search

LIFESTYLE

Βόρειο σέλας: Οι πιο μαγευτικές φωτογραφίες του 2022

Βόρειο σέλας: Οι πιο μαγευτικές φωτογραφίες του 2022. Κόβουν την ανάσα οι φωτογραφίες από το μοναδικό ουράνιο φαινόμενο που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος κοντά στους πόλους της Γης

Βόρειο σέλας: Οι πιο μαγευτικές φωτογραφίες του 2022

Βόρειο σέλας: Οι πιο μαγευτικές φωτογραφίες του 2022. Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας της αποτίμησης της χρονιάς που πέρασε. Ή αλλιώς ο μήνας των λιστών. Είτε είναι βιβλία, σειρές, φωτογραφίες ή πρόσωπα, το 2022 ήταν μια χρονιά που αφήνει πολλές ανεκτίμητες αναμνήσεις, στιγμές, εμπειρίες και όμορφες εικόνες.

Μια από αυτές τις εικόνες είναι και αυτή του βόρειου σέλατος που εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μόνο όταν ταξιδέψουμε σε κάποια βορεινή χώρα ή μέσω φωτογραφιών.

Το ταξιδιωτικό blog «Capture the Atlas» επέλεξε πρόσφατα τις 25 καλύτερες φωτογραφίες με το βόρειο σέλας (aurora borealis) για το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους. Αν και αρκετοί δεν το γνωρίζουν, δεν υπάρχει μόνο βόρειο αλλά και νότιο σέλας το οποίο αντίστοιχα παρατηρείται κοντά στον Νότιο Πόλο.

Το σέλας δημιουργείται από διαταραχές στη μαγνητόσφαιρα της Γης, οι οποίες προκαλούνται από τον ηλιακό άνεμο.

Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες:

“THE NIGHT WE JOINED OUR DREAMS” – MARC ADAMUS

Γη, νερό και ουρανός: ήταν πραγματικά πολύ απλό, αλλά παρόλα αυτά μια από τις πιο αξέχαστες νύχτες της ζωής μου.

Ο πάγος ήταν ό,τι πιο εκπληκτικό μπορούσες να φανταστείς, πραγματικά ένας οπτικός παράδεισος. Η διαύγεια ήταν εκπληκτική και το έδαφος πάνω από την οροφή αυτού του κρυστάλλινου κάτω κόσμου, που αντανακλούσε όλα τα πολλά φώτα από πάνω.

“OTHERWORLDLY” – PAUL ZIZKA

Μια νυχτερινή αναρρίχηση στον πάγο που γυρίστηκε στο δάχτυλο του παγετώνα Athabasca είναι κάτι που δύο φίλοι και πολύ επιδέξιοι ορειβάτες (Mike Stuart και Takeshi Tani) το είχα σχεδιάσει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά αναγκαστήκαμε να το αναβάλουμε αρκετές φορές.

Μερικές φορές ο δρόμος έκλεινε λόγω ανησυχιών για χιονοστιβάδες. Άλλες φορές, ήμασταν όλοι έτοιμοι να πάμε, αλλά τα σύννεφα κύλησαν.

“PHONENIX RISING” – ADRIEN MAUDUIT

Στις 10 Νοεμβρίου 2018, η πρόβλεψη του Aurora δεν προέβλεπε πολύ ενεργή δραστηριότητα του σέλας, και επιπλέον, υπήρχε μια συννεφιασμένη πρόγνωση καιρού για το νησί Senja στη Νορβηγία.

Γύρω στις 5 το απόγευμα όμως, ο Senja άρχισε να κάνει τα μαγικά του και ξεκαθάρισε εντελώς πάνω από το νησί. Αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής στο φιόρδ. Μετά από μια ώρα οδήγηση στο βόρειο τμήμα του νησιού, κατέληξα στο Mefjordvær, πάνω από ένα διάσημο σημείο θέασης με θέα στο τέλος του φιόρδ.

“ANGEL DUST” – JOSHUA SNOW

Η πρώτη μου επίσκεψη στην Ισλανδία ήταν ενδιαφέρουσα και αγχωτική, κυρίως αφού το Aurora έκανε μια ζωντανή εμφάνιση σχεδόν κάθε βράδυ. Πέρασα μερικές μέρες εδώ, επιστρέφοντας αρκετές φορές στην περιοχή για να απαθανατίσω το απίστευτο μοτίβο στο χιόνι και την άμμο που ανακατεύονται από τους δυνατούς ανέμους. Εκείνο το βράδυ, το Aurora εμφανίστηκε σε μια ευρεία ζώνη στον ουρανό όπως βλέπετε στην εικόνα. Αργότερα, τα ροζ και τα μωβ ήρθαν και έφυγαν.

“MIXED REALITIES” – CATHERINE SIMARD

Στο τελευταίο μου ταξίδι στο Gaspésie, πέρασα 18 ημέρες ζώντας έξω από το αυτοκίνητό μου και εξερευνώντας την περιοχή όπου ζω, κάτι που δεν είχα κάνει ποτέ πριν. Ερωτεύτηκα εντελώς το Κεμπέκ.

Την τελευταία μου νύχτα στο Percé, είδα μια πολλά υποσχόμενη πρόγνωση για το Βόρειο Σέλας και αποφάσισα να το δοκιμάσω. Γύρισα τη σύνθεση με το βράχο κατά τη διάρκεια της γαλάζιας ώρας και μετά, βρήκα ένα ωραίο σημείο στάθμευσης κοντά στο βράχο και έκανα time lapse για 3 ώρες με ένα 50mm f1.4. Τα φώτα κινούνταν γρήγορα, έτσι μείωσα την ταχύτητα κλείστρου στα 6 δευτερόλεπτα και αύξησα το ISO σε μια προσπάθεια να καταγράψω τις λεπτομέρειες των φώτων.

“HEIMDALL’S GAZE” – ENRICO FOSSATI

Παρόλο που δεν είμαι πολύ γνωστός για τις νυχτερινές μου λήψεις, η λήψη του Βόρειου Σέλας είναι κάτι που βρίσκω πραγματικά συναρπαστικό.

Ωστόσο, για να αποκομίσετε τα οφέλη, πρέπει να καταβάλετε κάποιες προσπάθειες, όπως, για παράδειγμα, να βγείτε έξω και να στέκεστε στο κρύο για πολλή ώρα μετά από ένα ζεστό δείπνο ενώ περιμένετε την «Πράσινη Κυρία».

Διαβάστε ακόμη: