Στα σκαριά βρίσκεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα, εκτιμούν οι αναλυτές της Wood  & Company, ενώ δηλώνουν την προτίμησή τους στις τραπεζικές μετοχές.

Το βασικό της σενάριο για το 2023 προβλέπει ισχυρότερες μακροοικονομικές προοπτικές, μια πιθανή αναβάθμιση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, πιθανή επιστροφή των μερισμάτων από τον τραπεζικό τομέα και τη συνεχή αναβάθμιση των κερδών των επιχειρήσεων.

Τα top picks

«Παραμένουμε αισιόδοξοι για τις ελληνικές μετοχές και αναμένουμε ότι η υπεραπόδοση της αγοράς θα συνεχιστεί, με γνώμονα την αναζωογόνηση του τραπεζικού τομέα και τη σταθερή βελτίωση των κερδών στον τομέα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Οι κορυφαίες επιλογές μας είναι η Eurobank με τιμή στόχο 1,50 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο 2,50 ευρώ, ο ΟΠΑΠ με τιμή στόχο τα 16,7 ευρώ και η Μυτιληναίος με τιμή στόχο τα 26 ευρώ», αναφέρει η Wood & Company.

Υπεραπέδωσε το ΧΑ

Σύμφωνα με την ανάλυση, ο δείκτης αναφοράς του ΧΑ έκλεισε το έτος 4% πάνω από την επίπεδη γραμμή, σημειώνοντας αξιοσημείωτη υπεραπόδοση έναντι των ανταγωνιστών του, οι οποίοι κατέγραψαν διψήφια πτώση.  Η επιλογή μετοχών ήταν το κλειδί για τη δημιουργία κερδών το 2022, καθώς οι πέντε κορυφαίες μετοχές είχαν απόδοση >+30%.

Αυτές ήταν η Motor Oil, αποκομίζοντας υψηλότερα περιθώρια διύλισης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για ΑΠΕ και τις πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές, η Jumbo, έχοντας εξασφαλίσει κερδοφορία μέσω επιτυχημένης τακτικής τιμών, η Μυτιληναίος, απολαμβάνοντας τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και την αποδοτικότητα των μονάδων φυσικού αερίου και η Εθνική, χάρη στο ισχυρό ROTE και τη χαμηλή αποτίμηση.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες μετοχές της υψηλής μεγαλύτερες κεφαλαιοποίησης, όπως η Coca Cola, ο ΟΤΕ και η Alpha Bank έκλεισαν το έτος σε αρνητικό έδαφος.

Οι επενδυτές θέλουν αυτοδύναμη ΝΔ

Η πολιτική είναι ένα εμπόδιο που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεταβλητότητα, προειδοποιούν οι αναλυτές.  Τον Ιούνιο του 2023 πρόκειται να διεξαχθούν γενικές εκλογές στην Ελλάδα.
Δημοσιεύματα του Τύπου, ωστόσο, αναφέρουν ότι είναι πιθανή μια νωρίτερη ημερομηνία, με τον Απρίλιο ως ημερομηνία για τις πρώτες γενικές εκλογές και τον Μάιο για τις δεύτερες εκλογές.

Για την αγορά, το καλύτερο αποτέλεσμα από τις εκλογές θα ήταν μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα συνέχιζε την τρέχουσα δέσμη πολιτικών.  Από αυτή την άποψη, μια ακόμη θητεία με απόλυτη πλειοψηφία από τη Νέα Δημοκρατία θα ικανοποιούσε τους επενδυτές, σημειώνει η Wood.

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πειστικό προβάδισμα για το σημερινό κυβερνών κόμμα, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: