Η IBM ανακοίνωσε κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών καθώς η εταιρεία διεύρυνε το μεικτό περιθώριο κέρδους της. Τα έσοδα έχασαν τις συναινετικές εκτιμήσεις.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της IBM παρουσίασαν ελάχιστη μεταβολή στις εκτεταμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης η εταιρεία κατέγραψε κέρδη $2,18, προσαρμοσμένα, έναντι $2,01 ανά μετοχή και έσοδα $15,48 δισ., έναντι $15,58 δισ. που αναμένονταν κατά την Refinitiv.

Τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο αυξήθηκαν 13% στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,72 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.

Το προσαρμοσμένο μεικτό περιθώριο 55,9% της IBM ήταν υψηλότερο από την εκτίμηση του StreetAccount για 54,7%.

Τα έσοδα ήταν σχεδόν σταθερά σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Chief Financial Officer της IBM, James Kavanaugh, σε μια δήλωση, απέδωσε το διευρυνόμενο μεικτό περιθώριο κέρδους της εταιρείας σε έναν πιο κερδοφόρο συνδυασμό προϊόντων – το λογισμικό ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της εταιρείας – καθώς και σε «πρωτοβουλίες παραγωγικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι η IBM ανακοίνωσε 3.900 περικοπές θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο ως μέρος μιας ευρύτερης συρρίκνωσης στον τομέα της τεχνολογίας.

Η IBM επανέλαβε την Τετάρτη ότι αναμένει αύξηση εσόδων μεταξύ 3% και 5% μέχρι το τέλος του έτους σε σταθερό νόμισμα. Η εταιρεία προβλέπει περίπου 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ελεύθερες ταμειακές ροές το 2023.

Το μεγαλύτερο τμήμα της IBM, το τμήμα λογισμικού της, ανέφερε πωλήσεις 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το λογισμικό περιλαμβάνει προϊόντα όπως το λειτουργικό σύστημα Red Hat Enterprise Linux και το λογισμικό ασφαλείας.

Το τμήμα αυτού του τμήματος που αναπτύχθηκε ταχύτερα ήταν τα δεδομένα και τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το τμήμα υποδομής της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει τις πωλήσεις mainframe της, μειώθηκε κατά 14,6% στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Η πτώση οφείλεται στα χαμηλότερα έσοδα από τους διακομιστές της Z Systems, οι οποίοι μειώθηκαν κατά 30%.

Διαβάστε περισσότερα