Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο επιλέγουν να μεταφέρουν τα κεντρικά γραφεία τους εκτός Λονδίνου, για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους διαβίωσης και των ενοικίων στη βρετανική πρωτεύουσα.

Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία σχετικά με τις κενές θέσεις από την εταιρεία ανάλυσης Vacancysoft, τα οποία ανέλυσε το Bloomberg, σύμφωνα με τα οποία οι αναρτήσεις με έδρα το Λονδίνο για αναζήτηση διοικητικών στελεχών, για διαχείριση ανθρώπινων πόρων και για μάρκετινγκ έχουν μειωθεί στο 41%, από 50% πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι αναρτήσεις για εξ αποστάσεως εργασία διπλασιάστηκαν επίσης από εκείνη την περίοδο, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά στη βόρεια και στην κεντρική Αγγλία.

«Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που θέλουν να τονώσουν την οικονομία του Λονδίνου, αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία», σχολίασε ο Τζέιμς Τσάπλιν, διευθύνων σύμβουλος της Vacancysoft. «Η τάση για αποκέντρωση είναι αναμφισβήτητη. Οι αναλογίες πληρότητας παραμένουν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Στο μεταξύ, το Μάντσεστερ τοποθετείται όλο και περισσότερο ως η πρωτεύουσα του Βορρά», πρόσθεσε.

Πληθωρισμός και ακρίβεια

Οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς εκτός Λονδίνου τα τελευταία χρόνια, αφού ο πληθωρισμός ανέβασε τους μισθούς και η τάση εξ αποστάσεως εργασίας οδήγησαν σε μικρότερα γραφεία.

Ταυτόχρονα, οι εργοδότες που εστιάζουν στο Λονδίνο στον τραπεζικό τομέα, στη συμβουλευτική ή στην τεχνολογία αντιμετώπισαν δυσκολίες πέρυσι, αφού τα υψηλά επιτόκια και οι χαμηλές οικονομικές προοπτικές περιόρισαν τη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους.

Τα δεδομένα της Vacancysoft για την αγορά εργασίας δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων τον περασμένο χρόνο, μετά από μια φρενίτιδα μετά το τέλος του lockdown πανδημίας που προκάλεσε τις εταιρείες να αγωνίζονται για προσωπικό.

Οι εταιρείες δημοσίευσαν λιγότερες θέσεις εργασίας στην πρωτεύουσα από ό,τι το 2019, ενώ οι θέσεις σε όλες σχεδόν τις άλλες περιοχές αυξήθηκαν σε διψήφιο ποσοστό κατά την ίδια περίοδο, εκτιμά η Vacancysoft. Το Λονδίνο σημείωσε επίσης ετήσια πτώση 50% στις κενές θέσεις εργασίας το 2023, τη μεγαλύτερη πτώση από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Ο κλάδος της λιανικής και των καταναλωτικών αγαθών, ο μεγαλύτερος εργοδότης στα κεντρικά γραφεία, επεκτείνεται σταθερά εκτός Λονδίνου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο τραπεζικός τομέας είναι ένας ακόμη τομέας που μετατοπίζει τα σχέδια ανάπτυξης εκτός πόλης, καθώς εταιρείες όπως η HSBC ή η JPMorgan έχουν μεταφέρει δραστηριότητες και ενισχύουν τους περιφερειακούς κόμβους τους.

Η Covid και η υβριδική εργασία υποστήριξαν επίσης επιχειρήσεις που μετακινούν ανθρώπους εκτός Λονδίνου. Η επικοινωνία με τη βοήθεια της τεχνολογίας που βελτιώνεται διαρκώς διευκόλυνε την επικοινωνία με άλλα γραφεία, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν γίνει πιο απρόθυμοι να αντέξουν τις μεγάλες μετακινήσεις. Αυτό ώθησε τις εταιρείες να ξανασκεφτούν ότι η έδρα των εργαζομένων μπορεί να μεταφερθεί εκτός της πρωτεύουσας.

Η στάσιμη οικονομία της Βρετανίας συμβάλλει επίσης στη μείωση του αποτυπώματος του Λονδίνου στην αγορά εργασίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο διολίσθησε σε ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους και η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το κόστος δανεισμού για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Η επιβράδυνση στη σύναψη συμφωνιών και η μείωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας μείωσαν τις προσλήψεις για τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και επαγγελματικές υπηρεσίες στο City του Λονδίνου.

Ενοίκια στα ύψη

Ακόμη και ενώ η οικονομία ανακάμπτει, το αυξανόμενο κόστος ζωής του Λονδίνου παραμένει μια πρόκληση για την προσέλκυση και τη διατήρηση νέων επαγγελματιών. Τα ενοίκια στην πρωτεύουσα αυξήθηκαν πάνω από 2.000 στερλίνες τον μήνα, ενώ τα σπίτια εξακολουθούν να κοστίζουν 12 φορές τον μέσο ετήσιο μισθό, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως η τεχνολογία, όπου το Λονδίνο χτίζει ένα πλεονέκτημα. Η πρωτεύουσα έχει επεκτείνει το ποσοστό της στις κενές θέσεις εργασίας από το 2019, φτάνοντας σχεδόν το 62% το 2022 πριν από την πτώση πέρυσι. Ο Τσάπλιν είπε ότι αναμένει ότι οι προσλήψεις τεχνολογίας στο Λονδίνο θα ανακάμψουν καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες χρηματοδότησης.

Διαβάστε ακόμη: