Η Βουλγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες εκλογές, τις 5ες στη χώρα σε διάστημα δύο ετών, καθώς το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» εγκατέλειψε σήμερα (20/01) τα σχέδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι είχαν την τρίτη και τελευταία ευκαιρία να σχηματίσουν υπουργικό συμβούλιο μετά τις ατελέσφορες εκλογές της 2ας Οκτωβρίου, ανέφεραν ότι έκαναν μία σοβαρή προσπάθεια να συγκεντρώσουν υποστήριξη, θέτοντας σαφείς εθνικές προτεραιότητες, όμως, δεν τα κατάφεραν, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

«Αναζητήσαμε μία λύση για να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από τις πολλές κρίσεις και κυρίως, την πολιτική», τόνισε η επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Κορνέλια Νίνοβα. «Εξετάσαμε τις επιλογές και αποφασίσαμε να επιστρέψουμε την εντολή στον Πρόεδρο. Τώρα, οδεύουμε σε εκλογές», σημείωσε.

Τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Βουλγαρίας, το κεντροδεξιό GERB και το PP που τάσσεται κατά της διαφθοράς, είχαν ήδη αποτύχει να συγκεντρώσουν υποστήριξη για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Η ακυβερνησία θα επιβαρύνει τα σχέδια της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωζώνη το 2024, ενώ, θα καθυστερήσει και τις εξαιρετικά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της δωροδοκίας. Προσθέτως, είναι πιθανό να παρεμποδίσει την αποτελεσματική αξιοποίηση δισεκατομμυρίων ευρώ από τα Ταμεία Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βουλγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτική αστάθεια, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του 2020, κατά της διαφθοράς. Στο μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων ετών, η χώρα κυβερνάται από υπηρεσιακές κυβερνήσεις τεχνοκρατών, καθώς δεν έχει καταστεί δυνατό να σχηματισθεί ένας σταθερός κυβερνητικός συνασπισμός.

Σήμερα, η κ. Νίνοβα κάλεσε τους ηγέτες των έξι άλλων πολιτικών κομμάτων να ενωθούν σε τέσσερις εθνικές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής αξιοποίησης της οικονομικής βοήθειας της Ένωσης, αλλά εμφανίσθηκαν μόνο οι επικεφαλής του GERB, του κόμματος της τουρκικής μειονότητας MRF και του εθνικιστικού κόμματος «Βουλγαρική Ανάταση». Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, καλείται να αποφασίσει πότε θα «διαλύσει» το κοινοβούλιο και να ορίσει ημερομηνία για νέες εκλογές, εντός δύο μηνών.

Διαβάστε ακόμη: