Στην 8η αύξηση των επιτοκίων της –πιθανόν κατά 0,25%- προχωρά σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αντίθετα η FED έκανε όπως όλα μικρή παύση –μετά από 10 αυξήσεις των επιτοκίων της- και «πάγωσε» προς το παρόν τα βασικά της επιτόκια στο 5% με 5,25%. Ωστόσο αναμένονται νέες αυξήσεις προσεχώς…

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 3,5% και πιθανόν σήμερα θα αυξηθεί στο 3,75%, αύξηση που θα δημιουργήσει νέες πιέσεις κυρίως στους επιχειρηματίες, καθώς τα δάνεια τους δεν έχουν καμία προστασία, όπως συμβαίνει με τα δάνεια των νοικοκυριών, στεγαστικά και επισκευαστικά.

Πριν από ένα χρόνο τα επιτόκια ήταν στο 0. Ένα δάνειο που είχε spread π.χ 3%, δεν είχε επιπλέον κόστος. Σήμερα το επιτόκιο του ίδιου δανείου έχει υπερδιπλασιαστεί, στο 6,5% και οδεύει για το 6,75%.

Οι τράπεζες σε ότι αφορά τα δάνεια των νοικοκυριών έχουν «παγώσει» όλα τα κυμαινόμενα επιτόκια αναφοράς για 12 μήνες, και συγκεκριμένα το euribor 3 μηνών θα παραμείνει σταθερό στο 2,85%, και το κυμαινόμενο επιτόκιο ΕΚΤ στο 3,3%. Αυτό το «πάγωμα» αφορά όλους τους ενήμερους δανειολήπτες, με στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια.

Οι Έλληνες τραπεζίτες έβλεπαν πως η οροφή των αυξήσεων θα ήταν το 3,5%, ωστόσο η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ξεκαθαρίσει πως όσο ο δομικός πληθωρισμός (που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) θα διατηρείται υψηλά, τόσο η τράπεζα θα συνεχίζει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, με στόχο την επαναφορά του στο 2%.

Και ενώ τα νοικοκυριά είναι «θωρακισμένα» για 12 μήνες απέναντι στις αυξήσεις, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με την ΤτΕ το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης, στο 5,56%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,86%.

Όσον αφορά στα νέα επιχειρηματικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια, το επιτόκιο αυξήθηκε στο 6,36% (+0,4%) και των επαγγελματικών δανείων στο 7,57%.

Διαβάστε περισσότερα