Τα «σταθερά σημάδια ανάπτυξης και εντυπωσιακής εξωστρέφειας, με τις επιδόσεις βασικών δεικτών οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι επενδύσεις και οι εξαγωγές,» ως προς την, προ των πυλών, αξιολόγηση και άνοδο στην επενδυτική βαθμίδα, αναλύει σε άρθρο του στη εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής.

Ο κ. Σμυρλής τονίζει ότι η άνοδος στην επενδυτική βαθμίδα «θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομία και θα συμβάλλει καταλυτικά στην επίτευξη των υψηλών στόχων, που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας της χώρας μας».

«Η πρόσφατη έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική σταθερότητα και το μοντέλο των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα” επισημαίνει ο γγ ΔΟΣΕ. Εξηγεί, δε, τα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής:

«Την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ, τη μείωση του όγκου των “κόκκινων” δανείων, τη συγκέντρωση μεγάλων ταμειακών διαθεσίμων, καθώς και την αποτελεσματική αξιοποίηση μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών κονδυλίων». Σε αυτό το πλαίσιο, παραθέτει και την πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο που πέτυχε η Ελλάδα ως προς την αύξηση των αεροπορικών πτήσεων τον Ιούνιο του 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ως επιβεβαίωση της θετικής εικόνας της χώρα μας στο εξωτερικό.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις επιδόσεις βασικών δεικτών οικονομικής δραστηριότητας που χαρακτηρίζει ως «ικανοποιητικές» υπογραμμίζει ότι είναι «ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη η ανοδική πορεία σε δύο νευραλγικούς τομείς, όπως είναι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές».

Και οι αριθμοί, όπως σημειώνει, το επαληθεύουν και «επιβεβαιώνουν και το σημαντικό έργο που υλοποιεί η Οικονομική Διπλωματία μέσα από το δίκτυο των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) ανά τον κόσμο, την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΕΕΕΠ πρώην ΟΑΕΠ), που βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Ελλήνων εξαγωγέων, παρέχοντας τα κατάλληλα εργαλεία και την απαραίτητη τεχνογνωσία για την τοποθέτησή τους σε υφιστάμενες και νέες ξένες αγορές».

Παραθέτοντας αναλυτικά τα επίσημα στοιχεία σε αριθμούς ο κ. Σμυρλής τονίζει πως «είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα στοιχεία διαμορφώνουν ένα ισχυρό brand name της χώρας μας ενισχύοντας την αξιοπιστία της Ελλάδας. Έτσι, διαμορφώνονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις επίτευξης του σημαντικού στόχου της επενδυτικής βαθμίδας, μέσω της οποίας θα ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, καθώς θα σταλεί ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν συνεχώς ανερχόμενο και εξαιρετικά ασφαλή επενδυτικό προορισμό».

Διαβάστε ακόμη: