Σταματήστε ό,τι κάνετε, ξεχάστε όποια σημαντική είδηση θεωρείτε πως διαβάσατε σήμερα, διότι η βόμβα είναι μία και μόλις έσκασε: Η Fed παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός ΔΕΝ είναι παροδικός!
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Οι εξελίξεις στο σοβαρότερο οικονομικό ζήτημα της δεκατίας είναι καταιγιστικές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά τέτοια πυρηνική βόμβα ούτε εμείς δεν την περιμέναμε. Ή μάλλον, φυσικά και την περιμέναμε, προειδοποιήσαμε για αυτό ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ τόσο μέσα από το radar.gr όσο και από την “Αξία”, επεμείναμε όταν όλοι σφύραγαν ανέμελα και εκτιμήσαμε πως θα έρθει η στιγμή που θα αναγκαστούν (ή θα επιλέξουν στρατηγικά) να εγκαταλείψουν το μεγαλύτερο ψέμα της δεκαετίας… αλλά τώρα που έσκασε, σχεδόν δεν το πιστεύουμε!
Live scenes of the “Powell Put” $USD pic.twitter.com/Rrsm27KT3y
— Viraj Patel (@VPatelFX) November 30, 2021
Το σινιάλο μόλις δόθηκε
Κι όμως, ο Τζέρομ Πάουελ, το αγαπημένο παιδί των Αμερικανών προέδρων, ο διορισμένος αποδιοπομπαίος τράγος που επιλέχθηκε από τα αφεντικά του να βγάλει το φίδι από την τρύπα, έρχεται σήμερα στη μοιραία θέση να πληγώσει τα φιλαράκια του στη Wall Street, αφού η βόμβα του αυτή φέρνει χάος στις αγορές.
Να πληγώσει είπα; Καλά, ας μην το δραματοποιώ τόσο… Διότι η Wall Street φυσικά και γνώριζε πως θα έρθει αυτή η στιγμή, και μάλιστα την ανέμενε, όπως είχαμε αναλύσει πριν καιρό. Αν το κατάλαβε ο Γιάννης από τα Άγραφα, θα το έχουν σίγουρα καταλάβει και “αυτοί”… Λέτε αυτό να είναι το πρώτο σινιάλο για το οποίο προειδοποιήσαμε σε radar.gr και “Αξία”, που θα δώσει το τελικό σύνθημα πτώσης πριν τελειώσει αυτός ο βαρύς χειμώνας;
Όπως και να έχει, στην κατάθεσή του ενώπιον Κογκρέσου, ο αρχιρυθμιστής της νομισματικής τύχης του πλανήτη παραδέχθηκε πως ο πληθωρισμός όχι μόνο δεν είναι παροδικός (όπως μας τσαμπουνάνε τόσο καιρό), αλλά πως το περιβόητο tapering (το σινιάλο ε) ίσως θα πρέπει να έρθει νωρίτερα…
“Να μετράμε τον πληθωρισμό χωρίς τις τιμές των αγαθών!”
Ο επικεφαλής της Fed πέταξε και άλλα διαμάντια, μεταξύ άλλων, στην άκρως ενδιαφέρουσα κατάθεσή του που οφείλει να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε θέλει να δει προς τα που βαδίζει ο πλανήτης και η κοινωνία μας (όχι μόνο οι αγορές) στο μέλλον.
Όπως για παράδειγμα ότι “αν αφαιρέσουμε από τη μέτρηση του πληθωρισμού τις τιμές των αγαθών, θα πάρουμε αρκετά μικρότερο νούμερο”.
Τι είπε ο άνθρωπος! Τι λέτε τα στόματα τους, τα δύο αυτά χρόνια παράνοιας που ζούμε;! Δεν είναι μόνο να σκίζεις πτυχία, είναι πλέον να τρελαίνεσαι στ’ αλήθεια!! Να μετράμε τον πληθωρισμό πλην αγαθών! Ωραία! Νέος CPI: Ex-goods inflation (μετά και πρόσφατα λογιστικά τρικ των μετρήσεων αφαιρώντας ενέργεια και τρόφιμα)! Μπας και βγουν τα κουκιά! Έτσι ξέρω κι εγώ…
Οι άνθρωποι δεν είναι απλώς επικίνδυνοι εγκληματίες, είναι θρασύτατοι. Αλλά βρίσκουν και τα κάνουν… σε μια μουδιασμένη κοινωνία που δε δείχνει να την αφορά τίποτα πλέον, απλώς φυτοζώει ακολουθώντας ό,τι μέτρα της προστάζουν, με μίντια και “οικονομολόγους” σε εντεταλμένη υπηρεσία, ενώ από την άλλη η ελίτ της Wall Street, που σε μια άλλη εποχή θα “εκτελούσε” τον καπετάνιο που οδηγεί το πλοίο ξεκάθαρα σε παγόβουνο, πλέον καλωσορίζει τις εγκληματικές νομισματικές πολιτικές του ατελείωτου τυπώματος και των αρνητικών επιτοκίων, αφού η πλήρως αποκομμένη από την παραγωγή και την πραγματική οικονομία αγορά έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο εθιστικό κύκλο φθηνού χρήματος.
Χάος στις αγορές
Η αγορά βέβαια “ξέρασε” στον απόηχο Πάουελ, όχι όμως επειδή αντιδρά πανικόβλητη, αλλά επειδή περιμένει καιρό το σινιάλο για profit taking. Μένει να επιβεβαιωθεί ωστόσο αν ο χειμώνας αυτός θα σημάνει το τέλος της μακροβιότερης bull market όλων των εποχών, και την αρχή της bear market.
Διαβάστε παρακάτω το πως αντέδρασε η αγορά μέσα από επιλεγμένα διαγράμματα. Μπορέιτε επίσης να παρακολουθήσετε ολόκληρη την κατάθεση εδώ:
Ειδικότερα, ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να κινηθεί υψηλότερα έχει αυξηθεί, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, τονίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα να εγκαταλειφθεί η λέξη «παροδικός».
«Είναι πιθανότατα καλή στιγμή να εγκαταλείψουμε αυτή τη λέξη» είπε ο Πάουελ απαντώντας σε ερώτηση Γερουσιαστή σχετικά με την επιμονή του να χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη για να περιγράψει για πόσο καιρό θα παραμείνει ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.
Σε κατάθεση του σε επιτροπή της Γερουσίας, ο Πάουελ υποστήριξε ότι οι υψηλότερες τιμές οφείλονται γενικά σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με ανισορροπίες στη ζήτηση και την προσφορά.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η αιτία των ζητημάτων αυτών είναι η πανδημία, αλλά πρόσθεσε ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν επεκταθεί ευρύτερα στην οικονομία τους τελευταίους μήνες.
Όσον αφορά τη νέα μετάλλαξη Omicron, ο Πάουελ υπογράμμισε ότι όταν θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το πόσο έχει εξαπλωθεί το στέλεχος και σε τι βαθμό θα διαφεύγει από τα εμβόλια, τότε η κεντρική τράπεζα θα είναι σε καλύτερη θέση να εκτιμήσει τον αντίκτυπο του στη νομισματική πολιτική.
Κυριολεκτικά σχεδόν τα πάντα γύρισαν στο “κόκκινο” στον απόηχο Πάουελ, αναιρώντας την ανοδική προσπάθεια της Δευτέρας να σβήσουν τις απώλειες που πυροδότησε η μετάλλαξη “Όμικρον”.
Τα shorts πήραν φωτιά (που πήγαν οι αιώνιοι long);
Ανοδικά τα ομόλογα…
Τα στοιχήματα για πρόωρη άνοδο επιτοκίων πήραν επίσης φωτιά…
Βουτιά και στα κρυπτονομίσματα, τα οποία όπως έχουμε εξηγήσει θα είναι και τα πρώτα που θα καταρρεύσουν μόλις δοθεί το μεγάλο σύνθημα, καθότι αποτελούν βαλβίδα αποσυμπίεσης της υπέρμετρης ρευστότητας της Wall Street, στα χρόνια του ανεξέλεγκτου τυπώματος ελέω πανδημίας. Μιας ρευστότητας που φυσικά θα ρουφηχθεί όλη πίσω σα σιφώνι…
Το δολάριο συνεχίζει να παίρνει τα πάνω του
Στο μεταξύ ενδιαφέρον έχει να δούμε τι έλεγαν πριν μόλις λίγες ημέρες διεθνείς οικονομικοί παράγοντες και αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών.
El – Erian: Η Fed να αναγνωρίσει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα αποδειχθούν παροδικές
Ο Mohamed El-Erian προέτρεψε την Federal Reserve να αναγνωρίσει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα αποδειχθούν παροδικές και «να χαλαρώσει το πόδι από το γκάζι (σ.σ. της νομισματικής στήριξης της οικονομίας) ξεκινώντας από τώρα».
Ο El-Erian, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στην Lael Brainard για τη διαδοχή του νυν προέδρου της Fed, δήλωσε στο «Fox News Sunday» ότι μία καινούργια ηγεσία της κεντρικής τράπεζας των θα ήταν ευκολότερο να αλλάξει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Ώρα για αλλαγή
«Νομίζω ότι είναι ώρα για μια αλλαγή στην νομισματική πολιτική της Fed», σημείωσε.
«Ήμουν της άποψης ότι αυτό μπορεί να είναι ευκολότερο με κάποιον που δεν έχει επαναλάβει ξανά ότι… ο πληθωρισμός είναι παροδικός». «Ο πληθωρισμός δεν είναι παροδικός και είναι πραγματικά σημαντικό για τη Fed να το συνειδητοποιήσει αυτό», είπε.
Ο El-Erian έχει επανειλημμένα πει ότι η Fed υποτιμά τους κινδύνους του υψηλού πληθωρισμού καθώς η οικονομική ανάκαμψη από το σοκ της πανδημίας του περασμένου έτους επιταχύνει τις αυξήσεις των τιμών στα πάντα: από την ενέργεια και τα τρόφιμα μέχρι τα καταναλωτικά αγαθά. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να καταλήξει να υποχωρήσει το επόμενο έτος για τους λάθος λόγους, δήλωσε.
Το «φρένο» και το.. γκαζι
«Αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι ότι θα χαλαρώσει (η νομισματική πολιτική) επειδή η Fed θα αναγκαστεί να πατήσει τα φρένα απότομα», σημείωσε ο El-Erian.
«Επομένως, αντί να πατήσει απότομα φρένα την επόμενη χρονιά, είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκολλήσει ο πόδι από το γκάζι αρχής γενομένης από τώρα» κατέληξε.
Panetta: Η υπεραντίδραση στον πληθωρισμό θα πλήξει την εγχώρια ζήτηση στην Ευρωζώνη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να «σφίξει» πρόωρα τη νομισματική πολιτική ως απάντηση στην έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων η οποία οφείλεται σε «καθαρά συγκυριακούς παράγοντες», σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Fabio Panetta, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021.
Μια πρόωρη απόσυρση των μέτρων τόνωσης θα κινδύνευε να βλάψει την οικονομία της ευρωζώνης και να περιορίσει την εγχώρια ζήτηση, επισήμανε σε ομιλία του στο Παρίσι.
Η περιοχή υποφέρει από αναταράξεις στην προσφορά που ανεβάζουν τις τιμές και αναστέλλουν την οικονομική δραστηριότητα, σημείωσε.
Υπομονετική νομισματική πολιτική
«Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα συγκυρία κυριαρχείται από μια περίοδο «κακού» πληθωρισμού που προκαλείται από παράγοντες εκτός της ζώνης του ευρώ, ενώ απέχουμε πολύ από το να δούμε ασυνήθιστα μεγάλη εγχώρια ζήτηση», σημείωσε ο Panetta.
«Η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι… υπομονετική. Μια πρόωρη αυστηροποίηση θα περιόριζε τις δαπάνες προτού η ζήτηση επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα».
Οι διαφωνίες
Οι ανωτέρω επισημάνσεις ακολουθούν μια σειρά από σχόλια άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ οι οποίοι προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η άνοδος των τιμών. Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel είπε ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού είναι «λοξοί προς τα πάνω».
Ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos δήλωσε αργότερα ότι οι παράγοντες που ωθούν ανοδικά τις τιμές αποκτούν διαρθρωτικα΄χαρακτηριστικά.
Ο Panetta τόνισε ότι το 80% του τρέχοντος δομικού πληθωρισμού αντανακλά κραδασμούς που δημιουργούνται στο εξωτερικό — κυρίως επειδή η Ευρωζώνη είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας και εμπορευμάτων.
Επισήμανε ότι η περιοχή υστερεί εν σχέσει με την παγκόσμια ανάκαμψη της ζήτησης, με την κατανάλωση υπηρεσιών ιδίως να παραμένει κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδα.
Το κακό σενάριο
Ενώ είπε ότι η τρέχουσα φάση του «κακού» πληθωρισμού θα μπορούσε «να εξελιχθεί άσχημα» εάν οι προσδοκίες (στην εξέλιξη του πληθωρθσμού) αποκλίνουν σημαντικά και το ύψος των μισθών αποσταθεροποιηθεί, υποστήριξε ότι η αγορά εργασίας δεν έχει ακόμη πλήρως ανακάμψει από την κρίση.
Ο «καλός» πληθωρισμός
Το ιδανικό σενάριο θα ήταν ο «καλός» πληθωρισμός που χαρακτηρίζεται από ισχυρή ζήτηση και υψηλή απασχόληση, σύμφωνα με τον Panetta. Μια πιο επίμονη περίοδος αυξημένων τιμών θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου η νομισματική πολιτική πρέπει να χαλαρώσει περαιτέρω, σημείωσε.
«Ο ‘’κακός πληθωρισμός’’, που λειτουργεί ως «φόρος» επί της ζήτησης, θα μπορούσε τελικά να απομακρύνει την οικονομία από την πλήρη αξιοποίηση της διαθέσιμης παραγωγικής ικανότητας, περιορίζοντας τη μεσοπρόθεσμη τάση για την διμόρφωση του πληθωρισμού», είπε ο Panetta.
«Αυτό μπορεί να απαιτήσει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», κατέληξε.
Schnabel (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός έφτασε στο αποκορύφωμά του τον Νοέμβριο
Η ΕΚΤ πιστεύει ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο αποκορύφωμά του τον Νοέμβριο του 2021, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν πρόωρο να αυξηθούν τα επιτόκια καθώς οι αυξήσεις των τιμών φαίνεται πιθανό να επιβραδυνθούν σταδιακά το επόμενο έτος, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel.
Ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 2% το επόμενο έτος, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF τη Δευτέρα, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα περιοριστούν.
Τα τρέχοντα υψηλά μεγέθη αντικατοπτρίζουν τόσο τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά όσο και από μια επίδραση της βάσης που προέκυψε από τις χαμηλότερες τιμές πέρυσι στο απόγειο της πανδημίας.
Δεν υπάρχει λόγος για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής
«Οι περισσότερες προβλέψεις υποθέτουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το 2%, επομένως δεν υπάρχουν πραγματικά σημάδια ότι οι αυξήσεις των τιμών θα ξεφύγουν από τον έλεγχο», εκτίμησε η αξιωματούχος της ΕΚΤ.
«Αν εκτιμούσαμε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν μόνιμα πάνω από το 2%, σίγουρα θα αντιδρούσαμε. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, δεν βλέπουμε καμία ένδειξη για αυτό», πρόσθεσε.
Διαβάστε ακόμη (από τα λινκ του κειμένου):
Παγκόσμιες Αγορές: Σε ελεύθερη πτώση – Είναι αρχή ενός νέου κραχ;
Πανδημία και πληθωρισμός: Η κότα γέννησε τo αυγό ή τo αυγό την κότα;