Για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε πρώτη και νωρίτερα από ποτέ τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης, το περασμένο έτος «έκλεισε» με τον δείκτη «κόκκινων» δανείων να διαμορφώνεται κάτω από το 7%, εν μέσω δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Η προοπτική για το 2023, είναι να υποχωρήσει στο 6%, με δείκτη κάλυψης 60%.
Το απόθεμα των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στο τέλος του 2022 σε 2.6 δισ. ευρώ, έναντι 4.9 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα και ο δείκτης από 12.7%, μειώθηκε σε 6.8%.
Ο Χρήστος Μεγάλου τόνισε ότι «το τελευταίο τρίμηνο του 2022, δεν υπήρξαν νέα “κόκκινα” δάνεια και τώρα, το “κοκτέιλ” πληθωριστικών πιέσεων και αύξησης επιτοκίων δεν έχει επίπτωση στα δανειακά χαρτοφυλάκια και δεν υπάρχουν σημάδια κόπωσης από τους δανειολήπτες. Ωστόσο, η τράπεζα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο που είναι και το πλέον ευαίσθητο.
Γι’ αυτό, η τράπεζα –με μία σειρά υποστηρικτικών προϊόντων– θα υποστηρίξει, εφόσον χρειασθεί, τους πελάτες της. Η περαιτέρω μείωση των ΝPEs θα στηριχθεί στην οργανική αντιμετώπιση, καθώς η τράπεζα δεν πρόκειται να προγραμματίσει πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων», μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.
Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ανήλθε στα 28.6 δισ. ευρώ το 2022, αυξημένο κατά 2.7 δισ. ευρώ ή 10% ετησίως, ενώ, η καθαρή δανειακή επέκταση το δ’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 550 εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία των εκταμιεύσεων κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις, με τον κλάδο της βιομηχανίας / μεταποίησης να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο.
Σε ό,τι αφορά το 2023, η τράπεζα εκτιμά ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση θα διαμορφωθεί σε περίπου 1.7 δισ. ευρώ, «με το RRF να έχει υποστηρικτικό ρόλο», όπως υπογράμμισε ο Χρήστος Μεγάλου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως ήταν αναμενόμενο, επέδειξαν οι αναλυτές για το θέμα των επιτοκίων. Ως προς το επιτοκιακό περιθώριο (Net Interest Margin) διαμορφώθηκε στο 1.66% στο τέλος του 2022, με την επιμέρους διαμόρφωση των επιτοκίων – αποδόσεων στα νέα δάνεια, στο 4.7% λόγω του –ευνοϊκού για τα έσοδα– ανοδικού περιβάλλοντος επιτοκίων.
Η συνεχιζόμενη αύξηση επιτοκίων αναμένεται να ωθήσει το NIM σε επίπεδα άνω του 2%, όμως, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του Euribor. Με guidance 2.5% για Euribor, η επίπτωση στα έσοδα από τόκους είναι περίπου 20 μονάδες βάσης για κάθε 100 μονάδες αύξησης, στα ευρωπαϊκά επιτόκια.
Σχετικά με την επίπτωση του κόστους της τράπεζας από την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, ήταν στο 0.19% τον Φεβρουάριο και πολλαπλάσιο, στην κατηγορία των προθεσμιακών καταθέσεων. Για τις καταθέσεις προθεσμίας, το κόστος της τράπεζας ήταν 0.54% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και 0.78%, τον Φεβρουάριο.
Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε στους αναλυτές ότι παρακολουθεί τις αγορές, ωστόσο, δε βιάζεται για νέα έκδοση ομολόγων. Στο γ’ και δ’ τρίμηνο του 2023, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων ΜREL, θα προχωρήσει στην «άντληση» 500 εκατ. ευρώ.
«Εφέτος, είναι πολύ πιθανό η χώρα να λάβει επενδυτική βαθμίδα και αυτό, σίγουρα θα επηρεάσει τόσο τις εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο του MREL, όσο και το κόστος χρηματοδότησης για τα κεφαλαιακά μαξιλάρια, για όλες τις τράπεζες», τόνισε, υπενθυμίζοντας «ότι οι τελικοί στόχοι θα πρέπει να τηρούνται έως το τέλος του 2025», ανέφερε ο Xρήστος Μεγάλου.
Τέλος, αναφορικά με την υπόθεση της MIG, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς έκανε λόγο για «αμυντική», αποσαφηνίζοντας, όμως, ότι η επίπτωση στα κεφάλαια θα είναι «μερικές μονάδες βάσης» και πως στο μέλλον, θα υπάρξουν υπεραξίες.
Το σκεπτικό πίσω από τις κινήσεις της Τράπεζας Πειραιώς ήταν:
- Να προστατεύσει τα συμφέροντα, καθώς και να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της μητρικής της, Πειραιώς Financial Holdings (PFH), μέσω της ανταλλαγής χρέους με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ των MIG και Strix.
- Να στηρίξει την επικείμενη συγχώνευση μεταξύ Attica και ΑΝΕΚ, προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργική βιωσιμότητα του νέου σχήματος και κατ’ επέκταση, να προστατευθούν τα συναφή συμφέροντα της PFH.
Διαβάστε ακόμη: