Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε την Πέμπτη τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5,25%, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 8-1 για να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, με ένα μέλος να ψηφίζει για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%, σύμφωνα με το CNBC.

Συγκεκριμένα, κανένα μέλος δεν ψήφισε για περαιτέρω αυξήσεις για πρώτη φορά σε αυτόν τον κύκλο, αφού δύο μέλη τάχθηκαν υπέρ μιας αύξησης κατά τέταρτο της μονάδας στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Πτώση του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο σε ετήσιο 3,4% τον Φεβρουάριο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Τετάρτης.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα επιστρέψει στο στόχο του 2% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας των νοικοκυριών μειώνεται και πάλι τον Απρίλιο.

«Ο γενικός πληθωρισμός του ΔΤΚ συνέχισε να υποχωρεί σχετικά απότομα εν μέρει λόγω των επιδράσεων της βάσης και των εξωτερικών επιδράσεων από τις τιμές της ενέργειας και των αγαθών», ανέφερε η MPC στην έκθεσή της.

Διαβάστε ακόμη: