ε δημοπράτηση είναι από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η κατασκευή του Ταμιευτήρα Τολοφώνα στο Χάρμισκο Φωκίδας. Το έργο αφορά στην κατασκευή φράγματος επί της κοίτης του ρέματος Ερατεινής στην περιοχή του τέως καποδιστριακού Δήμου Τολοφώνα και των έργων μεταφοράς και διανομής του νερού.

Το κόστος ανέρχεται με ΦΠΑ σε 20,79 εκατ. ευρώ (16,77 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Πρόκειται για έργο που έρχεται να καλύψεις υδροδοτικές ανάγκες του Δήμου Τολοφώνα.

Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου και στις 20 του ίδιου μήνα θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών.

Η διάρκεια των έργων ορίστηκε σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Αν το έργο ξεκινήσει στα μέσα του 2022, τότε θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ και από εθνικούς πόρους.

Το αντικείμενο του έργου

Αναλυτικότερα, τα έργα συνοψίζονται ως ακολούθως:

  • Χωμάτινο φράγμα, με κεντρικό αργιλικό πυρήνα, με στάθμη της στέψης στο +130,00, πλάτος 10,00 m και κλίσεις πρανών του σώματος 1:2,75 (κ:ο) ανάντη και 1:2,75 (κ:ο) κατάντη. Η στέψη του φράγματος προβλέπεται ηλεκτροφωτισμένη με ασφαλτοστρωμένο δρόμος πλάτους 6,00 m.
  • Υπερχειλιστής ασφαλείας, ελεύθερης λειτουργίας, πλευρικός (τύπου L), με διώρυγα απαγωγής, διώρυγα πτώσης και λεκάνη καταστροφής ενέργειας.
  • Εργα εκτροπής – εκκένωσης – υδροληψίας. Τα έργα εκτροπής περιλαμβάνουν πρόφραγμα και σήραγγα εκτροπής, ενώ μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος και πριν την πλήρωση του ταμιευτήρα, η σήραγγα εκτροπής μετά των συναφών έργων (έργο εισόδου & έργο εξόδου) θα μετατραπεί σε αγωγό υδροληψίας και εκκένωσης, με έλεγχο της ροής από κατάντη (Κτίριο Χειρισμού Δικλείδων).
  • Εργα μεταφοράς νερού από το φράγμα, τα οποία περιλαμβάνουν αγωγό μεταφοράς συνολικού μήκους L=9.615,00m, ο οποίος θα εκκινεί από το κτίριο χειρισμού δικλείδων καθώς και δύο (2) δεξαμενές αποθήκευσης νερού.