Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης από την Ολομέλεια, έως τις 31 Οκτωβρίου 2026 προβλέπεται να καταβληθεί απευθείας στους δικαιούχους αγρότες η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο γεωργικής χρήσης.
Ειδικότερα, η ίδια ρύθμιση προβλέπει ότι από την 1η Νοεμβρίου 2026 αλλάζει ο τρόπος επιστροφής του φόρου, καθώς η έκπτωση θα εφαρμόζεται απευθείας κατά την αγορά του αγροτικού πετρελαίου, μέσω της νέας ψηφιακής εφαρμογής myDiesel της ΑΑΔΕ.
Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι αγρότες θα λαμβάνουν την έκπτωση στο τιμολόγιο αγοράς, ενώ ο ΕΦΚ, μαζί με τον αναλογούντα ΦΠΑ, θα επιστρέφεται στους πρατηριούχους.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι το ποσό της επιστροφής θα είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο, δεν θα υπόκειται σε κρατήσεις, τέλη ή εισφορές και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με οφειλές προς την εφορία, το Δημόσιο, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Με την τροπολογία προβλέπεται επίσης η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου συστήματος έκπτωσης του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
Η αλλαγή για το πόθεν έσχες
Με την ίδια τροπολογία καθιερώνεται η 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως σταθερή καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της ετήσιας δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες).
Η προθεσμία θα εξακολουθήσει να έχει αποκλειστικό χαρακτήρα, όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση.
Διαβάστε ακόμη:
- Όμιλος Quest: Πού πήγαν τα 21 εκατ. που εξαφανίστηκαν από τις οικονομικές καταστάσεις;
- Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Τέλης Μυστακίδης για το σπάσιμο του Ιρανικού εμπάργκο
- Funds-φαντάσματα χωρίς ΑΦΜ λεηλατούν περιουσίες και ξεπλένουν μαύρο χρήμα
- «Χωριάτικο»: Εικονικές εταιρείες και στριπτιτζάδικα που εμπλέκουν τη ρωσική μαφία