Οι μετοχές της σουηδικής Volvo Cars ήταν σε τροχιά για τη χειρότερη μέρα τους την Παρασκευή, αφού η κινεζική Geely πούλησε μέρος των μετοχών της ως απάντηση στις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη μικρή ελεύθερη διασπορά της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία εργάζεται για να διατηρήσει τους διεθνείς επενδυτές στο μετοχικό της κεφάλαιο καθώς προωθεί τα σχέδια να απομακρυνθούν από διάφορα μέρη της αυτοκρατορίας της.

Η εταιρεία σχεδιάζει να εισαγάγει τον κλάδο ηλεκτρικών οχημάτων της μάρκας σπορ αυτοκινήτων Lotus μέσω μιας συμφωνίας Spac αργότερα φέτος και έχει υποβάλει αίτηση για IPO της νέας της μάρκας Zeekr.

Και οι δύο συμφωνίες είναι γεμάτες γεωπολιτικούς κινδύνους λόγω των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, καθώς και του αυξημένου σκεπτικισμού των επενδυτών σχετικά με τη βιωσιμότητα των start-ups EV.

Η Geely, η οποία εξαγόρασε τη Volvo από τη Ford το 2010, το πρωί της Παρασκευής δήλωσε ότι η δέσμευσή της προς την αυτοκινητοβιομηχανία παρέμεινε «σταθερή».

Οι μετοχές της Volvo διαπραγματεύονταν με πτώση 10,3% την Παρασκευή, υποχωρώντας από την προηγούμενη πτώση 14%.

Είπε ότι έλαβε την απόφαση να «ενισχύει» την αξία της μετοχής «μέσω της αύξησης της ρευστότητας και να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για τη δημιουργία βιώσιμης μακροπρόθεσμης αξίας για θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές».

Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, η συμμετοχή της στη Volvo θα είναι 78,7%.

Διαβάστε ακόμη: