Σε μια ιδιότυπη συγκυρία έχει εισέλθει πλέον η εθνική οικονομία, με φόντο τους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες και τις τρέχουσες πολιτικές, τραπεζικές και νομισματικές εξελίξεις!

Από τη μία πλευρά η Ελλάδα, σε επίπεδο εθνικής οικονομίας και μακροοικονομικών μεγεθών εμφανίζει πολύ υψηλούς, εντυπωσιακούς θα έλεγε κανείς, ρυθμούς ανάπτυξης με το ΑΕΠ να τρέχει κατά το Β’ τρίμηνο του έτους με 7,7%, γεγονός που προϊδεάζει για αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 4% και άνω σε ετήσια βάση, για το 2022, που αναμφίβολα δημιουργεί μια περαιτέρω δυναμική και για το 2023, όταν θα κριθεί το μείζον ζήτημα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης!

Και σε κάθε περίπτωση οι ραγδαία ανοδικοί ρυθμοί ανάπτυξης, οι υψηλότεροι την ώρα τούτη στην Ευρωζώνη, έρχονται να καταδείξουν και να πιστοποιήσουν στην πράξη ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την βαθιά οικονομική κρίση και τα μνημόνια, ενώ ξεπέρασε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες την διετία της πανδημίας του κορωνοϊού!

Και αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2022 ο τουρισμός όχι μόνο επανακάμπτει αλλά ξεπερνά, τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα, το ιστορικό 2019 που αποτέλεσε την κορύφωση του ελληνικού τουρισμού!

Η μεγάλη απειλή της αύξησης των επιτοκίων

Ωστόσο, την ίδια ώρα που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, τρέχει με υψηλούς ρυθμούς και αφήνει πίσω τις μαύρες μέρες του παρελθόντος, η διεθνής συγκυρία, η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η δραματική αύξηση των επιτοκίων, ανατρέπουν τα δεδομένα και απειλούν την ιστορική αυτή μετάβαση της εθνικής οικονομίας από την κατάρρευση και απαξία στην ραγδαία ανάπτυξη και επιχειρηματική – δημοσιονομική κυριαρχία!

Δυστυχώς, την ώρα τούτη η άνοδος των επιτοκίων, με πρόσφατη της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, την υψηλότερη τα τελευταία χρόνια, συνιστά τεράστια απειλή για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, των αποκρατικοποιήσεων φιλέτων του κράτους αλλά και τους διεθνείς διαγωνισμούς για παραχωρήσεις και συμπράξεις Δημοσίου με ιδιωτικό τομέα!

Η άνοδος των επιτοκίων, απόρροια της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, αυξάνει το κόστος του χρήματος, το καθιστά πιο ακριβό για τα μεγάλα funds και τους πάσης φύσης επενδυτές, οι οποίοι με τον τρόπο αυτόν βλέπουν οι αποδόσεις τους να μειώνονται, τα περιθώρια να πέφτουν και κατά συνέπεια να αδυνατούν να επενδύσουν δραστικά στη χώρα ή ακόμη να υποβάλουν προσφορές πολύ υψηλές, αντίστοιχες εκείνης της Macquarie προς την ΔΕΗ για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αντί 2,1 δισ. ευρώ!

Τα νούμερα αυτά θα πρέπει να τα ξεχάσουμε, δηλώνουν με έμφαση σημαντικοί fund managers Έλληνες και ξένοι, οι οποίοι φέρονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πορεία των γεγονότων και την έλευση ξένου φρέσκου χρήματος στη χώρα και τις επενδύσεις!

Ασφαλώς η αύξηση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα ευνοεί τις τράπεζες, που αυξάνουν τα κέρδη τους και ήδη άρχισαν να αποκομίζουν υπεραξίες στο Χρηματιστήριο.

Ωστόσο δεν πρέπει να διαφεύγει ότι η πλειονότητα της κοινωνίας είναι δανεισμένη με κυμαινόμενα επιτόκια και την ώρα τούτη βλέπει τις δόσεις να ανεβαίνουν χωρίς να είναι βέβαιο ότι μπορεί να ανταποκριθεί, τουλάχιστον επί μακρόν, εάν η υπάρχουσα συγκυρία διατηρηθεί!

Το ομιχλώδες πολιτικό σκηνικό

Το μείζον ζήτημα, ωστόσο, που απειλεί την ώρα τούτη την οικονομία και την αγορά, ίσως ακόμη περισσότερο από την αλματώδη αύξηση των επιτοκίων, είναι η πολιτική αβεβαιότητα, η αστάθεια που αναδεικνύεται από την αδυναμία, βάσει των δημοσκοπήσεων, της Ν.Δ. να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις προσεχείς εθνικές εκλογές, με φόντο τις «παρακολουθήσεις» και την κατηγορηματική άρνηση του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη να συμμετάσχει σε μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό!

Το ομιχλώδες πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, με ορατό τον κίνδυνο ακυβερνησίας ή σχηματισμού κυβερνήσεων με «κοινής αποδοχής» προσωπικότητες, κατά κύριο λόγο υποχείρια των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης, των κεντρικών τραπεζών και της εγχώριας Διαπλοκής, σε συνδυασμό με ανατροπές και αλλαγές ηγεσίας, συνιστά την ώρα τούτη το μείζον ζήτημα ανάσχεσης των ρυθμών ανάπτυξης και την μέγιστη απειλή να καταστούν ξανά η χώρα και η επιχειρηματική ζωή έρμαιο στις ορέξεις των νταβατζήδων, των ισχυρών εξωθεσμικών συμφερόντων και των πάσης φύσης νταραβεριτζήδων, κομματαρχών, συνδικαλιστών, περιθωρίου και παρακράτους!

Διαβάστε ακόμη: