Αιφνιδίασε τις αγορές η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), η οποία μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50% την Πέμπτη, μια κίνηση έκπληξη που την έκανε την πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που περιορίζει την αυστηρότερη νομισματική πολιτική με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα, στην πρώτη απόφαση από τότε που ο επί μακρόν πρόεδρος Τόμας Τζόρνταν δήλωσε ότι θα παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο, μείωσε επίσης το επιτόκιο των καταθέσεων όψεως στο 1,50%.

Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε τις αγορές, στέλνοντας το ελβετικό φράγκο χαμηλότερα έναντι του δολαρίου και σε χαμηλό οκτώ μηνών έναντι του ευρώ.

Αιφνιδιασμός από την SNB

Η πλειοψηφία των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε ότι η SNB θα διατηρούσε τα επιτόκια στο 1,75%.  Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίων από την SNB εδώ και εννέα χρόνια.

Η χαλάρωση έρχεται μετά την υποχώρηση του ελβετικού πληθωρισμού στο 1,2% τον Φεβρουάριο, τον ένατο συνεχόμενο μήνα που οι αυξήσεις των τιμών ήταν εντός του εύρους στόχου 0-2% της SNB, το οποίο ορίζει ως σταθερότητα των τιμών.

“Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατέστη δυνατή επειδή η καταπολέμηση του πληθωρισμού τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήταν αποτελεσματική”, ανέφερε η SNB σε ανακοίνωσή της.

Διαβάστε ακόμη: