«Η απόφαση να αποκλεισθεί η ένταξη των Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν είναι άδικη και υπονομεύει τις ευρωπαϊκές αρχές της αλληλεγγύης και της ενότητας», επεσήμανε ο κ. Ράντεφ, σε σημερινή (12/12) τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η συζήτηση των δύο ανδρών αφορούσε κυρίως την προετοιμασία της τακτικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη 15η Δεκεμβρίου, καθώς και την επετειακή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – ASEAN τη 14η Δεκεμβρίου, μεταξύ των ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η Βουλγαρία θα εκπροσωπηθεί από τον αρχηγό του κράτους, στις δύο Συνόδους των Βρυξελλών.

Σχετικά με την αναμενόμενη συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τη διεύρυνση του χώρου Σένγκεν, ο Ρούμεν Ράντεφ ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να τίθενται πρόσθετες προϋποθέσεις για ένταξη, όπως η σύνδεση εκείνης στον χώρο Σένγκεν με το Κράτος Δικαίου, οι οποίες υπερβαίνουν τα αντικειμενικά κριτήρια για ένταξη.

Αναφερόμενος στην αυξανόμενη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη, ο κ. Πρόεδρος σημείωσε ότι «η πραγματική μεταρρύθμιση του συστήματος Σένγκεν πρέπει να προσδώσει προτεραιότητα στην ένταξη των χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Οι προσπάθειες στη γραμμή του μετώπου θα πρέπει να ενταθούν», προέτρεψε.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως «η Βουλγαρία συνεχίζει να επενδύει σημαντικούς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, για την ασφάλεια των συνόρων». Ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα της διεύρυνσης του χώρου Σένγκεν θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ένωσης, η οποία αρχίζει τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Αναφορικά με την επικείμενη συζήτηση για ενεργειακά θέματα, ο κ. Ράντεφ εντόπισε ότι η δυνατότητα επέκτασης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου θα πρέπει να συζητηθεί με τους εταίρους της Ένωσης για την πρόσβαση σε πρόσθετους πόρους, ειδικά σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου.

Διαβάστε ακόμη: