωνίας.

Ήταν ένας από τους Εβραίους που επιβίωσε από το Ολοκαύτωμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η οικογένειά του ήταν και στην λίστα του Σίντλερ.

Μετά την κατάρρευση της πολωνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, το 1950, ο Yoram Gross, ο οποίος σήμερα τιμάται με google doodle, μετακόμισε στο Ισραήλ όπου η ανεξάρτητη κινηματογραφική δουλειά του κέρδισε αναγνωρισιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως στην Αυστραλία.

Με την εταιρεία παραγωγής που ίδρυσε, την Yoram Gross Film Studios, έκανε μεγάλες επιτυχίες στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων, τόσο που προβάλλονταν σε περισσότερες από 70 χώρες.

Ποιός ήταν ο Yoram Gross που τιμάται με google doodle σήμερα

Ο Yoram Gross έγινε ιδιαίτερα αγαπητός για τη δουλειά του στην Αυστραλία.

Η ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων «Dot And The Kangaroo», που κυκλοφόρησε το 1977, σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Οι «περιπέτειες του Blinky Bill» (Adventures of Blinky Bill), ενός αξιολάτρευτου κοάλα, είναι μια από τις σειρές κινουμένων σχεδίων στην τηλεόραση που αγαπήθηκαν τόσο στην Αυστραλία όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Στο έργο του ο Yoram Gross συνδυάζει κινούμενα σχέδια με ζωντανή δράση (live action).

Το συγκεκριμένο στυλ έγινε το σήμα κατατεθέν του. Δημιουργίες του Πολωνού σκηνοθέτη και παραγωγού έχουν προβληθεί σε περισσότερες από 70 χώρες. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σίδνεϊ υπάρχει ξεχωριστό βραβείο με το όνομά του.

Ο Gross μέσα από τις ταινίες του φρόντιζε να μεταδίδει την πίστη, την αποφασιστικότητα και την νίκη του καλού επί του κακού. «Αν παρακολουθήσετε προσεκτικά τις ταινίες μου, θα δείτε την ιστορία της ζωής μου», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ποιός ήταν ο Yoram Gross που τιμάται με google doodle σήμερα

Ο Yoram Gross πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2015, σε ηλικία 88 ετών, και για το σημαντικό του καλλιτεχνικό έργο τον τιμά με doodle σήμερα, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, η Google.