Μια εβδομάδα προτού πέσει η αυλαία του 2023 η Wall Street αναμένει τον Άγιο Βασίλη ή το λεγόμενο στη χρηματιστηριακή αργκό Santa Claus Rally για να κατακτήσει υψηλά επίπεδα τιμών, καθώς ο μέχρι τώρα υπολογισμός είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρος για τις αγορές.

Ο βασικός δείκτης της Μέκκας όλων των χρηματιστηρίων ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 4% τον Δεκέμβριο και κατά 24% από την αρχή του έτους και θέλει μόλις 1% επιπλέον κέρδη για να βρεθεί σε νέο ιστορικό υψηλό.

Ιστορικά το τέλος της χρονιάς φέρνει κέρδη και συγκινήσεις στους επενδυτές και γι΄αυτό πήρε την ονομασία το ράλι του Άγιου Βασίλη (Santa Claus Rally).

Το «δωράκι» της Fed

Επιπλέον ο πρόεδρος της Federal Reserve επεφύλαξε μια έκπληξη στις αγορές, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ , όπου τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) αποφάσισαν μια περιστερίσια παύση, ο Τζερόμ Πάουελ έστειλε σήμα ότι ο ιστορικός κύκλος της αύξησης των επιτοκίων βρίσκεται στο τέλος του και πλέον στην ατζέντα των κεντρικών τραπεζιτών είναι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. O Dow Jones «εκτοξεύτηκε» για πρώτη φορά στην ιστορία πάνω από τις 37.000 μονάδες, ενώ στην αγορά των ομολόγων ξεκίνησε ένα μίνι ράλι στέλνοντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς κάτω από το 4%.

Προς επίρρωση των εκτιμήσεων του σχολιασμού του Πάουελ ότι τα μέλη της Fed είναι ικανοποιημένα από την επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων τα στοιχεία που αφορούν την πορεία του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών- δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά η κεντρική τράπεζα, έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο υποχώρησε κάτω από το 3% τον Νοέμβριο. 

«Το αφήγημα θα συνεχίσει να αφορά τη στάση της Fed» εξηγεί στο Reuters ο Άγγελος Κουρκάφας, ανώτερος στρατηγικός επενδυτής της Edward Jones. Αυτό παρέχει στήριξη στις αγορές και το κλίμα και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει την επόμενη εβδομάδα.»

Σε αυτό το πλαίσιο έχει αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για περιουσιακά στοιχεία που έχουν υψηλότερο κίνδυνο, όπως οι μετοχές. Οι πελάτες της BofA αγόρασαν μετοχές αξίας 6,4 δισ. δολαρίων την τελευταία εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία καθαρή εισροή από τον Οκτώβριο του 2022, ανέφερε η BofA Global Research.

«Αφού κυνήγησαν επιθετικά τις υψηλότερες αποδόσεις (σ.σ. όμολογα) τους τελευταίους μήνες, η στροφή της FOMC και η ενίσχυση του αφηγήματος της ήπιας προσγείωσης έκαναν τους ιδιώτες να ανακατευθύνουν τις αγορές τους προς πιο ριψοκίνδυνους τίτλους», σημειώνει η Vanda Research. «Αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το νέο έτος, καθώς οι αποδόσεις παραμένουν υπό πίεση».

Η Ned Davis Research, συνέστησε στου επενδυτές να τοποθετήσουν ένα επιπλέον 5% από τα μετρητά σε μετοχικούς τίτλους, ανεβάζοντας στο μέγιστο το τμήμα του χαρτοφυλακίου που επενδύει σε μετοχές.

Το μόνο «μελανό» στοιχείο είναι ότι η τελευταία εβδομάδα του έτους χαρακτηρίζεται διαχρονικά από χαμηλούς όγκους συναλλαγών καθώς πολλοί επενδυτές βρίσκονται σε διακοπές και αυτό σημαίνει ότι η αγορά είναι ευάλωτη σε απροσδόκητες ειδήσεις ή μεγάλες συναλλαγές.

Το 2024 και το σενάριο της ήπιας προσγείωσης

Στη δύση του 2023 το αφήγημα με το οποίο οι περισσότεροι συμφωνούν είναι ότι ο πληθωρισμός επιβαδύνεται, η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση και η Federal Reserve θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της. Η ήπια προσγείωση της οικονομίας αρχίζει να γίνεται το βασικό σενάριο και να οδηγεί τις αγορές υψηλότερα.

Την περασμένη εβδομάδ, η Goldman Sachs αναθεώρησε τον στόχο της για τις τιμές του S&P 500 για το 2024 σε 5.100 από 4.700.

Καθώς ολοκληρώνουμε δύο από τα πιο περιπετειώδη χρόνια στην πρόσφατη ιστορία της αγοράς, η ομάδα της Bespoke Investment Group επισήμανε την Παρασκευή μερικά στατιστικά στοιχεία της αγοράς που μας υπενθυμίζουν ότι η ιστορία πιθανότατα θα υποβιβάσει αυτούς τους μετα-πανδημικούς σπασμούς στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Στις 30 Νοεμβρίου 2023, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.567,80 μονάδες. Στις 30 Νοεμβρίου 2021, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.567,00 μονάδες.

Ενδιάμεσα, βέβαια, οι επενδυτές υπέμειναν το χειρότερο έτος του S&P 500 εδώ και μια γενιά και βρίσκονται στα πρόθυρα να δουν τον δείκτη να κλείνει μια από τις καλύτερες πενταετίες του μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Όσο όμως απομακρυνόμαστε από αυτή τη διετή περίοδο όπου οι μετοχές «δεν πήγαιναν πουθενά», τόσο λιγότερο θα θυμόμαστε το δράμα που γέμισε και τις δύο στιγμές.

Στο ίδιο πνεύμα, η Bespoke σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του ξεπουλήματος του 2022, οι επτά μεγαλύτερες μετοχές με βάση την κεφαλαιοποίηση του S&P 500 που ξεκίνησαν το έτος έχασαν συνολικά 4,9 τρισ. δολάρια. Φέτος, αυτές οι ίδιες επτά μετοχές αύξησαν τη συλλογική κεφαλαιοποίησή τους κατά τα ίδια 4,9 τρισ. δολάρια.

Καθώς πλησιάζει το 2024, οι προβλέψεις της Wall Street αποκαλύπτουν ότι οι επενδυτές θα εισέλθουν στο νέο έτος με αυτό που θα ονομάσουμε συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ο S&P 500 κερδίζει, κατά μέσο όρο, περίπου 9% ετησίως-  και ως εκ τούτου περισσότεροι προβλέπουν ότι το 2024 τα κέρδη του θα διαμορφωθούν κοντά στο 5% το επόμενο έτος.

Ωστόσο,  όπως έχει σημειώσει ο πρώην διευθυντής της Yahoo Finance και εκδότης του TKer, Sam Ro, η χρηματιστηριακή αγορά σπάνια βλέπει μια «μέση» χρονιά. Από το 1957, ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 15% ή περισσότερο 33 φορές. Την ίδια περίοδο, ο δείκτης έχει χάσει έδαφος 15 φορές.

Διαβάστε ακόμη: