Οι μετοχές της Block του Jack Dorsey, σημείωσαν πτώση της τάξεως του 19% αφότου η εταιρεία ανοιχτών πωλήσεων Hindenburg Research (short-seller) ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι η εταιρεία πληρωμών ήταν η πιο πρόσφατη short θέση της, ισχυριζόμενη ότι η πρώτη λόγω χαλαρών ελέγχων και εποπτείας επέτρεψε την εγκληματική δραστηριότητα και διόγκωσε πολύ τη βάση χρηστών συναλλαγών της Cash App -ένα βασικό δείκτη απόδοσης.

Ο short-seller περιέγραψε τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου του Block ως μια προσέγγιση συμμόρφωσης στην «Άγρια Δύση».

«Η 2ετής έρευνά μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Block εκμεταλλεύτηκε συστηματικά τα δημογραφικά στοιχεία που ισχυρίζεται ότι βοηθάει», ανέφερε η Hindenburg στην έκθεσή της. Η εταιρεία ερευνών είπε ότι η εφαρμογή μετρητών του Block ευδοκίμησε στην εξυπηρέτηση πελατών «χωρίς τραπεζικό λογαριασμό».

Η έκθεση ισχυρίζεται ότι αυτοί οι πελάτες χωρίς τραπεζικό λογαριασμό εμπλέκονταν σε εγκληματική ή παράνομη δραστηριότητα.

Η Hindenburg ισχυρίστηκε επίσης ότι τα προγράμματα συμμόρφωσης της Cash App ήταν ελλιπή.

Στο πλαίσιο της διετούς έρευνάς του, η Hindenburg μίλησε με πολλούς πρώην υπαλλήλους της, οι οποίοι περιέγραψαν πώς καταπνίγονταν οι εσωτερικές ανησυχίες και οι ανησυχίες των χρηστών αγνοήθηκαν, ακόμη και όταν η υποτιθέμενη «εγκληματική δραστηριότητα και απάτη ήταν ανεξέλεγκτη στην πλατφόρμα της».

Η εκτενής αναφορά της Hindenburg περιλαμβάνει στιγμιότυπα οθόνης εσωτερικών συστημάτων και μηνυμάτων εργαζομένων. Τόνισε επίσης υποτιθέμενες οικονομικές εσφαλμένες αναφορές.

Έως και το 35% των εσόδων της Cash App προέρχεται από διατραπεζικές προμήθειες, ισχυρίστηκε η Hindenburg.

Αυτό είναι περίπου 892 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα που ο short-seller είπε ότι πρέπει να περιοριστεί από το νόμο.

Αλλά η Block αποφεύγει αυτό το ρυθμιστικό ανώτατο όριο που επιβάλλεται στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δρομολογώντας τα έσοδα μέσω μιας μικρής τράπεζας, ισχυρίστηκε η Hindenburg.

Η μικρο-τραπεζική τακτική είναι όμοια με αυτή που χρησιμοποιεί και η ανταγωνίστρια της Block, PayPal  ισχυρίστηκε την εταιρεία ανοιχτών πωλήσεων και το οποίο οδήγησε σε έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η PayPal δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό απο το CNBC.

Διαβάστε περισσότερα