Εκτεταμένη ανανέωση του κοινοβουλευτικού προσωπικού προκάλεσε η πρόσφατη διπλή εκλογική αναμέτρηση καθώς 100 βουλευτές είτε εξελέγησαν για πρώτη φορά στις εκλογές του Ιουνίου είτε στην μάχη του Μαϊου. Πρόκειται για τα 30 μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νίκης, των Σπαρτιατών και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Εκτός της Ζωής Κωνσταντοπούλου που έχει υπάρξει κατά το παρελθόν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Βουλής οι υπόλοιποι 29 εκλέγονται για πρώτη φορά. Μεταξύ άλλων εντοπίζονται οι ηθοποιοί Σπύρος Μπιμπίλας και Διαμαντής Καραναστάσης της Πλεύσης Ελευθερίας, η τραγουδίστρια Τζώρτζια Κεφαλά του ίδιου κόμματος, ο επικεφαλής της Νίκης Δημήτρης Νατσιός και ο πρώην «Μίστερ Κρήτη» με τους «Σπαρτιάτες» Μιχάλης Γαυγιωτάκης.

Νέοι βουλευτές, αν και έχουν κερδίσει 2 εκλογικές αναμετρήσεις (Μαϊου – Ιουνίου) θεωρούνται οι: Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), Ειρήνη Αγαπηδάκη (ΝΔ), Ελενα Ακρίτα (ΣΥΡΙΖΑ), Σοφία Ζαχαράκη (ΝΔ), Δόμνα Μιχαηλίδου, Ευάγγελος Αποστολάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Ράνια Θρασκιά (ΣΥΡΙΖΑ), Σέβη Βολουδάκη (ΝΔ) κ.α.

Αντίστοιχα το 1/3 των βουλευτών της προηγούμενης περιόδου 2019 – 2023 δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Μεταξύ των 100 εντοπίζονται και ηχηρά ονόματα κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ που απώλεσε σχεδόν το 46% της κοινοβουλευτικής του δύναμης. Οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ανδρέας Ξανθός, Γιάννης Μουζάλας, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Δραγασάκης δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν όπως και οι «πασοκογενείς» Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Ραγκούσης κ.α. Την ίδια στιγμή κατάφερε να εκλεγεί στην περιφέρεια Τρικάλων η σύντροφος του κ. Ραγκούση Μαρίνα Κοντοτόλη. «Ηχηρές» απώλειες είχε και η ΝΔ με τον Γιώργο Κουμουτσάκο και Γιώργο Αμυρά να μην ανανεώνουν την θητεία τους.

Η περιστρεφόμενη πόρτα του κοινοβουλίου ωστόσο επανέφερε μετά από αρκετά χρόνια στη Βουλή τουλάχιστον 12 υποψήφιους. Πρόκειται κυρίως για υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ ή προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ όπως οι Πάρις Κουκουλόπουλος που επανεξελέγη με το ΠΑΣΟΚ στην Κοζάνη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που επανεξελέγη με την ΝΔ στην Δυτική Αθήνα και Συμεών Κεδίκογλου ο οποίος εξελέγη στην Εύβοια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενισχυμένη η γυναικεία παρουσία

Πέραν αυτών, η νέα Βουλή των οκτώ κομμάτων θα έχει 67 γυναίκες βουλευτές. Οι 30 προέρχονται από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, 17 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 8 από το ΠΑΣΟΚ, 6 από το ΚΚΕ, 2 από την Ελληνική Λύση, 1 από την Νίκη ενώ οι Σπαρτιάτες δεν εξέλεξαν καμία γυναίκα βουλευτή. Η Βουλή της μιας ημέρας που σχηματίστηκε από την αναμέτρηση του Μαϊου είχε 75 γυναίκες βουλευτές ενώ η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές του 2019 είχε 66 γυναίκες.

Να σημειωθεί ότι η ορκωμοσία της νέας Βουλής θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3/7 στις 11 το πρωί. Την επόμενη ημέρα θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του προεδρείου με την ΝΔ να προτείνει εκ νέου τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα για την θέση του Προέδρου της Βουλής.

Οι ανατροπές σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες

Στην Α’ Αθήνας εξελέγησαν δύο γυναίκες οι: Ολγα Κεφαλογιάννη (ΝΔ) και Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ). Πρωτοεκλεγέντες είναι οι Θανάσης Χαλκιάς (Σπαρτιάτες) και Διαμαντής Καραναστάσης (Πλεύση Ελευθερίας). Ως πρώτη κανονική θητεία θεωρείται και του Βασίλη Γραμμένου (Ελληνική Λύση) ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο. Στην Βουλή επιστρέφει και ο Παύλος Γερουλάνος (ΠΑΣΟΚ).

Μεταξύ των «ηχηρών» ονομάτων που η διπλή εκλογική διαδικασία άφησε εκτός Βουλής είναι η Φωτεινή Πιπιλή (ΝΔ), ο Νίκος Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ), Χριστόφορος Βερναρδάκης (ΣΥΡΙΖΑ) και Κώστας Σκανδαλίδης (ΠΑΣΟΚ). Η περιφέρεια Ανατολικής Αττικής ανέδειξε μόλις δύο γυναίκες βουλευτές την Σοφία Ζαχαράκη (ΝΔ) και την Ελένη Καραγεωργοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας). «Πρωτάκια» της Βουλής είναι Τάσος Οικονομόπουλος (Νίκη), Γιάννης Δημητροκάλλης (Σπαρτιάτες) καθώς και η Ελένη Καραγεωργακοπούλου. Για πρώτη φορά εξελέγησαν τον Μάιο και ανανέωσαν την θητεία τους οι Γιώργος Καραμέρος (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ) και Στέλιος Φωτόπουλος (Ελληνική Λύση). Εκτός κοινοβουλίου τέθηκαν οριστικά οι Χρήστος Σπίρτζης (ΣΥΡΙΖΑ), Νάσος Αθανασίου (ΣΥΡΙΖΑ), Πάνος Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ δεν κατάφερε να εκλεγεί ο Βαγγέλης Αντώναρος (ΣΥΡΙΖΑ)

Οι γυναίκες βουλευτές της Α Θεσσαλονίκης είναι οι: Ελενα Ράπτη (ΝΔ), Αννα Ευθυμίου (ΝΔ), Κατερίνα Νοτοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Ράνια Θρασκιά (ΣΥΡΙΖΑ). Εξελέγησαν για πρώτη φορά ο Δημήτρης Νατσιός (Νίκη), Γιάννης Κόντης (Σπαρτιάτες) και Μιχάλης Χουρφάκης (Πλεύση Ελευθερίας). Ανανέωσαν την εκλογή τους που έγινε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο οι Διαμαντής Γκολιδάκης (ΝΔ), Ράνια Θρασκιά, Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) και Συμεών Κουπέλογλου. Εκτός Βουλής σε σχέση με το κοινοβούλιο του 2019-23 έμειναν οι Γιώργος Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Χάρης Καστανίδης, Ιωάννης Δελής (ΚΚΕ εκτός και αν ο κ Κουτσούμπας επιλέξει έδρα σε άλλη περιφέρεια).

Η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου είναι η μόνη γυναίκα βουλευτής της Α Πειραιά η οποία μαζί με τον Νίκο Βλαχάκο (ΝΔ) και Νίκο Αμπατιέλο (ΚΚΕ) θα ξεκινήσουν την πρώτη κανονική κοινοβουλευτική θητεία (είχαν εκλεγεί και τον Μάιο για την Βουλή της μιας ημέρας). Εκτός Βουλής μένει ο Νίκος Μανωλάκος (ΝΔ), η Νόνη Δούνια (ΝΔ), ο Γιάννης Μελάς (ΝΔ) και ο Θοδωρής Δρίτσας (πιθανότατα ο κ. Τσίπρας θα κρατήσει την έδρα του Πειραιά).

Στην Δυτική Αττική δεν εκλέχθηκε γυναίκα. Πρωτοεκλεγμένος είναι ο Χρήστος Τσοκάνης (ΚΚΕ) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να εκλέξει κανένα βουλευτή και έμεινε εκτός Βουλής ο Γιώργος Τσίπρας.

Μόνη γυναίκα βουλευτής της Β Θεσσαλονίκης είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) και μαζί με τον Βασίλη Στίγκα (Σπαρτιάτες) και Νίκο Παπαδόπουλο (Νίκη) είναι τα «πρωτάκια» της περιφέρειας. Πρώτη φορά εξελέγη τον περασμένο Μάιο και τον Ιούνιο ανανέωσε την θητεία του και ο Φάνης Παππάς (ΝΔ). Εκτός κοινοβουλίου έμεινε ο Σάββας Αναστασιάδης (ΝΔ), Δώρα Αυγέρη (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ δεν κατάφερε να κρατήσει την έδρα που πήρε τον Μάιο το ΠΑΣΟΚ και ο Θανάσης Γλαβίνας.

Στην Β’ Πειραιά επανεξελέγησαν οι Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ), Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου (Ελληνική Λύση). Βουλευτής για πρώτη φορά έγινε ο Αλέξανδρος Ζερβέας (Σπαρτιάτες) ενώ ανανέωσε την θητεία που πήρε για πρώτη φορά τον Μάιο ο Μιχάλης Λιβανός (ΝΔ). Εκτός Βουλής έμεινε ο Γιάννης Ραγκούσης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Τρύφων Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ).

Οι γυναίκες στον Βόρειο τομέα της Αθήνας είναι οι: Νίκη Κεραμέως (ΝΔ), Ζωή Ράπτη (ΝΔ), Αθηνά Λινού (ΣΥΡΙΖΑ), Αφροδίτη Κτενά (ΚΚΕ), Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ) και Ασπασία Κουρουπάκη (Νίκη). Για πρώτη φορά εξελέγησαν Αφ. Κτενά (ΚΚΕ), Ας. Κουρουπάκη (Νίκη), Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (Σπαρτιάτες) και Σπήλιος Ζαχαρόπουλος. Εκτός Βουλής μένουν Γιώργος Κουμουτσάκος (ΝΔ), Αρια Αγάτσα (ΝΔ), Μαρίζα Ξενογιαννακοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ), Πάνος Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ), Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ).

Οι γυναίκες του Δυτικού τομέα είναι οι: Μαρία Συρεγγέλα (ΝΔ εφόσον ο κ. Μητσοτάκης κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης), Εφη Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ), Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ εάν ο κ. Τσίπρας επιλέξει την έδρα του Πειραιά), Νάντια Γιαννακοπούλου, Βιβή Δάγκα (ΚΚΕ), Μαρία Αθανασίου (Ελληνική Λύση), Τζώρτζια Κεφαλά (Πλεύση Ελευθερίας). Για πρώτη φορά εξελέγησαν βουλευτές β. Δάγκα (ΚΚΕ), Ανδρέας Βορύλλας (Νίκη), Γιώργος Μανούσος Σπαρτιάτες), Τζ. Κεφαλά (Πλεύση Ελευθερίας). Δεν κατάφεραν να εκλεγούν οι Γιάννης Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρης Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), Πάνος Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργος Πέρρος (ΚΚΕ είχε εκλεγεί τον Μάιο αλλά έχασε την έδρα τον Ιούνιο).

Στο Νότιο τομέα της Αθήνας επανεξελέγησαν οι Αννα Καραμανλή (ΝΔ) , Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ), Ραλλία Χρηστίδου (ΣΥΡΙΖΑ), Θεανώ Φωτίου (ΣΥΡΙΖΑ) και Σεμίνα Διγενή (ΚΚΕ). Πρώτη φορά πήραν το χρίσμα του βουλευτή ο Νίκος Βρεττός (Νίκη), Βασίλης Στίγκας (Σπαρτιάτες) και Σπύρος Μπιμπίλας (Πλεύση Ελευθερίας). Από την τελική επιλογή των αρχηγών τους θα εξαρτηθεί η επανεκλογή του Παύλου Χρηστίδη (ΠΑΣΟΚ) και Σωτήρη Τζούμα (Ελληνική Λύση). Οι Τάσος Γαϊτάνης (ΝΔ) και Ιωάννα Γκελεστάθη (ΝΔ) έχασαν την έδρα που είχαν κερδίσει στις εκλογές του Μαϊου, ενώ εκτός Βουλής τέθηκαν και οι Μπάμπης Παπαδημητρίου (ΝΔ), Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας, Τόνια Αντωνίου (ΠΑΣΟΚ).

Η κατανομή στην περιφέρεια

Η Αιτωλοακαρνανία ανέδειξε ως μόνη βουλευτή την Χριστίνα Σταρακά (ΠΑΣΟΚ). Για πρώτη φορά εξελέγη ο Διονύσης Βαλτογιάννης (Σπαρτιάτες) ενώ πρώτη κανονική θητεία θεωρείται και αυτή που ξεκινά για την κυρία Σταρακά μιας και πήρε για πρώτη φορά το χρίσμα τον περασμένο Μάιο. Εκτός Βουλής έμεινε ο Σπήλιος Λιβανός (ΝΔ), Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ), Θάνος Μωραϊτης (ΣΥΡΙΖΑ), Γρηγόρης Θεοδωράκης (ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για πρώτη φορά τον Μάιο αλλά δεν ανανέωσε την θητεία του), Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (ΠΑΣΟΚ).

Στην Αργολίδα ο Γιώργος Γαβρήλος (ΣΥΡΙΖΑ) αποτελεί νεοεκλεγέντα βουλευτή καθώς για πρώτη φορά μπήκε στο κοινοβούλιο τον περασμένο Μάιο.

Οι Χριστίνα Αλεξοπούλου (ΝΔ) και Σία Αναγνωστοπούλου είναι οι δύο γυναίκες της Αχαϊας. Για πρώτη φορά εξελέγησαν οι Σπύρος Τσιρώνης (Νίκη), Γιώργος Ασπιώτης (Σπαρτιάτες) ενώ ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) ανανέωσε την θητεία που για πρώτη φορά πήρε τον Μάιο. Εκτός Βουλής έμειναν οι Αγγελος Τσιγκρής (ΝΔ), Κώστας Μάρκου (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Κυριακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη τον Μάιο για πρώτη φορά).

Η Βοιωτία επανεξέλεξε την Γιώτα Πούλου (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ ο Ελευθέριος Κτιστάκης (ΝΔ ανανέωσε την θητεία που για πρώτη φορά κέρδισε τον περασμένο Μάιο. Εκτός Βουλής έμεινε ο Ανδρέας Κουτσούμπας (ΝΔ).

Νέος βουλευτής θεωρείται και ο Ιωάννης Γιατσιός (ΝΔ) στην μονοεδρική Γρεβενών.

Στην Δράμα εξελέγη για πρώτη φορά ο κ. Τάσος Νικολαϊδης (ΠΑΣΟΚ) ενώ επανέρχεται στη Βουλή ο Δημήτρης Κυριαζίδης (ΝΔ) στην θέση του Κώστα Μπλούχου (ΝΔ) που δεν κατάφερε να εκλεγεί. Δεν εξελέγη και η κυρία Χαρά Κεφαλίδου (ΠΑΣΟΚ).

Η Μίκα Ιατρίδη (ΝΔ) είναι η μόνη γυναίκα βουλευτής Δωδεκανήσων ενώ επανέρχεται στη Βουλή ο Γιώργος Νικητιάδης (ΠΑΣΟΚ) που πήρε την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Χρύσα Καραγιαννίδου.

Στον Εβρο νεοεκλεγμένος είναι ο Παράσχος Παπαδάκης (Ελληνική Λύση, βγήκε για πρώτη φορά τον Μάιο και ανανέωσε την θητεία).

Στην Εύβοια ο Σπύρος Πνευματικός (ΝΔ) αναμένεται να μην αποδεχθεί την έδρα που θα πάει στην Κωνσταντίνα Καραμπατζώλη (ΝΔ), εκλέγεται επίσης η Κατερίνα Καζάνη (ΠΑΣΟΚ). Επανέρχεται στην Βουλή ο Συμεών Κεδίκογλου (ΣΥΡΙΖΑ) και μένουν εκτός ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ) και Ευάγγελος Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ).

Αλλαγή σκυτάλης υπάρχει και στην μονοεδρική της Ευρυτανίας καθώς ήδη από τον Μάιο εξελέγη η Θωμαϊς Οικονόμου (ΝΔ) αντί του Κώστα Κοντογεώργου (ΝΔ).

Η Διονυσία Αυγερινοπούλου (ΝΔ) είναι η μοναδική γυναίκα βουλευτής Ηλείας ενώ οι εκλογές του Ιουνίου επιβεβαίωσαν την κοινοβουλευτική επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου (ΝΔ).

Ο Βασίλης Κοτίδης (Ελληνική Λύση) είναι το νέο πρόσωπο από την περιφέρεια Ημαθίας.

Η Ελένη Βατσινά (ΠΑΣΟΚ) αποτελεί την γυναικεία εκπρόσωπο του Ηρακλείου. Η ίδια όπως και ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης (ΝΔ) εξελέγησαν για πρώτη φορά τον Μάιο και επανεξελέγησαν τον Ιούνιο. Πρωτοεκλεγόμενος είναι ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης (Σπαρτιάτες). Αν ο κ. Ανδρουλάκης κρατήσει την έδρα σε άλλη περιφέρεια θα επανεκλεγεί ο Φρέντυ Παρασύρης (ΠΑΣΟΚ). Δεν κατάφερε να εκλεγεί ο Σωκράτης Βαρδάκης (ΣΥΡΙΖΑ).

Δύο γυναίκες βουλευτές ανέδειξε η περιφέρεια Ιωαννίνων. Πρόκειται για την Μαρία Κεφάλα (ΝΔ) και την Μερόπη Τζούφη (ΣΥΡΙΖΑ) που επανεξελέγησαν. Για πρώτη φορά πήραν το χρίσμα οι Γιάννης Τσιμάρης (ΠΑΣΟΚ) και Νίκος Εξαρχος (ΚΚΕ) ενώ έμειναν εκτός Βουλής Γιώργος Αμυράς (ΝΔ), Γιάννης Στέφος (ΣΥΡΙΖΑ).

Στην Καβάλα εξελέγη για πρώτη φορά η Αγγελική Δεληκάρη (ΝΔ).

Στην Καρδίτσα νέος βουλευτής αναδείχθηκε ο Τέλης Σπανιάς (ΝΔ) ενώ επανεξελέγη η Ασημίνα Σκόνδρα (ΝΔ).

Αλλαγή σκυτάλης υπήρξε στην Καστοριά ήδη από τις εκλογές του Μαϊου με την Μαρία Αντωνίου (ΝΔ) να παίρνει την έδρα από τον Ζήση Τζηκαλάγια (ΝΔ).

Στο Κιλκίς εξελέγη για πρώτη φορά ο Πέτρος Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς η Ειρήνη Αγαθοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) δεν κατέβηκε υποψήφια. Αλλαγή σκυτάλης υπήρξε και στο ΠΑΣΟΚ με τον Στέφανο Παραστατίδη να παίρνει την έδρα από τον Γιώργο Φραγγίδη.

Στην Κοζάνη επανεξελέγη η Καλλιόπη Βέττα (ΣΥΡΙΖΑ) και επανήλθε μετά από χρόνια στη Βουλή ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ). Εμειναν εκτός Βουλής ο Γιώργος Αμαντίδης (ΝΔ), Παρασκευή Βρυζίδου (ΝΔ).

Η κυρία Μαρία Σούκουλη πήρε την 3η έδρα της ΝΔ στο νομό Κορίνθου. Είχε εκλεγεί και το 2019 ωστόσο έχασε την έδρα μετά από προσφυγή που κατέθεσε στο εκλογοδικείο ο Κώστας Κόλλιας.

Σταθερή παρουσία στις Κυκλάδες έχει η Κατερίνα Μονογυιού (ΝΔ) ενώ για πρώτη φορά εξελέγη ο Μάρκος Καφούρος (ΝΔ). Εκτός Βουλής έμεινε ο Νίκος Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ).

Μια έδρα στην Λακωνία πήρε το ΠΑΣΟΚ και η Νάγια Γρηγοράκου και την έχασε για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Η Ευαγγελία Λιακούλη είναι η μόνη βουλευτής Λάρισας. Για πρώτη φορά εξελέγησαν οι Γιώργος Ρούντας (Νίκη) και Κώστας Φλώρος (Σπαρτιάτες) ενώ την ανανέωσε την εκλογή που πέτυχε τον περασμένο Μάιο ο Χρήστος Καπετάνος (ΝΔ). Δεν κατάφερε να εκλεγεί η Στέλλα Μπίζιου (ΝΔ) και η Αννα Βαγενά (ΣΥΡΙΖΑ).

Στο Λασίθι βουλευτής αναδείχθηκε η Αικατερίνη Σπυριδάκη (ΠΑΣΟΚ) παίρνοντας την έδρα που στην Βουλή του 2019 είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Μανώλης Θραψανιώτης.

Στην Λέσβο επανεξελέγη η Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ) και ανανέωσε την πρώτη εκλογή του Μαϊου ο Παναγιώτης Παρασκευαϊδης (ΠΑΣΟΚ). Εκτός Βουλής έμεινε ο Γιάννης Μπουρνούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ζέττα Μακρή επανεξελέγη στην Μαγνησία ενώ νέος βουλευτής είναι ο Κώστας Μεταξάς (ΚΚΕ). Δεν κατάφεραν να εκλεγούν οι Θανάσης Λιούπης (ΝΔ), Κώστας Μαραβέγιας (ΝΔ) και Κατερίνα Παπανάτσιου (ΣΥΡΙΖΑ).

Στην Πιερία η μόνη βουλευτής που εξελέγη είναι η Αννα Μάνη Παπαδημητρίου (ΝΔ). Ο Σπύρος Κουλκουδίνας (ΝΔ) πήρε την έδρα που κατείχε την περασμένη περίοδο ο Σάββας Χιονίδης (ΝΔ). Για πρώτη φορά εξελέγη ο Κομνηνός Δελβερούδης (Νίκη). Εκτός Βουλής έμεινεο Σάκης Γκούνας (ΣΥΡΙΖΑ που εξελέγη τον Μάιο) και η Μπέτυ Σκούφα (ήταν Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ 2019 εως τις εκλογές του Μαϊου).

Στην Πρέβεζα η ΝΔ ανέδειξε βουλευτή τον Σπύρο Κυριάκη αντί του Στέργιου Γιαννάκη.

Στο Ρέθυμνο το ΠΑΣΟΚ και ο Εμμανουήλ Χνάρης διατήρησαν την έδρα που κέρδισαν τον Μάιο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Ανδρέα Ξανθό που μένει οριστικά εκτός Βουλής.

Στην Ροδόπη ήδη από τον Μάιο η έδρα του ΣΥΡΙΖΑ έφυγε από τον Δημήτρη Χαρίτου και πήγε στον Οζγκιουρ Φερχάτ.

Στις Σέρρες εξελέγη τελικά ο Θεόφιλος Λεονταρίδης (ΝΔ) αντί τουΚώστα Καρπουχτσή (ΣΥΡΙΖΑ). Την επανεκλογή της πέτυχε η Φωτεινή Αραμπατζή (ΝΔ)

Δύο γυναίκες ανέδειξαν τα Τρίκαλα. Πρόκειται για την Αικατερίνη Παπακώστα (ΝΔ) και την Μαρίνα Κοντοτόλη (ΣΥΡΙΖΑ).

Στην Φλώρινα επανεξελέγη η Πέτη Πέρκα ενώ η μια έδρα της ΝΔ πήγε στον Σταύρο Παπασωτηρίου από τον Γιάννη Αντωνιάδη.

Η Κυριακή Μάλαμα (ΣΥΡΙΖΑ) πέτυχε την επανεκλογή της στην Χαλκιδική

Ντόρα Μπακογιάννη και Σέβη Βολουδάκη είναι οι γυναίκες βουλευτές των Χανίων ενώ ανανέωσε την θητεία που πήρε τον περασμένο Μάιο ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης (ΝΔ). Εκτός Βουλής τέθηκε ο Βασίλης Διγαλάκης.

Την αλλαγή της μιας έδρας στην Χίο επιβεβαίωσαν οι τελευταίες εκλογές. Εξελέγη ο Σταύρος Μιχαηλίδης (ΠΑΣΟΚ) αντί του Ανδρέα Μιχαηλίδη (ΣΥΡΙΖΑ).

Αναφορικά με τα ψηφοδέλτια επικρατείας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν από μια έδρα σε σχέση με τις εκλογές του Μαϊου και έμειναν εκτός κοινοβοπυλίου οι Μαρία Πολύζου (ΝΔ) και Πόπη Τσαπανίδου (ΣΥΡΙΖΑ). Για πρώτη φορά εκλέγονται οι Γιώργος Αποστολάκης (Νίκη) και Αλέξανδρος Καζαμίας (Πλεύση Ελευθερίας). Συνολικά το επικρατείας ανέδειξε 4 γυναίκες βουλευτές: Ειρήνη Αγαπηδάκη (ΝΔ), Ιωάννα Λυτρίβη (ΝΔ), Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου (ΝΔ) και Ελενα Ακρίτα (ΣΥΡΙΖΑ).

Διαβάστε περισσότερα