Με κέρδη άρχισε η εβδομάδα στη Wall Street που κατάφερε να ξεπεράσει τις αρχικές πιέσεις της συνεδρίασης. Το κλίμα μεταξύ των επενδυτών είναι συγκρατημένα αισιόδοξο ενόψει της έναρξης της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve, σήμερα Τρίτη, που αναμένεται να επιβεβαιώσει το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων και την προετοιμασία της κεντρικής τράπεζας για την αντιστροφή της πολιτικής της.

Έτσι, στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κατά 0,43%, φτάνοντας έτσι τις 36.404 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,39% στις 4.622 μονάδες και ο Nasdaq αυξήθηκε κατά 0,20% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 14.432 μονάδες.

Έχει προηγηθεί, εξάλλου, ένα παρατεταμένο ανοδικό σερί για τους δείκτες. Μάλιστα, ο S&P 500 και ο Nasdaq συμπλήρωσαν την Παρασκευή την έκτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε ελαφρά κατά μία μονάδα, στο 4,235% και του 30ετούς ανέβηκε ανεπαίσθητα στο 4,328%.

Η έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Fed θα συμπέσει με την ανακοίνωση των νέων στοιχείων από το μέτωπο του πληθωρισμού, τον Νοέμβριο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανακοινώνεται την Τρίτη και μία ημέρα μετά, θα ακολουθήσει ο δείκτης τιμών παραγωγού.

Οι αναλυτές προβλέπουν νέα πτώση του τιμών καταναλωτή στο 3,1% σε ετήσια βάση και διατήρηση του δομικού πληθωρισμού στα ίδια επίπεδα, στο 4%. Αν και σε μηνιαία βάση τόσο ο βασικός δείκτης όσο και ο δομικός πληθωρισμός εκτιμάται πως αυξήθηκαν ελαφρά.

Η επίδοση αυτή δεν αναμένεται να αποτρέψει το συμβούλιο από τη διαφαινόμενη πρόθεση του να κρατήσει στάση αναμονής διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% με 5,5%. Όμως, η προσοχή των επενδυτών θα επικεντρωθεί στις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα ερωτηθεί για τα σενάρια περικοπής των επιτοκίων μέσα στο πρώτο μισό της νέας χρονιάς, ίσως και από την άνοιξη.

Πραγματικά, οι traders «βλέπουν» μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου, σε ποσοστό έως και 40%. Περιμένοντας τους χρησμούς του Τζερόμ Πάουελ, οι επενδυτές ήταν προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους.

Η μετοχή της Macy’s ήταν από τις πρωταγωνίστριες της ημέρας μετά τη δημοσιοποίηση πληροφορίας πως τα fund του Arkhouse Management και Brigate Capital Management κατέθεσαν προσφορά για την αγορά της θρυλικής αλυσίδας έναντι 5,8 δισ. δολαρίων, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν την πιθανότητα και βελτιωμένης προσφοράς. Μάλιστα, το ράλι της αλυσίδας παρέσυρε προς τα πάνω και άλλες εταιρείες του κλάδου όπως η Nordstrom και η Kohl.

Θετική ήταν και η αντίδραση των επενδυτών στην είδηση ότι ο CEO της Shake Shack θα παραιτηθεί από τη θέση του το 2024, ενώ η αναβάθμιση της μετοχής της Broadcom από την Citi έφερε κέρδη στην τεχνολογική.

Στον αντίποδα οι Big Tech δέχτηκαν μεγαλύτερες πιέσεις, με επικεφαλής την Apple, τη Nvidia και τη Meta, κάτι που φάνηκε και από τη χαμηλή  επίδοση του Nasdaq.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε και η μετοχή της Paramount Global, αφού έγινε γνωστό ότι η δισεκατομμυριούχος Σάρι Ρέντστοουν βρίσκεται σε συνομιλίες για να πουλήσει το πλειοψηφικό μερίδιο της στην National Amusements, την μητρική εταιρεία της Paramount Global.

Απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των εταιρειών crypto αντανακλώντας την απογοήτευση του κλάδου για την υποχώρηση της τιμής του Bitcoin που κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίαση του από τον Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμη: