«Η υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου είναι θεμέλιος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής. Προσβλέπουμε στην ενίσχυση των σχέσεων με ομονοούσες χώρες για την αντιμετώπιση απειλητικών και παραβατικών πρακτικών, που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Η επίσκεψη στη Βουλγαρία επιβεβαιώνει το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο αντανακλά τους σημαντικούς ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, καθώς και τη φιλία που συνδέει τους δύο λαούς», ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου από τη Σόφια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τη Βουλγαρία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η συνεργασία μας έχει σταθερές βάσεις και εδράζεται, μεταξύ άλλων, στο κοινό μας όραμα για ένα μέλλον ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας, τόσο για τις πατρίδες μας, όσο και την ευρύτερη περιοχή. Ως γείτονες, εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Βουλγαρία αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ακόμη, επεσήμανε ότι η περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης σε ευρύτατο φάσμα τομέων αποτελεί κοινή επιδίωξη, καθώς «ο τομέας της οικονομικής ανάπτυξης είναι κομβικής σημασίας. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Βουλγαρία αποτελεί σημαντικότατο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων».

Αναφερόμενη στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, υποστήριξε ότι αναδεικνύει τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και συνδεσιμότητας. «Η συνεργασία των χωρών μας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της διαμορφούμενης νέας αρχιτεκτονικής της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτόν τον τομέα, καθώς και υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του Διασυνδετηρίου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) δεν είναι μόνο δείγμα της ενίσχυσης της διμερούς μας συνεργασίας, αλλά και ένα καθοριστικό βήμα προς την ενεργειακή διασφάλιση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Διασυνδετήριος Αγωγός, μαζί με τον υπό κατασκευή Πλωτό Τερματικό Σταθμό Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης (FSRU), αποτελούν τη βάση για τη λειτουργία του “Κάθετου Διαδρόμου” φυσικού αερίου με στρατηγική συμβολή στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενεργειακής τροφοδοσίας προς όφελος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενισχύοντας τις προοπτικές της ενεργειακής ασφάλειας».

Αναφορικά με τις διεθνείς εξελίξεις, υπογράμμισε ότι εξετάσθηκε ο αντίκτυπος αυτών μαζί με τον κ. Ράντεφ και προσέθεσε ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, αλλά και η περιοχή μας συγκεκριμένα, λόγω της απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και της επιτάχυνσης της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τη Βουλγαρία.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι «από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης του 2003 έως και σήμερα, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά και συνεισφέρει έμπρακτα σε αυτόν τον σκοπό. Η ταχεία ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση παραμένει πάγια στρατηγική προτεραιότητα της Ελλάδας.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι το μέλλον ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου βρίσκεται εντός μίας σταθερής ασφαλούς και ενωμένης Ευρώπης. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επαναφέρει με μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο τη σημασία της απρόσκοπτης συνέχισης της διαδικασίας διεύρυνσης».

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας στάθηκε, μεταξύ άλλων, στο υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο κρατών και υπογράμμισε ότι «σήμερα, είναι εταίροι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις μας είναι σε ένα στρατηγικό επίπεδο κάτι που οφείλεται στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες, με τις οποίες πρέπει να υπερηφανευόμαστε, καθώς έχουν μία ανεκτίμητη συμβολή στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας και στην εγγύηση της προόδου των Βαλκανίων και της νοτιοδυτικής Ευρώπης».

Η κυρία Πρόεδρος παρακάθισε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Γκάλαμπ Ντόνεφ προς τιμήν της και ακολούθως, μετέβη στην Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του κράτους, Βέσντι Ρασίντοφ. Χθες (07/12), η κυρία Σακελλαροπούλου παρακάθισε σε δείπνο με μέλη του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία (HBCB). Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης συνοδεύει την κυρία Σακελλαροπούλου.