«Ανάσες» από το ράλι των προηγούμενων ημερών πήρε η Wall Street στο κλείσιμο της εβδομάδας, καθώς πολλοί επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τις υψηλές αποδόσεις για να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών.

Έτσι, ο Dow Jones απομακρύνθηκε από τον επόμενο στόχο των 40.000 μονάδων υποχωρώντας κατά 0,77% στις 39.475 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε κατά 0,14% στις 5.234 μονάδες και ο Nasdaq κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος με έστω και μικρή άνοδο κατά 0,16% φτάνοντας τις 16.428 μονάδες.

Ωστόσο, ο απολογισμός της εβδομάδας είναι σαφώς θετικός με πλέον κερδισμένο τον τεχνολογικό δείκτη. Για το πενθήμερο τα κέρδη του Dow φτάνουν το 2,1%, για τον S&P 500 το 2,3% και για τον Nasdaq to 2,8%.

Οι επιδόσεις αυτές μεταφράζονται στην καλύτερη εβδομάδα για τον Dow και τον S&P μέσα στο 2024 και για τον Nasdaq η καλύτερη από τον Ιανουάριο.

Στις αγορές ομολόγων οι αποδόσεις υποχώρησαν, με την απόδοση του 10ετούς να χάνει πέντε μονάδες στο 4,22% και του 2ετούς να υποχωρεί στο 4,602%.

Η σημερινή διόρθωση θεωρείται λογική μετά τα νέα υψηλά που «έπιασαν» όλοι οι δείκτες το προηγούμενο διήμερο, αντανακλώντας την ικανοποίηση των επενδυτών για τα μηνύματα που εξέπεμψε η Fed.

Αν και η κεντρική τράπεζα κράτησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη, διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για τρεις περικοπές μέσα στη χρονιά, κατευνάζοντας τους φόβους των επενδυτών πως οι απογοητευτικές επιδόσεις του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες θα «έσπρωχναν» κι άλλο το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης σε νομισματική χαλάρωση.

Πλέον τα προγνωστικά σε ποσοστό άνω του 70% «βλέπουν» την πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου, σύμφωνα με τον δείκτη FedWatch της CME, σε σχέση με μόλις 56% που εξέφρασε την ίδια άποψη πριν τη συνεδρίαση της Fed.

«Η αγορά θεώρησε πως η Fed της είπε πως δεν είναι πια ο εχθρός της, αλλά και πως σταδιακά θα γίνει φίλη της» εξήγησε στο Reuters ο Ματ Στακι της Northwestern Mutual Wealth Management σχολιάζοντας το ράλι.

«Η άποψη μας είναι πως η γενική τάση είναι ακόμη θετική για την αγορά, ειδικά με δεδομένα τα νέα υψηλά (στους δείκτες) που οδεύουν προς τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα κερδών» πρόσθεσε από την πλευρά του, στο CNBC, ο Κιθ Λέρνερ της Truist Financial.

Σε επίπεδο μετοχών στις κερδισμένες ήταν η FedEx μετά τις βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις που παρουσίασε και η μετοχή της Best Buy μετά την αναβάθμιση της από την JPMorgan.

Η είδηση πως η γερμανική βουλή ενέκρινε μερικώς τη νομιμοποίηση της χρήσης της μαριχουάνας για προσωπική χρήση πυροδότησε ένα μίνι ράλι στις αμερικανικές εταιρείες του κλάδου όπως η Tilray, η Cronos Group και η Canopy Growth.

Στον αντίποδα στις χαμένες ήταν η Nike, λόγω της απογοητευτικής εκτίμησης της για την πορεία των πωλήσεων, αλλά και η Lululemon επίσης για τις εκτιμώμενες χαμηλές επιδόσεις της το πρώτο τρίμηνο.

Απώλειες και για τη μετοχή της Digital World Acquisition, καθώς η αγορά δεν συμφώνησε με τους μετόχους της που ενέκριναν τη συγχώνευση της με τον μιντιακό όμιλο του Ντόναλντ Τραμπ, επιτρέποντας του έτσι την είσοδο στο Χρηματιστήριο και την άντληση σημαντικών κεφαλαίων για τον πρώην πλανητάρχη σε ένα διάστημα που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και δυσκολεύεται να πληρώσει τις δικαστικές υποχρεώσεις του.

Συνολικά σε επίπεδο εβδομάδας, η Goldman Sachs, η Salesforce και η HomeDepot ήταν οι πλέον κερδισμένες μετοχές του Dow, με άνοδο άνω του 5%, με την Nike και την Johnson & Johnson να αποτελούν αντιθέτως «βαρίδι» για το δείκτη.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στο άλμα συνολικά του δείκτη των εταιρειών μικροτσίπ, ο οποίος δεν είναι μόνο από τους πλέον κερδισμένους της εβδομάδας, αλλά υπολογίζεται ότι οδεύει προς τη συμπλήρωση ενός εκπληκτικού τριμήνου, ενός από τα καλύτερα των τελευταίων δύο δεκαετιών! Οδηγώντας το ράλι αυτό είναι φυσικά η μετοχή της Nvidia, που στα περσινά κέρδη της κατά 240%, έχει προσθέσει επιπλέον άνοδο της τάξεως του 90% μόνο από τις αρχές της χρονιάς!

Διαβάστε ακόμη: