Με την ακύρωση δυο αμφιλεγόμενων πρότζεκτ για δημιουργία ναυστάθμων στον Παγασητικό και την Κρήτη ξεκίνησε η αποκαθήλωση της λίστας των εξοπλιστικών προγραμμάτων που είχε καταρτίσει ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος.

Στο Ναύσταθμο του Παγασητικού κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο Φλώρου θα ελλιμενίζονται μόνιμα τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού!

Με την ιδέα Φλώρου αντιτάχθηκε το ΠΝ καθώς θεώρησε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο από επιχειρησιακής, τακτικής και οικονομικής πλευράς είναι απολύτως λανθασμένο.

Σημειωτέον έχουν δημιουργηθεί υποδομές ώστε στο Ναυτικό Οχυρό «ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ» στον Σκαραμαγκά να είναι εφικτή η φιλοξενία ικανής δύναμης Πεζοναυτών.

Προβλέπονταν άλλωστε επί Αρχηγίας ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, η 32η Ταξιαρχία είχε σχεδιαστεί να εδρεύει στις εγκαταστάσεις του ΚΕΤΘ στην Αυλώνα.

Ωστόσο, για καθαρά συντεχνιακούς λόγους δεν προχώρησε το σχέδιο Στεφανή με τον ισχυρισμό ότι οι Πεζοναύτες θα ήταν εγγύτερα του Στόλου και κυρίως με άμεση πρόσβαση σε επίτακτα πλοία λόγω του λιμανιού Πειραιά.

Οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού ανέφεραν τους πολλαπλούς κινδύνους που ελλοχεύουν της εξόδου των αρματαγωγών από το στενό του Παγασητικού κόλπου.

Αντίστοιχη είναι και η απειλή από το Στενό Κέας και Στενό Καφηρέα καθώς και η επιθετική ναρκοθέτηση στην έξοδο του Στενού του Παγασητικού στο Τρίκερι.

Σε ό,τι αφορά τον ναύσταθμο Κρήτης το σχέδιο προέβλεπε αναπτυξιακά έργα λιμενικών υποδομών και εγκαταστάσεων ύψους 60 – 70 εκατομμύρια ευρώ.

Με τις δυο «ψαλιδιές» στους ναυστάθμους του Παγασητικού και της εξοικονομούνται 400 – 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: